Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
44290700722_71eb0bd173_o

Na de tweede wereldoorlog startte Rotterdam onmiddellijk met de wederopbouw: het bleek een ideaal oefenterrein voor de naoorlogse modernisten. Verschillende visies over hoe de nieuwe stad eruit moest zien, durfden wel eens te botsen. En dat is het geworden: Rotterdam is een stad met botsen en builen. Rotterdam blijft maar op zoek naar wat architectuur en stedenbouw kunnen betekenen. Enkel Rotterdam kent ‘kubuswoningen’, ‘luchtsingels’ en ‘drijvende parken’.

In Rotterdam gidst Frank De Groeve je naar de nieuwste realisaties op het gebied van stedenbouw en architectuur in twee boeiende stadswandelingen. Eén wandeling doorheen het centrum met onder meer de nieuwe Markthal (MVRDV) en het Timmerhuis (Rem Koolhaas), de andere wandeling op de kop van Zuid en het achterliggend havengebied met projecten van Alvaro Siza en Rem Koolhaas. Een unieke tweedaagse!

Reisprogramma
Zaterdag 22 juni 2019
Vandaag gaat alle aandacht naar het eiland waarop we ons bevinden. In iets meer dan 2 decennia is de aanblik van dit havengebied – de kop van Zuid - drastisch gewijzigd. Hotel New York, wat vroeger het meest imposante gebouw van de omgeving was, is nu een dwerg tussen reuzen. In een wandeling langs de nieuwste gerealiseerde projecten en stedenbouwkundige ingrepen zoeken we naar sporen van het verleden. Het is de Maas, de enige constante, die ons hierin begeleidt.
We nemen de tijd voor gebouwen van Alvaro Siza, Bob Van Reeth, Rem Koolhaas, Norman Foster en stedenbouwkundige ingrepen zoals de Rijnhavenbrug, maar ook voor gebouwen die ons iets meer over de havengeschiedenis vertellen: de net gerestaureerde kantine Walhalla op Katendrecht uit de jaren 1950 en de Cruise Terminal.

Zondag 23 juni 20019
De Erasmusbrug gaan we nu van dichterbij beschouwen want we wagen ons naar de overkant. Het centrum heeft de laatste jaren talloze nieuwe projecten klaargestoomd en verwacht onze gretige blikken. Via de Westersingel met haltes aan Boymans-Van Beuningen, het Sonneveldhuis, café de Unie, gaan we naar de Markthal. Wat is het eigenlijk, een gebouw, een hal, een beeld…? In ieder geval een nieuwe succesvolle publiekstrekker voor Rotterdam en ver daarbuiten.
Zig-zag zoeken we verder het centrum af naar relicten van een modernistische wederopbouw (spaarbank Oud) en ontdekken hoe nieuwe ontwikkelingen (Timmerhuis OMA – Centraal Station) de stad klaarstomen voor de volgende generatie stadsbewoners. Die volgende decennia zal de stad haar accenten verschuiven naar een ecologisch bewustzijn, een prioriteit voor voetgangers en fietsen en een verhoging van de leefkwaliteit. Projecten zoals de Luchtsingel geven ons alvast een voorsmaakje.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie