Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52176994564_f47536e7e5_o
52176994784_480fce6693_o

Queer … een overkoepelende term die aanduidt dat je je niet thuis voelt binnen de heersende hetero- en gendernormen. Een term die vroeger een negatieve connotatie had en pas in de jaren 1980 door de lgbtq-gemeenschap als geuzennaam werd geïntroduceerd. Ben je homo, lesbienne, biseksueel, transgender, pangender, non-binair of interseksueel … dan ben je dus queer. 

Veel mensen denken dat dit ‘een fenomeen typisch van deze tijd’ is, wat natuurlijk niet het geval is. Maar hoe zat dat dan vroeger? Hoe gingen toenmalige culturen en maatschappijen daar mee om? Wat was de visie, wat waren de wetten?

In deze lezing: “Love that dare not speak its name”. Queer in de 19de eeuw.

In de 19de eeuw wordt het seksuele leven voor het eerst systematisch bestudeerd, het woord homoseksualiteit doet zijn intrede en ook op het vlak van de justitie is er heel wat veranderd. Zo zijn er de onderzoeken van onder meer Richard von Kraff-Ebing en Magnus Hirschfeld, en het is ook een tijd waar heel wat markante personaliteiten ons toelaten het “queer zijn” grondiger te bekijken. Zeker in de wereld van de kunsten zijn de voorbeelden legio … denk maar aan Oscar Wilde, Aubrey Beardsley, Ethel Smyth, Paul Verlaine, Marcel Proust, Pyotr Tchaikovsky, Rosa Bonheur, en vele anderen … Een bijzonder verhaal is dat van Fanny en Stella, twee mannen die als vrouwen door het leven gingen!

Deze lezing maakt deel uit van de reeks 'Queer door de eeuwen heen' waarin we diep in het verleden delven en en kijken hoe het eraan toeging in de oudheid, tijdens de middeleeuwen, in de 18de en de 19de eeuw om te eindigen in de 20ste eeuw. Je kan apart inschrijven voor deze lezing, of inschrijven voor de volledige reeks aan voordeeltarief!

Waarom deze lezing volgen? Lees hier het artikel van Jonas Roelens dat verscheen in het online ZIZO-magazine! 

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen (kijk zeker in je spamfolder mocht je die niet ontvangen!). Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie