Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Siracusa
Some tourists are walking admiring the baroque cathedral in the
52371684130_e760e5a41a_o
52371575359_ce24398bff_o
Ancient roman Villa del Casale with beautiful mosaic built in th
Duomo di Catania in HDR
Catania in Sicily
Taormina, Sicily Italy panoramic drone photo sunset, volcano Etn
Ancient Greek theatre in Taormina on background of Etna Volcano,
52371684775_5666718cf6_o

Sicilië is een door de goden gezegend land, te groot en vooral te rijk om in één keer te ontdekken. We genieten op deze reis van de rijkdom die het oosten van het eiland te bieden heeft.

 

Door de centrale ligging in de Middellandse Zee bezit Sicilië heel wat belangrijke overblijfselen van talloze beschavingen. Syracuse was de machtigste Griekse stad ooit, en door de ligging op een schiereiland ook de meest charmante stad van Sicilië. We bewonderen de barokke stadsplanning van Ragusa, Noto en Modica, die door de aardbeving van 1693 werden verwoest. De mozaïeken van de reusachtige Villa Casale behoren tot de meest geraffineerde uit de Romeinse tijd.

 

De antieke goden hadden een voorliefde voor het eiland, we komen ze regelmatig tegen. Vlakbij het hooggelegen Enna ligt de plek waar Proserpina door Pluto werd geschaakt. Langs het onvermijdelijke Taormina – een clichébeeld maar daarom niet minder mooi – bereiken we tenslotte Catania, de tweede stad van Sicilië, rijk aan barok (palazzo Biscari!), art nouveau en couleur locale.

Reisprogramma
Zaterdag 15 april 2023
We arriveren in de namiddag in de luchthaven van Catania. Per autocar volgen we de kustweg zuidwaarts. Die voert langs de resten van de belangrijke Griekse kolonie Megara Hyblæa, surrealistisch gelegen tussen de petrochemische bedrijven. We komen aan in Syracuse waar we inchecken in het hotel. We maken een avondwandeling op het schiereiland Ortygia, het bijzonder levendige centrum van Syracuse. Daarna genieten we van een gezamenlijk diner.

Zondag 16 april 2023
Syracuse werd reeds in 2005 opgenomen in de prestigieuze lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Tijdens de voormiddag exploreren we de archeologische sites op het vasteland, ondergebracht in het Archeologisch Park Neapolis. Hoogtepunten zijn het Griekse theater, het belangrijkste van alle nog bestaande Griekse theaters, het Romeinse amfitheater, en de Latomie, de antieke kalksteengroeven waar slaven in erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld waren. Tijdens de 4de eeuw stierf Lucia hier de marteldood. Samen met Agatha uit Catania behoort zij tot de zeven primaire vrouwelijke heiligen. Het kerkje dat op de plek van de marteling gebouwd werd, bezit een werk van Caravaggio. We sluiten hier af met het bijzonder rijke, moderne Archeologisch Museum.
We rijden verder naar Noto, samen met Módica en Ragusa één van de drie beroemde barokstadjes die hun architecturale eenheid te danken hebben aan de verwoestende aardbeving van 1693. Reeds in 2002 werden ze als UNESCO Werelderfgoed ingeschreven. In het kleine, overzichtelijke Noto, bezoeken we het Palazzo Nicolaci en het charmante theater bezoeken. Op de terugweg naar Syracuse houden we stil bij de diepe kloof van de Cassibile.

Maandag 17 april 2023
We maken een grote excursie in het woeste berggebied ten westen van Syracuse. Nabij het mooie stadje Ferla ligt, omsloten door indrukwekkende kloofdalen, de prehistorische necropool van Pantalica, ook UNESCO Werelderfgoed sinds 2005. Ze omvat ca. 5000 rotsgraven uit de 13de tot de 8ste eeuw v.C. Het hooggelegen stadje Palazzolo Acreide bezit, naast de gebruikelijke dosis kerken en paleizen, ook heel wat art nouveaugevels. Na de gezamenlijke lunch bezoeken we de archeologische site van Akrai, gesticht in 664 v.C. door de Grieken van Syracuse.

Dinsdag 18 april
Op het schiereiland Ortygia verdringen zich op een beperkte ruimte (1 km lang en maximaal 400 m breed) tientallen paleizen en kerken. De kathedraal heeft zich genesteld in de antieke tempel van Athena. Op het meest zuidelijke punt van Ortygia staat het Castelo Maniace. In een van de paleizen is de Galleria Regionale ondergebracht, met werken van ondermeer Antonello da Messina en Caravaggio. Na dit bezoek rijden we verder naar Módica en Ragusa, die samen met Noto drie beroemde barokstadjes vormen. In Módica wandelen we naar de hoofdkerk San Giorgio. De voorgevel werd ontworpen in functie van de ligging van de kerk, bovenaan een enorme barokke trappenpartij van 250 treden. Voor Italianen echter is de stad synoniem voor chocolade.
Langs een diep uitgesneden vallei bereiken we tenslotte de derde barokstad, Ragusa, de grootste van de drie en tevens provinciehoofdplaats. We nemen onze intrek in Hotel Montreal*** gelegen in het 19de-eeuwse stadscentrum. De wandeling naar de barokwijk Ibla is bijzonder spectaculair. In de wirwar van straatjes is het niet moeilijk een aantrekkelijk restaurant te vinden. We keren te voet of met de stadsbus terug naar het hotel.

Woensdag 19 april 2023
Door het lege binnenland rijden we naar het pittoresk gelegen stadje Caltagirone, waar we eerst een wandeling maken door de monumentale begraafplaats met grootse eclectische en art nouveautempels. Bij alle Italianen staat de naam van het stadje gelijk aan keramiek. Felgekleurd aardewerk werd er al sinds de Oudheid geproduceerd. De barokpaleizen en -kerken (ook hier Werelderfgoed) zijn geschaard rond een bijzonder pittoreske trap waarvan de 142 treden bekleed zijn met majolicategels.
Na de groepslunch rijden we naar het stadje Piazza Armerina. In de nabijheid bevindt zich de archeologische site van Casale, Werelderfgoed sinds 1997. Vanaf 1929 werd hier een reusachtige villa uit de Late Keizertijd opgegraven, waarvan de meer dan 40 kamers en zalen geplaveid werden met wellicht de mooiste mozaïeken uit de Romeinse Oudheid. Nadien maken we een wandeling door het nabijgelegen stadje.
Tenslotte rijden we verder noordwaarts naar Enna. Deze kleine provinciehoofdplaats ligt op een tafelberg op bijna 1000 m hoogte, met een indrukwekkend panorama in alle windrichtingen. We maken een avondwandeling naar het kasteel om optimaal van het uitzicht op de Etna te genieten. We overnachten ook in Enna.

Donderdag 20 april 2023
Vanuit het hotel wandelen we langs alle bezienswaardigheden van Enna. In de kathedraal bewonderen we het werk van de uitgeweken Antwerpse schilder Guglielmo Borremans. Op het hoogste punt van de stad staat een mysterieuze, achthoekige toren, gebouwd onder keizer Frederik II.
Na een lange rit met steeds de vulkaan in het vizier bereiken we het stadje Bronte. Tijdens de lunch wagen we ons aan de heerlijke pasta met pistache, de lokale specialiteit.
In de omgeving bezoeken we het Castello di Nelson, een voormalige, 12de-eeuwse abdij die in 1799 door de koning van Napels aan Nelson werd geschonken. Zijn erfgenamen bewoonden het tot 1981. Huis en tuin vertonen een ongewone mix van Engelse en Siciliaanse elementen. We maken nog een stop in het middeleeuwse stadje Randazzo waar kerken en paleizen gebouwd zijn in een donkere lavasteen. We komen aan in Catania, de tweede stad van het eiland, waar we inchecken en samen genieten van een diner.

Vrijdag 21 april 2023
Vandaag exploreren we de oostkust ten noorden van Catania. Messina werd zwaar getroffen door de aardbeving van 1908, en heropgebouwd in laat-eclectische stijl met fascistische accenten aan de zeepromenade. Enkele bewaarde kerken getuigen nog van de vroegere rijkdom. We bezoeken het Museo Regionale met enkele topwerken van Caravaggio en van de in Messina geboren laatgotische schilder Antonello.
Na de vrije lunch bezoeken we het schitterend op de bergflank gelegen stadje Taormina. Dit luxueuze van oudsher befaamde vakantieresort lijkt minder op andere Siciliaanse stadjes dan op Capri, San Remo of Portofino. Geen ander antiek theater biedt aan de toeschouwer zo’n schitterend uitzicht als het in de rotswand uitgehouwen hellenistische theater van Taormina. Jaarlijks vindt hier, in juni, een filmfestival plaats. Daarna is er ruimschoots vrije tijd voor de ‘passeggiata’.

Zaterdag 22 april 2023
Tijdens de voormiddag bezoeken we de monumenten van Catania, gegroepeerd rond de barokke kathedraal, gewijd aan de beroemdste dochter, de heilige Agatha. Het middeleeuwse Castello Ursino is smaakvol ingericht als stadsmuseum. Tussen de imposante kloosters liggen de ruïnes van antieke theaters verscholen, evenals het bescheiden geboortehuis van Vincenzo Bellini. Naar hem is ook het befaamde operatheater genoemd.
Na de vrije lunch worden we opgewacht in het feërieke Palazzo Biscari, het mooiste van de vele barokke en laatbarokke paleizen van Catania. In de namiddag organiseren we nog een korte excursie naar Acireale, een stadje gekenmerkt door de Siciliaanse barokstijl.

Zondag 23 april 2023
Na het ontbijt vertrekken we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie