* Deze reis is nog in ontwikkeling – data onder voorbehoud Interesse?
Meld je aan en dan laten wij jou als eerste weten wanneer je kan inschrijven

Interesse

Het tweede grootste eiland in de Middellandse Zee (net iets kleiner dan Sicilië) is woest en dun bevolkt. Ooit was Sardinië rijk aan mineralen en gegeerd bij Feniciërs, Grieken, Etrusken, Romeinen en… Belgische maatschappijen. Allemaal lieten ze hun sporen na. Nog indrukwekkender zijn de duizenden uit de bronstijd stammende nuraghi: kegelvormige, ongecementeerde opeenhopingen van steenblokken die reusachtige afmetingen kunnen aannemen.

Tijdens de middeleeuwen beschouwden de zeerepublieken Genua en Pisa Sardinië als hun kolonie. Hiervan getuigen nog honderden romaanse kerken. Die hebben met de nuraghi gemeen dat ze perfect in het grootse landschap zijn ingepast. De Catalaanse overheersing op het einde van de middeleeuwen zorgde dan weer voor reusachtige houten, beschilderde retabels waarin de Vlaamse invloed soms merkbaar is. Enkele pittoreske stadjes zoals Alghero, Bosa en Castelsardo hebben hun oude stadscentrum wonderwel kunnen bewaren. Stefan Van Camp focust tijdens deze reis op het culturele erfgoed, maar het machtige landschap is mooi meegenomen.

Reisprogramma

Zondag 6 oktober 2019
We vliegen naar Cagliari en bezoeken deze hoofdstad van Sardinië. We klimmen naar de bovenstad omringd door indrukwekkende muren. In de Citadel bevinden zich de belangrijkste musea van het eiland: het Archeologisch Museum en de Pinakoteek. De middeleeuwse kathedraal werd sterk gewijzigd in latere tijden, maar bezit nog enkele mooie elementen zoals de eerste predikstoel die Guglielmo Pisano ooit voor Pisa vervaardigde. Beter bewaard is de gotische Dominikanenkerk met aanpalend kloosterpand. De gezellige buurt rond die laatste kerk nodigt uit tot een avondwandeling. We dineren samen.

Maandag 7 oktober 2019
We vertrekken vroeg voor een dagexcursie langs de schitterende, nog grotendeels ongerepte Zuidkust en bezoeken de archeologische site van Nora. Deze havenstad werd door de Feniciërs gesticht, door de Romeinen sterk uitgebouwd en herhaaldelijk geplunderd door de Arabieren. In de loop van de 7de eeuw werd Nora verlaten. Het onooglijke dorpje Tratalìas bezit een schitterende romaanse kathedraal, gebouwd in 1213. We genieten van een gezamenlijke lunch. Over een door Carthago gebouwde dam bereiken we het eiland Sant’Antìoco. Onder de romaanse parochiekerk in de gelijknamige hoofdplaats bevindt zich een uitgestrekte vroegchristelijke crypte met funeraire monumenten uit de 4de tot de 7de eeuw.
Verder bezoeken we het stadje Iglesias dat rond de gotische hoofdkerk een aantrekkelijk centrum bezit, nog deels omringd door stadsmuren, en op de terugweg de romaanse kerk nabij het dorp Uta.

Dinsdag 8 oktober 2019
Vooraleer Cagliari te verlaten, bezoeken we aan de rand van de stad het mooie gotische heiligdom van Bonaria en de vroegchristelijke San Saturno. Dan gaat het noordwaarts langs de schitterende romaanse kerk van Dolianova naar het prehistorische heiligdom van Barumini, de meest imposante concentratie van nuraghi op het eiland. We lunchen samen. Vervolgens rijden we naar het belangrijkste stadje aan de westkust: Oristano. Bij het binnenrijden bewonderen we de romaanse Santa Giusta. Dit stadje beleefde een goede tijd onder het gezag van Eleonora van Arborèa (1383-1403). De Franciscanenkerk bezit een zeer expressieve Christus aan het Kruis uit die periode. 's Avonds is er een diner voorzien.

Woensdag 9 oktober 2019
Vanuit Oristano rijden we, deels over kronkelige bergwegen, noordwaarts door de mooie vallei van de Tirso. We bezoeken het stadje Fordongianus, met het antieke Forum Traiani. Op een nabijgelegen heuveltop prijkt een juweel van een romaans kerkje. Ook in het verderop gelegen Ghilarza, waar Gramsci zijn jeugd doorbracht, bezoeken we de romaanse kerk. Het christelijke bedevaartsoord Santa Cristina bezit dan weer een zeer merkwaardige prehistorische Pozzo sacro of heilige bron. In het dorp Bonarcado is er naast de imposante romaanse kerk een nog ouder heiligdom op centrale plattegrond: een verbouwing van een Romeins badgebouw. Via Santulussurggiu, waar we samen lunchen, gaat het naar een romaans-gotisch bedevaartsoord: het groene San Leonardo van de Zeven Bronnetjes. Een mooie bergweg klimt over de Montiferru en brengt ons weer naar het kustgebied. We maken een wandeling in het dorp Tinnura waar een lokale kunstenares het initiatief nam om alle muren te beschilderen. Uiteindelijk bereiken we het kleurrijke stadje Bosa, pittoresk gelegen onder de ruïnes van het middeleeuwse kasteel. We bezoeken het stadje en vooral de muurschilderingen in de kapel van het kasteel. 's Avonds dineren we samen.

Donderdag 10 oktober 2019
Vanuit Bosa vertrekken we vroeg voor een dagexcursie. Een eerste stop houden we in Pádria, waar onder de mooie gotische kerk de sporen zichtbaar zijn van minstens drie voorgangers. Vervolgens bezoeken we de vier belangrijke romaanse kerken van de streek Logudoro: de Santissima Trinità van Saccargia met haar elegante campanile, de in zwarte en rode vulkaansteen gebouwde Sant’Antioco boven Bisarcio, de Santa Maria del Regno in Ardara (met een indrukwekkend gotisch retabel) en de hooggelegen San Pietro van Sorres. Tevens bezoeken we het megalithische complex van Sant’Ántine. Er is vandaag een gezamenlijke lunch voorzien.

Vrijdag 11 oktober 2019
Nabij Bosa bezoeken we de romaanse kerk San Pietro. Vervolgens nemen we de beroemde, recent aangelegde kustweg. Misschien kunnen we onderweg de vale gier observeren, die hier broedt. We bezoeken uitvoerig het stadje Alghero, met een klein maar zeer bezienswaardig centrum omringd door muren en bastions. Het telt tal van interessante, meestal gotische gebouwen. Ook de omgeving is bijzonder aantrekkelijk. We wandelen doorheen de fascistische kolonie Fertilia en maken de excursie naar de hoge klippen van Capo Caccia.

Zaterdag 12 oktober 2019
Vanuit Alghero rijden we landinwaarts naar Perfugas. Midden in het dorp heeft men een Pozzo sacro blootgelegd, maar we bewonderen vooral het reusachtige gotische retabel in de dorpskerk. In Castelsardo bereiken we de noordkust (met zicht op Corsica). In dit uiterst pittoreske, Middeleeuwse stadje bezoeken we o.a. het kasteel en de kathedraal met de panelen van de 15de-eeuwse Meester van Castelsardo. We volgen de kust naar de moderne havenstad Porto Torres, die echter een van de gaafste romaanse kerken van het eiland bezit. Indien de tijd het toelaat, laten we ons bekoren door de melancholische charme van het verlaten mijnstadje Argentieria. We sluiten deze laatste avond af met een gezellig diner.

Zondag 13 oktober 2019
Van Alghero is het slechts een korte rit naar Sassari, de tweede stad van het eiland. We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden. Terugvlucht vanuit Alghero-Sassari.

Vervoer

Vliegtuig

Reisdocumenten

Identiteitskaart

Reisgids

De reisgids wordt je voorafgaand aan de reis bezorgd.

Gezondheid

Voor een Amarantreis beschik je over een goede conditie. De dagprogramma's zijn vaak intensief en er wordt veel gestapt.

Verzekering

Je kan voor elke reis via De Buck Travel een verzekering afsluiten bij verzekeringsmaatschappij VAB.

Er zijn twee opties voor tijdelijke verzekeringen: de annulatieverzekering of het vakantiepakket met bagage. Geef bij inschrijving aan voor welk type je kiest. Beide verzekeringen moeten afgesloten zijn binnen de 15 dagen na de boekingsdatum van de reis.

De annulatieverzekering bedraagt 3,75% van de totale reissom.
Het vakantiepakket met bagage bedraagt 5,6% van de totale reissom.

Kies je liever voor een jaarpolis waarbij al je reizen – zowel groeps- als privéreizen – gedekt zijn, kan je daarvoor meer informatie opvragen bij De Buck Travel (amarant@debuckagency.com)

 1. ANNULATIEVERZEKERING

= Verzekering tegen annulatie, wijziging of onderbreking van reizen
= 3,75% van de reissom

 • Voor elke reis, wereldwijd en in België, vanaf één overnachting
 • Tot € 20.000 per verzekerde
 • Terugbetaling resterende vakantiedagen bij vroegtijdig stopzetten van reis door ziekte, ongeval of repatriëring

Voor een volledig overzicht: zie onze algemene voorwaarden VAB-Annulatieverzekering

Opgelet: wanneer je je reis moet annuleren, moet je dit zo snel mogelijk laten weten aan je reisorganisator, en dit ten laatste binnen de 48 uur na de gebeurtenis waarvoor je moet annuleren.

 1. VAKANTIEPAKKET MET BAGAGE

= Wereldwijde personenbijstand, bagageverzekering, annulatie- en reisonderbreking
= 5,6% van de reissom

2.1. Wereldwijde personenbijstand

 • Medische kosten tot € 1.000.000 terugbetaald
 • Na een ongeval in het buitenland: nazorg in België terugbetaald tot € 6.200
 • Repatriëring bij ziekte en lichamelijk ongeval (onbeperkt)
 • Dringende terugkeer bij ziekte, overlijden of ongeval van familie of schade aan het huis
 • Verlenging van verblijf als gevolg van medische redenen
 • Voor een volledig overzicht zie onze algemene voorwaarden VAB-Reisbijstand.

2.2. Bagageverzekering met verzekerde waarde tot € 1.250/persoon

 • De inhoud van je koffer is voor al je reizen van minstens één overnachting verzekerd tegen diefstal, beschadiging en verlies door de transportmaatschappij.
 • VAB komt bovendien tussen in de kosten om de eerste noodzakelijke voorwerpen terug aan te kopen.
 • Voor de VAB-Bagageverzekering moet de verzekerde alle nodige maatregelen nemen om zijn bagage te beschermen. Dit houdt onder meer in dat je waardevolle voorwerpen niet onbeheerd achterlaat. Ook opzettelijk toegebrachte schade of schade door slijtage valt niet onder de waarborgen.

2.3. Annulatie en reisonderbreking (max. € 20.000/persoon)

 • Verzekering tegen annulatie, wijziging of onderbreking van reizen voor elke reis, wereldwijd en in België, vanaf één overnachting
 • Tot € 20.000 per verzekerde
 • Terugbetaling resterende vakantiedagen bij vroegtijdig stopzetten van reis door ziekte, ongeval of repatriëring

➢            Voor een volledig overzicht: zie de algemene voorwaarden VAB-Annulatieverzekering

Opgelet: wanneer je je reis moet annuleren, moet je dit zo snel mogelijk laten weten aan je reisorganisator (ten laatste binnen de 48 uur na de gebeurtenis waarvoor je moet annuleren).

VAB Annulatieverzekering – tijdelijke polis – algemene voorwaarden

VAB Vakantiepakket – tijdelijke polis – algemene voorwaarden

Hoe inschrijven?

Inschrijven of meer informatie opvragen voor een Amarantreis is erg eenvoudig en kan via de website, telefonisch, per e-mail of per post.

 • Via amarant.be/reizen
  Hier staat een overzicht van al onze reizen met het reisprogramma en de praktische informatie. Via het elektronisch inschrijfformulier kan je online inschrijven. Dit formulier wordt rechtstreeks naar de afdeling reizen van Amarant verzonden. Je krijgt een bevestiging van ontvangst.
 • Via ons nummer 09 269 17 40
  Je kan Amarant bereiken van maandag tot vrijdag van 10 tot 12u30 voor meer informatie of om je in te schrijven.
 • Via e-mail: francisca@amarant.be
  Je kan ons een e-mail sturen voor meer informatie of om je in te schrijven. Je krijgt van ons een bevestiging van ontvangst.
 • Per post
  Heb je geen internet, dan bezorgen we je graag alle informatie per post. Wens je op die manier ook in te schrijven, is dat geen enkel probleem.
  Ons adres: Amarant vzw (afdeling reizen), Zebrastraat 30-001, 9000 Gent.

Na je inschrijving stuurt De Buck Travel je een bestelbon in twee exemplaren. Je stuurt één exemplaar gedateerd en ondertekend terug en betaalt het voorschot op rekening BE75 7370 1444 4151 van De Buck Travel nv.
Let op: pas dan ben je definitief ingeschreven.

Zes weken voor afreis ontvang je van De Buck Travel de saldofactuur, die ten laatste één maand voor afreis vereffend dient te worden.

Heb je vragen over je bestelbon, je saldofactuur of je verzekering? Neem dan contact op met De Buck Travel, Steenweg 233, 9810 Nazareth, telefonisch via 09 385 46 46 of per mail via amarant@debuckagency.com.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie