Blijf op de hoogte
Islamic Art Museum in Doha Qatar during the day with a fountain in the front and sky in the back
Katara Mosque,Doha,Qatar.
The Golden Mosque o The Golden Masjid en Katara
In Sea Line, Qatar, camels dressed in traditional attire wait along the road for tourists interested in camel rides. Generative AI
The amphitheater in Katara Cultural Village, Doha Qatar panorami
Doha skyline through as seen from Museum of Islamic art, Doha, Qatar
Al Zubara Fort in Qatar, Middle East
January 12, 2020. Images from the Qatar National Museum is a nat
The University of Qatar. Doha, Middle East
Qatar - Doha - Traditional wooden dhow boats moored at Dhow harb

Hoogtepunten

The Museum of Islamic Art, Doha, Qatar

Dineren in het sublieme Jiwan van Alain Ducasse

Doha, Qatar - March 2, 2020: Modern contemporary architecture National Museum of Qatar

De Woestijnroos of het National Museum of Qatar

Arabic souvenirs for sale in Souq Waqif, Doha Qatar

Traditie en historiek in de Souq Waqif

De Qatarese hoofdstad Doha is op korte tijd het mekka aan de Perzische Golf geworden voor liefhebbers van moderne kunst en hedendaagse architectuur. Wereldbekende architecten zoals I.M. Pei, Jean Nouvel en Rem Koolhaas hebben hun stempel gedrukt op Qatar, met indrukwekkende ontwerpen zoals het opvallende Museum voor Islamitische Kunst en de nu al iconische Woestijnroos of het Nationaal Museum van Qatar. De Nationale Bibliotheek van Koolhaas’ bureau OMA is een bijzondere trekpleister in het bruisende Education City, waar prestigieuze buitenlandse universiteiten hun faculteiten vestigden.

Maar wie denkt dat Qatar de wereld enkel wil verbluffen met architectonische hoogstandjes, vergist zich. De museale collecties zijn van topniveau en meer dan een bezoek waard. De Qatari blijven ook trouw aan hun rijke geschiedenis en zoeken een delicaat evenwicht tussen een moderne identiteit en respect voor eeuwenoude tradities. Het historische hart van Doha met de traditionele markt Souq Waqif, de sfeervolle oude wijk Msheireb en het culturele, eigenzinnige district Katara dompelen ons onder in een ander Qatar. We genieten tot slot van een betoverende rit door de Qatarese woestijn naar het historische UNESCO-erfgoed Al Zubara Fort.

We kiezen in Qatar ook voor enkele gastronomische hoogstandjes. Zo lunchen we in IDAM in het Museum van Islamitische Kunst en dineren we in JIWAN in het Nationaal Museum, allebei stijlvolle toprestaurants van de beroemde chef Alain Ducasse. We genieten ook van de smaakvolle, authentieke Qatarese keuken in een traditioneel restaurant.

Op deze reis verwonder je je over de diversiteit van Qatar, over de hedendaagse architectuur, historische pracht, indrukwekkende kunstcollecties en authentieke souqs. We flaneren langs het water op de Corniche en ontdekken de charmante straatjes in het hart van Doha. In deze kleine Golfstaat val je van de ene in de andere verbazing, met de immer enthousiaste Tom Bruyer als je ervaren reisleider.

Reisprogramma
Zaterdag 14 december 2024
Na aankomst in Qatar leidt een eerste avondwandeling ons langs de bekende Corniche of promenade aan het azuurblauwe water van de Perzische Golf. De adembenemende skyline van Doha doemt op met de ene architecturale parel naast de andere.

Zondag 15 december 2024
We starten de dag met een uitgebreid bezoek aan Museum of Islamic Art, een uniek design ontworpen door I.M. Pei, de man van de glazen piramide van het Louvre. Toeristen en locals die de promenade of Corniche volgen, bewonderen graag het strakke en moderne gebouw, omringd door een weids museumpark. De prachtige façade, een opeenstapeling van gestileerde, witte blokken, trekt onmiddellijk de aandacht. Dit museum herbergt de grootste collectie aan islamitische kunst van het Midden-Oosten en is dus meer dan een bezoek waard. En niet alleen dat. In het museum genieten we ook van een lunch in IDAM, het gerenommeerde restaurant van Alain Ducasse.
Daarna dompelen we ons onder in het historisch hart van Doha. De wijk Msheireb biedt een schat aan kleine historische musea en kunstgalerijen en is verbonden met de sfeervolle markt Souq Waqif waar moderne kunst hand in hand gaat met Qatarese tradities.

Maandag 16 december 2024
Katara Cultural Village is het bijzonder kunstzinnig district van Doha. Hier verkennen we verschillende culturele toppers: het Amfitheater, de gouden Moskee, street art en een mooie selectie galerijen. De invloedrijke TV-zender Al Jazeera heeft hier ook haar studio’s. In de namiddag staat het meest iconische museum van Doha op het programma: de prachtige Woestijnroos of het Nationaal Museum van Qatar, van de hand van Jean Nouvel. Het enorme zandkleurige museumcomplex langs de baai van Doha lijkt op te gaan in de omgeving. Het museum vertelt de moderne geschiedenis van het jonge golfstaatje, geprangd tussen de zee en de woestijn. We eindigen de dag op een bijzondere manier, met een dinner cruise op een traditionele dhow of houten boot, met zicht op de baai van Doha.

Dinsdag 17 december 2024
De Qatar Foundation is ongetwijfeld één van de belangrijkste organisaties voor cultuur en onderwijs. Het universiteitsdistrict Education City aan de rand van de woestijn geeft ons opnieuw de gelegenheid om de hypermoderne architectuur van Qatar te bewonderen. Architectuur, kalligrafie en kunst komen hier samen met als hoogtepunt de National Library, een excentriek design van Rem Koolhaas. In het nabijgelegen Mathaf Museum voor Moderne Kunst maken we kennis met de grootste collectie moderne en hedendaagse kunst van de regio. Afsluiten doen we in stijl met een exquis diner in het Jiwan Restaurant, omringd door het unieke design van Jean Nouvel.

Woensdag 18 december 2024
Het loont de moeite om de hoofdstad Doha even te verlaten en de woestijn in te trekken. Een bezoek aan het Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani museum laat ons kennismaken met de ongeziene privé-collectie van de sjeik. We trekken verder de Qatarese woestijn in met 4x4 jeeps, tot aan de prachtige UNESCO-site van het Al Zubara fort. In Doha genieten we even van wat vrije tijd. 's Avonds gaan we eten in een lokaal restaurant om er te proeven van de authentieke Qatarese keuken.

Donderdag 19 december 2024
We genieten van Doha alvorens terug te reizen naar België.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie