Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52404215848_fa970abedd_o

Albert Camus vond haar een genie, voor generaal de Gaulle was ze een gekkin. De één verafgoodt en de ander verguist haar, maar de Franse denkster Simone Weil (1909-1943) laat in elk geval niemand onberoerd. 

In deze cursus staan we stil bij het korte, maar intense leven van Simone Weil: haar beslissing om als intellectueel in een autofabriek te gaan werken, haar betrokkenheid bij de Spaanse burgeroorlog, haar omgang met haar eigen fysieke lijden en haar mystieke ervaringen. We bespreken ook hoe Weil in haar werk op zoek ging naar de waarheid en daarvoor verschillende filosofieën en religies bestudeerde, die ze vervolgens op eigenzinnige wijze opnam in haar eigen wereldbeeld. Dit doen we aan de hand van enkele representatieve fragmenten uit haar werk die we samen lezen (in Nederlandse vertaling). Haar ideeën over interreligieuze dialoog, de afwezigheid van God, de ‘illusie van het ik’, aandacht, wachten en lijden worden in hun filosofische en religieuze context toegelicht.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen voor de start van de lezing, krijg je via mail een link toegestuurd om deel te nemen. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessie gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Past dit moment niet? Neem dan een kijkje op onze agenda om te zien waar en wanneer deze activiteit nog plaatsvindt!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie