Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
46206255202_8f78d6619c_o-2

Syrië, officieel 'Socialistische Arabische Republiek Syria', is vooral sinds de burgeroorlog in 2011 prominent aanwezig op de internationale politieke scène. Bij velen is hierdoor het verlangen ontstaan naar het historisch verhaal, de achtergronden en een dieper inzicht in dit dramatisch gebeuren. Via deze dagcursus willen we proberen hieraan tegemoet te komen.

Vooreerst belichten we Syrië als een kruispunt van culturen met een gevarieerde en boeiende voorgeschiedenis, veelal in de schaduw van innoverende politieke buurlanden of als deelgebied van machtige westerse rijken (Mesopotamië, Grieken, Rome en Byzantium).

Met de komst van de Islam wordt Syrië voor een eerste (en enige?) keer in haar geschiedenis zelf het middelpunt van de wereld. Vanuit Damascus regeren de Umayyadische Kaliefen over een gebied dat zich uitstrekt van Spanje tot Uzbekistan en de Indus vallei (661-750). Nadien komt de terugval als Syrië voor lange tijd tot speelbal en roofgebied verwordt van elkaar opvolgende en beconcurrerende Islamitische heersers (Abassieden, Fatimieden, Ayyubieden, Mamlukken, Ottomanen).

Vanaf de 19de eeuw slaagt Syrië opnieuw erin om langzaamaan een eigen koers uit te stippelen. Als conglomeraat van verschillende volkeren en godsdiensten, en met een steeds maar sterker wordende Europese inmenging is dit geen vanzelfsprekendheid. Het Franse mandaat na wereldoorlog I en het dictatoriale bewind van de familie al-Assad na wereldoorlog II brengen een relatieve en broze stabiliteit. Deze zou echter niet blijvend zijn….

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie