Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
44915619112_fd9ae470e3_o-2

In ons collectieve geheugen staat de rechtsfilosoof Montesquieu geboekstaafd als bedenker van de trias politica, beter bekend onder het begrip ‘Scheiding der Machten’. Dit principe, verspreid vanaf 1749 via zijn boek ‘De l’Esprit des Lois’, is het fundament van onze moderne democratie en moet vermijden dat burgers ten prooi vallen aan de willekeur van de uitvoerende macht.

Deze cursus heeft tot doel aan te tonen dat Montesquieu niet de auteur is van dit principe, hij schreef immers de bestaande staatsstructuur van Engeland over, en sterker nog, de filosofen Locke en Spinoza werkten dit idee 70 jaar eerder al uit. Daarom schetsen we uitvoerig de historische canvas waarin hun ideeën vorm kregen: de overgang van mercantilisme naar handelskapitalisme en de Glorious Revolution in Engeland, en de confederale staatstructuur in de Zeven Provinciën.

Om antwoord te bieden op de politieke en economische uitdagingen in de tweede helft van de 17e eeuw, formuleerden Locke en Spinoza politieke theorieën die uiteindelijk zullen leiden naar het concept van de scheiding der machten.

In deze cursus kom je te weten wie de échte architect is van het begrip ‘Scheiding der Machten’.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie