Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52165451934_d9fa017455_o

Queer … een overkoepelende term die aanduidt dat je je niet thuis voelt binnen de heersende hetero- en gendernormen. Een term die vroeger een negatieve connotatie had en pas in de jaren 1980 door de lgbtq-gemeenschap als geuzennaam werd geïntroduceerd. Ben je homo, lesbienne, biseksueel, transgender, pangender, non-binair of interseksueel … dan ben je dus queer. 

Veel mensen denken dat dit ‘een fenomeen typisch van deze tijd’ is, wat natuurlijk niet het geval is. Maar hoe zat dat dan vroeger?

In deze lezing kijken we hoe het er aan toeging in de middeleeuwen.

In de middeleeuwen viel homoseksualiteit onder het Bijbelse begrip ‘sodomie’, dat gebruikt werd om een hele reeks ‘zondige’ seksuele handelingen te benoemen. Sodomieten werden bijzonder wreed vervolgd. In grote delen van Europa belandden ze genadeloos op de brandstapel. In deze lezing bestuderen we de dynamieken achter dit vervolgingsbeleid, gaan we in op de maatschappelijke angsten voor ‘de zonde die niet genoemd mocht worden’ en duiken we in de alledaagse leefwereld van middeleeuwse mensen die als ‘tegennatuurlijk’ beschouwd werden. 

Deze lezing kwam tot stand in samenwerking met Zebrastraat en çavaria en maakt deel uit van een reeks rond het thema gender. Bekijk het volledige programma en ontdek ook de andere lezingen!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie