Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51856292739_e57358eb32_o
51856623020_1f8f355c6b_o
51855964486_c9d2e08d02_o

Het bloed van Christus, de schedels van Sint-Ursula en de 11.000 maagden, de drinkkom van Sint-Franciscus, een fragment van het Heilig Kruis, de stoel van de heilige Lutgardis, de lijkwade van Turijn … allemaal voorbeelden van relieken, overblijfselen van een heilige of voorwerpen waarmee een heilige in contact is geweest. Ze worden vaak in bijzondere reliekschrijnen bewaard in kerken, kathedralen en kloosters. Voornamelijk in de middeleeuwen trokken de relieken pelgrims van heinde en ver aan. Het ging gepaard met bijkomende inkomsten, het zette aan tot handel in relieken en het gaf de religieuze plekken vaak bijzondere prestige.

Al vanaf de Klassieke Oudheid bestaat er een traditie om helden te herinneren. Tijdens de middeleeuwen kende deze traditie een grote bloei door belangrijke figuren als heiligen te gaan erkennen, en tot de dag van vandaag bestaat ze nog. Denk maar aan de verkoop van een bezwete T-shirt van Maradona of een gesigneerd album van The Beatles.

Samen met Jeroen Reyniers duik je in deze cursus in de wereld van heiligen en hun relieken. Je ontdekt welke heiligen er in ons land voorkomen, waarom ze zo populair zijn, of ze echt bestaan hebben, en wat er allemaal in de reliekschrijnen verborgen zit. 

Jeroen en zijn collega-onderzoekers van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) mochten de voorbije jaren verschillende heiligen bestuderen. Hij vertelt wat ze in de schrijnen vonden, en wat er met nieuwste technologische snufjes allemaal over deze bijzondere figuren uit onze geschiedenis te leren valt.

Help je mee?

Lang nog niet alle relieken in België zijn in kaart gebracht, en bij deze doen we een warme oproep naar iedereen om ons bij ons onderzoek te helpen. Ken jij nog een opmerkelijke heilige of eentje met een waanzinnig levensverhaal? En ken je misschien een uniek reliekschrijn vol beenderen in een naburige kerk of kapel dat zeker de moeite is om naar te kijken? Laat het ons zeker weten en wie weet wordt jouw tip het onderwerp van een nieuwe technologische studie. Je wordt alvast uitgenodigd om het onderzoek op de voet te volgen en de geheimen mee te ontdekken. We leggen een lijst aan met jullie reacties en de antwoorden op onze website, zodat iedereen mee kan volgen!

 

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen (kijk zeker in je spamfolder mocht je die niet ontvangen!). Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie