Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51832022371_fc20419a84_o-1
51831080487_66023c3954_o-1

Naar aanleiding van de schitterende Gaudí-tentoonstelling die in het voorjaar  in Musée d’Orsay loopt, kan je in deze dagcursus een verfrissende duik nemen in het rijke oeuvre van deze bekende Catalaanse architect.

We situeren het begin van zijn architectenloopbaan in de context van het Catalaanse modernismo en noteren daarbij het belang van bredere Europese tendensen met sleutelfiguren als John Ruskin en Viollet-le-Duc.

Vervolgens belichten we de hechte band tussen de architect en zijn belangrijkste opdrachtgever, textielmagnaat Eusebio Güell. Güell liet Gaudí niet alleen zijn privépaleis ontwerpen, maar vroeg hem eveneens om buiten de stad een compleet nieuwe tuinstad uit te tekenen waarin zijn idee van een ideale woonomgeving geconcretiseerd kon worden. Het utopische project kende niet meteen veel succes bij de Barcelonese burgerij, maar leverde het verbluffende Parc Güell op.

In een derde luik besteden we aandacht aan het ideologische programma dat Gaudí voor ogen had, in bv Casa Batlló en de Sagrada Familia. Hij verkende allerlei invloedssferen en verwerkte daarbij symbolen en metaforen uit de natuur, uit zowel de Hellenistische cultuur als het christendom, Egyptische en Indische voorbeelden alsook het eigen nationaal Catalaanse erfgoed.

Tenslotte bekijken we in een close reading van het Casa Milà de ambitieuze constructieve oplossingen die Gaudí voorstelt op vlak van collectieve woningbouw. 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie