Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
SAMSUNG CSC

Queer … een overkoepelende term die aanduidt dat je je niet thuis voelt binnen de heersende hetero- en gendernormen. Een term die vroeger een negatieve connotatie had en pas in de jaren 1980 door de lgbtq-gemeenschap als geuzennaam werd geïntroduceerd. Ben je homo, lesbienne, biseksueel, transgender, pangender, non-binair of interseksueel … dan ben je dus queer. 

Veel mensen denken dat dit ‘een fenomeen typisch van deze tijd’ is, wat natuurlijk niet het geval is. Maar hoe zat dat dan vroeger? Hoe gingen toenmalige culturen en maatschappijen daar mee om? Wat was de visie, wat waren de wetten? 

In deze lezing gaan we kijken hoe het er aan toeging bij de Romeinen.

Homoseksualiteit in de Romeinse wereld is een veelbesproken onderwerp. Door de jaren heen zijn onderzoekers tot verschillende conclusies gekomen. Sommigen suggereren dat relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in de Romeinse wereld vrij werden beoefend, anderen beweren dat ze zowel wettelijk als sociaal werden veroordeeld. Op basis van antieke teksten, epigrafie en kunst gaan we hier dieper op in en trachten we een genuanceerd beeld te brengen van dit fascinerende onderwerp. 

Deze lezing maakt deel uit van de reeks 'Queer door de eeuwen heen' waarin we diep in het verleden delven en en kijken hoe het eraan toeging in de oudheid, tijdens de middeleeuwen, in de 18de en de 19de eeuw om te eindigen in de 20ste eeuw. Je kan apart inschrijven voor deze lezing, of inschrijven voor de volledige reeks aan voordeeltarief.

Waarom deze lezing volgen? Lees hier het artikel van Jonas Roelens dat verscheen in het online ZIZO-magazine! 

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen (kijk zeker in je spamfolder mocht je die niet ontvangen!). Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie