Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52176735936_215c150418_o
52176736316_23f33ebb6c_o

Queer … een overkoepelende term die aanduidt dat je je niet thuis voelt binnen de heersende hetero- en gendernormen. Een term die vroeger een negatieve connotatie had en pas in de jaren 1980 door de lgbtq-gemeenschap als geuzennaam werd geïntroduceerd. Ben je homo, lesbienne, biseksueel, transgender, pangender, non-binair of interseksueel … dan ben je dus queer. 

Veel mensen denken dat dit ‘een fenomeen typisch van deze tijd’ is, wat natuurlijk niet het geval is. Maar hoe zat dat dan vroeger? Hoe gingen toenmalige culturen en maatschappijen daar mee om? Wat was de visie, wat waren de wetten?

In deze lezing kijken we hoe het er aan toe ging in het oude Nabije Oosten, het faraonische Egypte en bij de Grieken.

Het is ondertussen duidelijk geworden dat “queer zijn” van alle tijden en van alle culturen is. Dit was zeker ook zo in het verleden. Alleen behoort het grootste stuk van ons verleden tot de wereld van de prehistorie toen er nog geen geschreven bronnen waren! En zelfs na de invoering van het schrift, bijna vijfduizend jaar geleden, blijven de bronnen in verband met “queer zijn” bijzonder schaars! Gelukkig zijn er toch rechtstreekse en onrechtstreekse getuigenissen die een tipje van de sluier oplichten. Met de komst van de Grieken daarentegen neemt het aantal bronnen enorm toe. De dichteres Sappho mag in dit verhaal zeker niet ontbreken, want zowel de term ‘sapphisch’ als ‘lesbisch’ gaat op haar terug.  

Deze lezing maakt deel uit van de reeks 'Queer door de eeuwen heen' waarin we diep in het verleden delven en en kijken hoe het eraan toeging in de oudheid; tijdens de middeleeuwen; in de 18de en de 19de eeuw om te eindigen met de 20ste eeuw. Je kan apart inschrijven voor deze lezing, of inschrijven voor de volledige reeks aan voordeeltarief!

Waarom deze lezing volgen? Lees hier het artikel van Jonas Roelens dat verscheen in het online ZIZO-magazine! 

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen (kijk zeker in je spamfolder mocht je die niet ontvangen!). Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie