Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
View of Duart castle from the sea
48305936561_ae07b457cb_o
48306049807_815db1ce15_o
48306058487_66664d6c84_o
48306044627_be6fc6ab71_o
48306062452_dda332fd9c_o
51071247386_6c26e83b89_o

Gedurende eeuwen was Schotland een koninkrijk met fragiele machtsevenwichten tussen lokale heersers en clans, constante Engelse dreiging en telkens wederkerende oorlogen en burgeroorlogen. Tegenwoordig zijn de Schotten een gastvrij volk. Zeker sinds de negentiende eeuw, toen ze ontdekten dat de half vernietigde burchten, de glorierijke slagvelden, de onherbergzame natuur en de vernietigde abdijen die als littekens door hun landschappen liepen, horden Victoriaanse toeristen aantrokken. Sir Walter Scott was de eerste die begreep dat er geld te verdienen viel met dat verleden. Hij maakte van Schotland definitief het gastvrije land van doedelzakken, kilts, ruïnes, vergeten koningen en oude veldslagen.

Deze tiendaagse rondreis is een klassieke Schotlandreis die je naar de hoofdstad van de Highlands brengt. We kruisen het pad van Schotse helden, zoals William Wallace, Robert the Bruce en Bonnie prince Charlie. Uiteraard is ook de natuur alom tegenwoordig. We bezoeken enkele eilanden en genieten van adembenemende landschappen. David Vergauwen laat je de geschiedenis en de cultuur van deze natie grondig verkennen.

Het wordt een reis als geen ander! 

Reisprogramma
Dinsdag 21 juni 2022
Na onze vlucht checken we in in ons hotel, gelegen in het centrum van Edinburgh. We genieten van een korte verkennende stadswandeling.

Woensdag 22 juni 2022
Edinburgh is zonder twijfel de culturele hoofdplaats van Schotland. Een stadswandeling laat ons kennis maken met de boeiende geschiedenis van deze stad die uit een Old Town en een New Town bestaat. In de namiddag bezoeken we de prachtige Rosslyn Chapel even buiten het centrum van de stad.

Donderdag 23 juni 2022
Er is geen beter museum te vinden om de geschiedenis van Schotland te leren kennen dan het National Museum of Scotland. Hier krijg je een degelijke inleiding op de Schotse geschiedenis en cultuur. Na de middag begeven we ons naar The National Gallery op zoek naar enkele hoogtepunten van de Europese en – jawel – Schotse schilderkunst.

Vrijdag 24 juni 2022
We starten de dag met een privé-bezoek aan een indrukwekkend, aristocratisch landhuis: Hopetoun House. De familie Hope woont op dit magnifieke landgoed sinds de 17e eeuw, tot op de dag van vandaag. Na de middag begeven we ons naar het legendarische slagveld Bannockburn, waar Robert the Bruce precies 700 jaar geleden het ridderleger van de Engelse Koning Edward II versloeg. We eindigen de dag in het spectaculaire Stirling Castle, een typische laatmiddeleeuwse burcht met alles erop en eraan. We overnachten opnieuw in Edinburgh.

Zaterdag 25 juni 2022
Op de vijfde dag brengt de bus ons naar Inverness, de meest noordelijke stad van het Verenigd Koninkrijk. Onderweg maken we drie stops: een in Falkland Palace, waar Mary Queen of Scots nog tennis speelde, een in Scone Palace, waar de Schotse koningen van ouds werden gekroond, en het indrukwekkende Blair Castle. We overnachten in Inverness.

Zondag 26 juni 2022
In 1745/46 verzamelden heel wat Schotten zich opnieuw achter het banier van een Stuart: Bonnie prince Charlie. In een tot de verbeelding sprekende campagne die hem de kronen van Engeland, Schotland en Ierland opleveren, zette hij de in Londen residerende Koning George II danig onder druk. De prins werd echter vernietigend verslagen in een slag bij Culloden. De heide waarop dat gebeurde is voor de Schotten ook vandaag nog heilige grond en is het bezoeken waard. Een daaropvolgend bezoek aan Fort George met haar prachtig uitzicht, maakt duidelijk wat volgde op deze nederlaag. Er is ook wat vrije tijd voorzien in Inverness, waar we ook overnachten.

Maandag 27 juni 2022
Vervolgens beginnen we onze afdaling langsheen de westkust van Schotland. Een bezoek aan Loch Ness mag niet ontbreken. De ruïne van Urquhart Castle in dat meer is een van de meest gefotografeerde Schotse monumenten. Rond de middag bezoeken we het charmante Fort William en tonen we u het Caldonian Canal, een knap staaltje Victoriaans ingenieurswerk. We bezoeken ook Glenfinnan, de plaats waar Bonnie prince Charlie aan land kwam tijdens de Schotse opstand van 1745/46. We overnachten op het idyllische eiland Mull.

Dinsdag 28 juni 2022
De dag nadien kiezen we het ruime sop voor wat bekend staat als een van de mooiste daguitstappen in het Verenigd Koninkrijk. We bezoeken het eiland Mull, het veel kleinere eiland Iona, waar Saint Columba in de 6de eeuw zijn invloedrijke abdij bouwde en waar in de eeuwen daaropvolgend de Lords of the Isles begraven werden. Tenslotte bezoeken we ook het onbewoonde eiland Staffa, ook bezocht door de componist Felix Mendelssohn, waar men met een beetje geluk de papegaaiduiker kan zien. We overnachten opnieuw op Mull.

Woensdag 29 juni 2022
Een bezoek aan Inveraray Castle laat ons kennismaken met Clan Campbell. Ons hoofddoel is echter Glasgow, waar we de beroemde Schotse jugendstilkunstenaars Charles Rennie Mackintosh en Margaret MacDonald leren kennen. We bezoeken er het fantastische House for an Art Lover. We overnachten in Glasgow.

Donderdag 30 juni 2022
Op de laatste dag brengen we een bezoek aan de whisky distillery van Glenkinchie, zodat we in de juiste stemming het vliegtuig weer op kunnen.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie