Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
45098916345_9e8e63e157_o

Het tweede grootste eiland in de Middellandse Zee (net iets kleiner dan Sicilië) is woest en dun bevolkt. Ooit was Sardinië rijk aan mineralen en gegeerd bij Feniciërs, Grieken, Etrusken, Romeinen en… Belgische maatschappijen. Allemaal lieten ze hun sporen na. Nog indrukwekkender zijn de duizenden uit de bronstijd stammende nuraghi: kegelvormige, ongecementeerde opeenhopingen van steenblokken die reusachtige afmetingen kunnen aannemen.

Tijdens de middeleeuwen beschouwden de zeerepublieken Genua en Pisa Sardinië als hun kolonie. Hiervan getuigen nog honderden romaanse kerken. Die hebben met de nuraghi gemeen dat ze perfect in het grootse landschap zijn ingepast. De Catalaanse overheersing op het einde van de middeleeuwen zorgde dan weer voor reusachtige houten, beschilderde retabels waarin de Vlaamse invloed soms merkbaar is. Enkele pittoreske stadjes zoals Alghero, Bosa en Castelsardo hebben hun oude stadscentrum wonderwel kunnen bewaren. Stefan Van Camp focust tijdens deze reis op het culturele erfgoed, maar het machtige landschap is mooi meegenomen.

Reisprogramma
Zaterdag 5 oktober 2019
We vliegen via Frankfurt naar Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Tijdens een verkennende rondrit krijgen we een eerste indruk van de stad, en bezoeken het mooie gotische heiligdom van Bonaria. We dineren samen.

Zondag 6 oktober 2019
We beginnen het bezoek van de stad met de wijk rondom ons hotel. Zowat elke kerk rust op een archeologische site met belangrijke Romeinse of vroegmiddeleeuwse sporen. Zeer merkwaardig is de vroegchristelijke San Saturno. Na de vrije lunch klimmen we (met de lift) naar de bovenstad omringd door indrukwekkende muren. In de Citadel bevinden zich de belangrijkste musea van het eiland: het Archeologisch Museum en de Pinakoteek. De middeleeuwse kathedraal werd sterk gewijzigd in latere tijden, maar bezit nog enkele mooie elementen zoals de eerste predikstoel die Guglielmo Pisano ooit voor Pisa vervaardigde. Beter bewaard is de gotische Dominikanenkerk met aanpalend kloosterpand. De gezellige buurt rond die laatste kerk nodigt uit tot een avondwandeling.

Maandag 7 oktober 2019
We vertrekken vroeg voor een dagexcursie langs de schitterende, nog grotendeels ongerepte zuidwestkust. We bezoeken de archeologische site van Nora. Deze Fenicische havenstad werd door de Romeinen sterk uitgebouwd, herhaaldelijk geplunderd door de Arabieren en tenslotte verlaten in de loop van de 7de eeuw. Het onooglijke dorpje Tratalias bezit een schitterende romaanse kathedraal, gebouwd in 1213. We houden kort halt in de nieuwe stad Carbonia, een fascistische stichting rond een steenkoolmijn.
We genieten van een gezamenlijke lunch. De ertsmijnen in deze streek werden al geëxploiteerd tijdens de Oudheid. Om het erts langs deze wilde kust in de schepen te laden bedachten de ingenieurs enkele spectaculaire oplossingen. We bewonderen dit industriële erfgoed in Masua en Buggerru. In deze laatste plaats bezoeken we de befaamde Henry-tunnel.

Dinsdag 8 oktober 2019
We verlaten Cagliari noordwaarts, langs de schitterende romaanse kerk van Dolianova naar het prehistorische heiligdom van Barumini, de meest imposante concentratie van nuraghi op het eiland. We lunchen samen. Het nabijgelegen dorp Tuili bezit een indrukwekkend laatgotisch retabel. Vervolgens rijden we naar het belangrijkste stadje aan de westkust: Oristano. Bij het binnenrijden bewonderen we de romaanse Santa Giusta. Oristano is verbonden met de haast legendarische vorstin Eleonora van Arborèa (1383-1403). De Franciscanenkerk bezit een zeer expressieve Christus aan het Kruis uit die periode. 's Avonds is er een diner voorzien.

Woensdag 9 oktober 2019
Vanuit Oristano rijden we, deels over kronkelige bergwegen, noordwaarts door de mooie vallei van de Tirso. We bezoeken het stadje Fordongianus, het antieke Forum Traiani, met nog heel wat Romeinse resten. Op een nabijgelegen heuveltop prijkt een juweel van een romaans kerkje. Ook in het verderop gelegen Ghilarza, waar Gramsci zijn jeugd doorbracht, bezoeken we de romaanse kerk van Zuri. Het christelijke bedevaartsoord Santa Cristina bezit dan weer een zeer merkwaardige prehistorische Pozzo sacro of heilige bron. In het dorp Bonarcado is er naast de imposante romaanse kerk een nog ouder heiligdom op centrale plattegrond: een verbouwing van een Romeins badgebouw. Via Santulussurggiu, waar we samen lunchen, gaat het naar een romaans-gotisch bedevaartsoord: het groene San Leonardo van de Zeven Bronnetjes. Een mooie bergweg klimt over de Montiferru en brengt ons weer naar het kustgebied. We maken een wandeling in het dorp Tinnura waar een lokale kunstenares het initiatief nam om alle muren te beschilderen. Uiteindelijk bereiken we het kleurrijke stadje Bosa, pittoresk gelegen onder de ruïnes van het middeleeuwse kasteel. 's Avonds dineren we samen.

Donderdag 10 oktober 2019
Vanuit Bosa vertrekken we vroeg voor een dagexcursie. Een eerste stop houden we in Pádria, waar onder de mooie gotische kerk de sporen zichtbaar zijn van minstens drie voorgangers. Vervolgens bezoeken we de drie belangrijke romaanse kerken van de streek Logudoro: de Santissima Trinità van Saccargia met haar elegante campanile, de Santa Maria del Regno in Ardara (met een indrukwekkend gotisch retabel) en de hooggelegen San Pietro van Sorres. Tevens bezoeken we het megalithische complex van Sant’Ántine. De gezamenlijke lunch is voorzien in een agriturismo.

Vrijdag 11 oktober 2019
Nabij Bosa bezoeken we de romaanse kerk San Pietro, en vervolgens het stadje zelf met vooral de muurschilderingen in de kapel van het kasteel. De beroemde, recent aangelegde kustweg voert ons naar Alghero. Misschien kunnen we onderweg de vale gier observeren, die hier broedt. We bezoeken uitvoerig het stadje Alghero, met een klein maar zeer bezienswaardig centrum omringd door muren en bastions. Het telt tal van interessante, meestal gotische gebouwen.

Zaterdag 12 oktober 2019
Vanuit Alghero rijden we landinwaarts naar Perfugas. Midden in het dorp heeft men een Pozzo sacro blootgelegd, maar we bewonderen vooral het reusachtige gotische retabel in de dorpskerk. In Castelsardo bereiken we de noordkust (met zicht op Corsica). In dit uiterst pittoreske, middeleeuwse stadje bezoeken we o.a. het kasteel en de kathedraal met de panelen van de 15de-eeuwse Meester van Castelsardo. We volgen de kust naar de moderne havenstad Porto Torres, die echter een van de gaafste romaanse kerken van het eiland bezit. Indien de tijd het toelaat, laten we ons bekoren door de melancholische charme van het verlaten mijnstadje Argentieria. We sluiten deze laatste avond af met een gezellig diner.

Zondag 13 oktober 2019
De directe omgeving van Alghero is bijzonder aantrekkelijk. We wandelen doorheen de fascistische kolonie Fertilia en maken de excursie naar de hoge klippen van Capo Caccia. Dan is het slechts een korte rit naar Sassari, de tweede stad van het eiland, waar we de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken. Als de tijd het toelaat, houden we op weg naar de luchthaven halt bij de prachtig gelegen, in zwarte en rode vulkaansteen gebouwde romaanse Sant’Antioco boven Bisarcio. Terugvlucht vanuit Olbia.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie