Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
43722590045_b0d3d4da50_o

De tijd dat het Ruhrgebied het gitzwarte land was van kolen en staal ligt inmiddels al een tijd achter ons. Tegenwoordig is het een groen paradijs waar het voor de wandelaar, de fietser en vooral voor de cultuurtoerist goed vertoeven is. Het Ruhrgebied telt heel wat musea, collecties en parken die meer dan de moeite van het bezoeken waard zijn.

Daadwerkelijk hebben deze collecties vaak ook wel een band met de industrie. Vele industriëlen gingen eigen collecties aanleggen die na een of twee generaties in een stichting terechtkwamen die nu voor het grote publiek toegankelijk is. Tegenwoordig is het een ware hotspot voor 20ste-eeuwse kunst. In 2010 droeg het Ruhrgebied zelfs terecht de titel van culturele hoofdstad van Europa.

Tijdens deze vijfdaagse reis brengen we een bezoek aan kleine en grote musea die zich in het gebied rond Duisburg, Essen, Bochum en Dortmund bevinden. We bezoeken collecties van individuele kunstenaars zoals Wilhelm Lehmbruck, Josef Albers en Emil Schumacher, maar bezichtigen tevens een collectie spectaculaire lichtkunst in Unna, actuele meesters in Museum DKM of vooroorlogse kunst in Museum Folkwang in Essen. We proeven van de rijke verzamelingen van de universiteit Bochum en genieten onderweg van talrijke kunstwerken in de publieke ruimte.

Reisprogramma
Woensdag 1 mei 2019
Ons eerste bezoek brengt ons tot in Oberhausen, waar we de Ludwiggalerie in Schloss Oberhausen en het omliggend sculpturenpark bezoeken. Na de lunch in ‘Kaisergarten’ trekken we richting Gasometer, een prachtig staaltje industrieel erfgoed dat werd omgevormd tot culturele attractie. Van daar is het maar een kleine busrit tot aan het museum gewijd aan de Duitse constructivist Josef Albers. Na sluitingstijd is er nog de gelegenheid om ook daar in het omliggende sculpturenpark te wandelen.

Donderdag 2 mei 2019
Universiteitsstad Bochum heeft naast de stedelijke collectie tevens een knappe verzameling modernen die werd ondergebracht op twee campussen van de universiteit. Uiteraard blijven we ook even stilstaan bij een magistraal werk van Richard Serra uit 1977 dat het stationsplein van de stad versiert.

Vrijdag 3 mei 2019
Duisburg heeft heel wat te bieden op vlak van 20ste-eeuwse kunst. Het Museum DKM biedt een prachtig kader en bezit een formidabele collectie. Ook het museum Küppersmühle is inmiddels een klassieker met haar prachtige architectuur en haar zeer uitgelezen collectie met werken van Candida Höfer en Anselm Kiefer. Het museum gewijd aan de Duits-expressionistische beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck, alsook het museum voor modernistische beeldhouwkunst naar hem genoemd, vormen een treffende afsluiter van ons bezoek aan Duisburg.

Zaterdag 4 mei 2019
De wat eigenzinnige kunstenaar Emil Schumacher was een van de pioniers van het abstract expressionisme in Duitsland en verdiende in Hagen zijn eigen museum. Er wordt wat tijd vrijgemaakt om naast de collectie Schumacher ook de tijdelijke tentoonstelling te bezoeken die zijn ondergebracht in de villa van de hand van Henry van de Velde. Na het museum Hohenhof staat het Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna op het programma. Een niet te missen ervaring!

Zondag 5 mei 2019
Op zondag trekken we richting het museum Folkwang met haar collectie Duitse expressionisten en klassieke avant-gardisten, waarna we de collectie Von der Heydt bezoeken in het gelijknamige museum in Wuppertal. In de late namiddag wandelen we door het Waldfrieden Skulpturenpark alvorens we de terugrit naar België aanvatten.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie