Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Old Rhodes town sunset
Rhodos Island, Greece - the medieval Grand Master Palace
Rhodos Sehenswürdigkeiten
Overlooking Venetian Castle at Monolithos built in 1480 by the Knights of Saint John, Rhodes Greece Europe
Famous tourist attraction - Acropolis of Lindos. Ancient architecture of Greece. Travel destinations of Rhodes island
Historical excavationas object in Lindos acropolis at Rhodes isl
panorama of scenic Patmos island. view of Chora and windmills ,
Ancient ruins on Kos
Ancient ruins in Greece
52652060831_f26b6f54a2_o

Met Amarant ontdekken we in 2023 voor het eerst de Dodekanesos. Deze eilandengroep kent een lange, boeiende geschiedenis, en is daarom beslist een reis waard. 

Kos en Rhodos zijn er de grootste eilanden. Zij kenden in de Oudheid een bloeiende beschaving: Kos omwille van het Asklepieion, een complex gewijd aan de god van de genezing, en Rhodos als florerend handelsimperium. De deling van het Romeinse Rijk maakte dat de eilandengroep onder Byzantijns bestuur kwamen. In de latere middeleeuwen bleven de eilanden Byzantijns maar zorgde een zwak centraal gezag ervoor dat er een grote mate van autonomie was. Daardoor konden lokale heersers zich meester maken van de macht. Soms waren dat Grieken, maar vaak ook Frankische en Italiaanse baronnen. 

In 1309 veroverde de Johannieterorde een groot deel van de huidige Dodekanesos en vestigde een kruisvaardersstaat met als hoofdstad Rhodos. Op verschillende eilanden herinneren de restanten van verdedigingswerken en kastelen aan het bestuur van de Johannieters. In 1522 werd de eilandengroep veroverd door de Osmaanse Turken onder Süleyman I. Na Wereldoorlog I viel de Dodekanesos onder Italiaans bestuur, ook daarvan getuigen nog veel overgebleven gebouwen. Na Wereldoorlog II werden de eilanden pas Grieks. 

Onnodig te zeggen dus dat de Dodekanessos historisch en cultuurhistorisch bijzonder interessant is! De culturele hoogtepunten van onze reis zijn zonder twijfel de middeleeuwse binnenstad van Rhodos, het klooster van Johannes-de-Theoloog en het Asklepieion op Kos. Maar ook het ontstaan en de ontwikkeling van de geneeskunde en de sporen van de de kruistochten in Griekenland komen aan bod. En zoals altijd in Griekenland genieten we van kleine stadjes, gezellige steegjes, de natuur en lekkere maaltijden. 

Reisprogramma
Dinsdag 5 september 2023 – Rhodos
We vliegen rechtstreeks naar het grootste eiland van de Dodekanesos: Rhodos. We verblijven in een hotel op wandelafstand van het midddeleeuwse hart van de gelijknamige stad. We maken kennis met het gezellige Rhodos en dineren er ’s avonds samen.

Woensdag 6 september 2023 – Rhodos
Vandaag ontdekken we het oude Rhodos. Op ons programma staan ondermeer het Archeologisch Museum en het Paleis van de grootmeester van de ridders van Rhodos. De archeologische verzameling van de stad bevindt zich eveneens in een middeleeuws gebouw dat getuigt van de macht van de hospitaalridders van Sint-Jan. We bewonderen er het rijke erfgoed van Rhodos. Er is ook tijd voorzien om te verdwalen in de smalle straatjes van de heerlijke oude stad.

Donderdag 7 september 2023 – daguitstap Rhodos
Na het ontbijt nemen we de bus voor de eerste verkenning van het eiland. We volgen de kustlijn zuidwestwaarts en houden na een tiental kilometer halt in Filerimos. In de Oudheid bevond zich hier de stad Ialyssos met haar Acropolis en ondermeer een tempel van Athena Polias en van Zeus Polias. In de vroegchristelijke periode is hier de kerk van Moeder-Gods gebouwd en een doopkapel. Toen de ridders van de Johannieterorde het eiland bezetten, maakten ze van de Byzantijnse kerk een katholieke kerk en bouwden ze er een klooster. Verder langs de kust ligt de mooie site van Kamiros, ooit bekend van de wijn en de olijfolie waarvan Homeros al gewag maakte. De huidige overblijfselen dateren uit de Hellenistische tijd, nadat in 226 V.C. de stad door een aardbeving was verwoest. We lunchen in de buurt in een aangenaam restaurant. Op de terugweg zien we het silhouet van het fort van Monolithos, een fort dat nooit ofte nimmer werd ingenomen.

Vrijdag 8 september 2023 – daguitstap Rhodos
Op ongeveer 50 km langs de oostelijke kust van het eiland bevindt zich het stadje Lindos. De witte huizen en de smalle straatjes liggen tussen de berg met de akropolis van Rhodos - Monte Smith - en het strand. We wandelen er door de aangenamen steegjes, beklimmen de akropolis en bezoeken er de kerk van Onze-Lieve-Vrouw.

Zaterdag 9 september 2023 – Patmos
Deze voormiddag nemen we de ferry richting Patmos. Na een vijftal uur bereiken wij eindelijk dit kleine eiland en betrekken we onze kamers in Hotel Skala gelegen bij de zee en het centrum van het stadje. We lunchen er samen en daarna genieten we van wat vrije tijd.

Zondag 10 september 2023 – daguitstap Patmos
Na het ontbijt bezoeken we het beroemde Klooster van Johannes de theoloog. Dit machtige klooster werd al in 1088 gesticht en is genoemd naar de auteur van het boek Openbaringen die op Patmos leefde. Het klooster, het bijbehorende dorpje Chora en de Grot van de Apocalyps behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. We rijden verder naar de haven van Skala waar we genieten van een lunch. In de late namiddag wandelen we door het gezellige Chora en dineren we er in een lokaal restaurant.

Maandag 11 september 2023 – Kos
We nemen de ferry naar het volgende eiland: Kos. Daar genieten we eerst samen van een lunch in het oude stadscentrum. In de namiddag wandelen we naar de Agora en bestuderen we de oude archeologische resten van nabij. De getuigenissen van het dagelijkse leven van weleer zijn talrijk. Er waren badhuizen, tempels en woningen, soms voorzien van mooie mozaïeken en zuilen met gesculpteerde kapitelen. Een beschermende muur van 2,5 m hoog bleef over een afstand van zowat 80 meter bewaard! Er zijn ook indrukwekkende resten van een christelijke basiliek. De archeologen onder ons zullen hier hun hart ophalen. We wandelen terug naar het hotel om ons te verfrissen. Daarna gaan we opnieuw te voet op pad om samen te dineren.

Dinsdag 12 september 2023 – daguitstap Kos
Op 5km van het hotel ligt één van de belangrijkste opgravingen van de Dodekanesos: het befaamde Asklepieion, ooit het meest befaamde ziekenhuis in de antieke tijd. Het was hier, op Kos, dat de Hippocrates, de ‘Vader van de Geneeskunde’, beroemd en alombekend van zijn Eed van Hippocrates, leefde. Het Asklepieion ligt op een heuvel en bestaat uit drie grote terrassen, verbonden met elkaar door zeer brede trappen. Op het hoogste terras stond de grote marmeren tempel van Asklepios, god van de geneeskunde. Op het middelste terras stond een tweede tempel van Asklepios, een tempel van Apollo en een altaar uit de 4de eeuw V.C. Met de bus gaat het verder naar het bergdorpje Zia waar we samen lunchen. Daarna is er wat vrij tijd om het dorpje te ontdekken.

Woensdag 13 september 2023 – daguitstap Nisyros
Vandaag staat een daguitstap op het programma: vanuit de haven van Kardamena nemen we de ferry naar het eiland Nisyros. Net zoals dat andere eiland Santorini is ook Nisyros bekend omwille van de vulkanische ondergrond. We rijden dan ook per bus naar de vulkaan rijden en bezoeken daar het Museum van de vulkaan. In het dorpje Mandraki ontdekken we het Archeologisch Museum, een klein maar fijn museum met een mooie verzameling artefacten uit de Oudheid.

Donderdag 14 september 2023 – Kos
Het Archeologisch Museum van de stad Kos is meer dan de moeite waard. Het is een imposant museum met een al even imposante collectie. De verklaring hiervoor? De aantrekkingskracht van het Asklepieion! We nemen de tijd om dit museum te verkennen. Daarna bezoeken we het Fort van Neratzia. Deze machtige versterking werd door de Johannieters gebouwd. Na zware schade door een aardbeving in 2017 is het fort 2021 gelukkig opnieuw open voor het publiek. We besluiten de dag in het Casa Romana. En opnieuw kunnen we spreken van een imposant en indrukwekkend monument. De exuberante reconstructie werd gebouwd op de ruïnes van een oud herenhuis. We besluiten onze reis met een laatste diner samen.

Vrijdag 15 september 2023 – terugkeer
Na ons ontbijt vliegen we vanuit Kos rechtstreeks terug naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie