Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Cagliari skyline during the sunset, evening panorama of Sardinia
Panoramic view of Cagliari downtown at sunset in Sardinia, Italy
Porto flavia tourist attraction in italy
Aquae Ypsitanae the ancient Roman baths on Tirso river. Fordongi
Old mine train in the Planu Sartu mine tunnel Galleria Henry nea
Barumini, Sardinia, Italy. View of prehistoric nuragic complex o
Esterno Cattedrale Santa Giusta - Oristano- Sardegna
Sardinien Bosa Hafen
Italy,Sardinia,Alghero,Alghero
Castelsardo town and comune in Sardinia, Province of Sassari, It

Hoogtepunten

Aerial view of the ancient Santu Antine Nuraghe. Santu Antine Nuraghe is one of the largest nuraghi (ancient megalithic edifices) in Sardinia, Italy.

Kegelvormige nuraghi van Santu Antine

Langzeitbelichtung der Küste Capo Caccia von einem Aussichtspun

Capo Caccia aan de westkust

Basilica di Saccargia

De romaanse kerk van Saccargia

Sardinië, het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee en daarmee dus iets kleiner dan Sicilië, is een ruig en dunbevolkt eiland. Ooit was Sardinië rijk aan mineralen en was het gegeerd bij Feniciërs, Grieken, Etrusken, Romeinen en zelfs Belgische maatschappijen. Allemaal lieten ze hun stempel na. Je ontdekt er een opmerkelijke bezienswaardigheid, de duizenden nuraghi: kegelvormige, ongecementeerde opeenhopingen van steenblokken die uit de bronstijd stammen en enorme afmetingen kunnen aannemen.

Tijdens de middeleeuwen beschouwden de zeerepublieken Genua en Pisa Sardinië als hun kolonie. De vele romaanse kerken getuigen hiervan. Zowel de kerken als de nuraghi zijn prachtig geïntegreerd in het imposante landschap. In latere tijden, tijdens de Catalaanse overheersing aan het einde van de middeleeuwen, werden enorme houten, beschilderde retabels gemaakt, waarin soms invloeden uit Vlaanderen merkbaar zijn. Enkele pittoreske stadjes zoals Alghero, Bosa en Castelsardo hebben op wonderbaarlijke wijze hun oude stadscentrum weten te behouden.

Tijdens deze reis ligt de focus op het culturele erfgoed, maar het adembenemende landschap is een aangename bonus

Reisprogramma
Zondag 19 mei 2024
We vliegen naar Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Tijdens een verkennende rondrit krijgen we een eerste indruk van de stad, en passeren we het mooie gotische heiligdom van Bonaria. We dineren ’s avonds samen.

Maandag 20 mei 2024
We nemen vandaag de tijd voor een bezoek aan de stad. Zowat elke kerk rust op een archeologische site met belangrijke Romeinse of vroegmiddeleeuwse sporen. Zeer merkwaardig is de vroegchristelijke San Saturno. Na de vrije lunch nemen we de lift naar de bovenstad die omringd is door indrukwekkende muren. In deze Citadel bevinden zich de belangrijkste musea van het eiland: het Archeologisch Museum en de Pinakoteek. De middeleeuwse kathedraal werd sterk gewijzigd in latere tijden, maar bezit nog enkele mooie elementen zoals de eerste predikstoel die Guglielmo Pisano ooit voor Pisa vervaardigde. Beter bewaard is de gotische Dominikanenkerk met aanpalend kloosterpand. De gezellige buurt rond die laatste kerk nodigt uit tot een avondwandeling.

Dinsdag 21 mei 2024
We vertrekken vroeg voor een dagexcursie langs de schitterende, nog grotendeels ongerepte zuidwestkust. We bezoeken de archeologische site van Nora. Deze Fenicische havenstad werd door de Romeinen sterk uitgebouwd, herhaaldelijk geplunderd door de Arabieren en tenslotte verlaten in de loop van de 7de eeuw. Het onooglijke dorpje Tratalias bezit een schitterende romaanse kathedraal uit 1213. We genieten van een gezamenlijke lunch.
De ertsmijnen in deze streek werden al geëxploiteerd tijdens de Oudheid. Om het erts langs deze wilde kust in schepen te laden, bedachten de ingenieurs enkele spectaculaire oplossingen. We bewonderen dit industriële erfgoed in Buggerru. Hét symbool van de mijnindustrie daar is de befaamde Henry-tunnel, een labyrint van tunnels die in de rotsen zijn uitgehouwen en een spectaculair uitzicht bieden op de kustlijn.

Woensdag 22 mei 2024
We verlaten Cagliari noordwaarts, langs de schitterende romaanse kerk van Dolianova naar het prehistorische heiligdom van Barumini, de meest imposante concentratie van nuraghi op het eiland. We lunchen samen. Het nabijgelegen dorp Tuili bezit een indrukwekkend laatgotisch retabel. Vervolgens rijden we naar het belangrijkste stadje aan de westkust: Oristano. Oristano is verbonden met de haast legendarische vorstin Eleonora van Arborèa (1383-1403). De Franciscanenkerk bezit een zeer expressieve Christus aan het Kruis uit die periode. Hier bezoeken we ook de romaanse Santa Giusta. 's Avonds genieten we samen van een diner.

Donderdag 23 mei 2024
Vanuit Oristano rijden we, deels over kronkelige bergwegen, noordwaarts door de mooie vallei van de Tirso. We bezoeken het stadje Fordongianus, het antieke Forum Traiani, met nog heel wat Romeinse resten. Op een nabijgelegen heuveltop prijkt een juweel van een romaans kerkje. Ook in het verderop gelegen Ghilarza, waar Gramsci zijn jeugd doorbracht, bezoeken we de romaanse kerk van Zuri. Het christelijke bedevaartsoord Santa Cristina bezit dan weer een zeer merkwaardige prehistorische ‘pozzo sacro’ of heilige bron. In het dorp Bonarcado is er naast de imposante romaanse kerk een nog ouder heiligdom op centrale plattegrond: een verbouwing van een Romeins badgebouw. Een mooie bergweg klimt over de Montiferru en brengt ons weer naar het kustgebied. We maken een wandeling in het dorp Tinnura waar een lokale kunstenares het initiatief nam om alle muren te beschilderen. Uiteindelijk bereiken we het kleurrijke stadje Bosa, pittoresk gelegen onder de ruïnes van het middeleeuwse kasteel. 's Avonds dineren we samen.

Vrijdag 24 mei 2024
Vanuit Bosa vertrekken we op dagexcursie. Een eerste stop houden we in Pádria, waar onder de mooie gotische kerk de sporen zichtbaar zijn van minstens drie voorgangers. Vervolgens bezoeken we de drie belangrijke romaanse kerken van de streek Logudoro: de Santissima Trinità van Saccargia met haar elegante campanile, de Santa Maria del Regno in Ardara met een indrukwekkend gotisch retabel, en de hooggelegen San Pietro van Sorres. We bezoeken ook het megalithische complex van Santu Ántine. De gezamenlijke lunch is voorzien in een agriturismo.

Zaterdag 25 mei 2024
Nabij Bosa bezoeken we de romaanse kerk San Pietro, en vervolgens het stadje zelf met vooral de muurschilderingen in de kapel van het kasteel. De beroemde, recent aangelegde kustweg voert ons naar Alghero. Met een klein maar zeer bezienswaardig centrum omringd door oude muren en bastions, is een uitvoerig bezoek hier geen overbodige luxe. Alghero telt tal van interessante, veelal gotische gebouwen.

Zondag 26 mei 2024
Vanuit Alghero rijden we landinwaarts naar Perfugas. Midden in het dorp heeft men een ‘pozzo sacro’ blootgelegd, maar we bewonderen vooral het reusachtige gotische retabel in de dorpskerk. In Castelsardo bereiken we de noordkust, met zicht op Corsica. In dit uiterst pittoreske, middeleeuwse stadje bezoeken we ondermeer het kasteel en de kathedraal met de panelen van de 15de-eeuwse Meester van Castelsardo. We volgen de kust naar de moderne havenstad Porto Torres, die echter een van de gaafste romaanse kerken van het eiland bezit. We sluiten onze laatste avond van deze Sardiniëreis af met een gezellig diner.

Maandag 27 mei 2024
De directe omgeving van Alghero is bijzonder aantrekkelijk. We wandelen doorheen de fascistische kolonie Fertilia en maken de excursie naar de hoge klippen van Capo Caccia. Dan is het slechts een korte rit naar Sassari, de tweede stad van het eiland, waar we de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken. Als de tijd het toelaat, houden we op weg naar de luchthaven halt bij de prachtig gelegen, in zwarte en rode vulkaansteen gebouwde romaanse Sant’Antioco boven Bisarcio. We vliegen terug naar Brussel vanuit Olbia.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie