Blijf op de hoogte
53042547356_5d56330c4b_3k
53042928665_6d94030680_3k

De technologie gaat razendsnel vooruit en veel mensen vragen zich af of we daardoor ons mens-zijn niet zullen verliezen. Zullen we evolueren naar cyborgs – menselijke machines – of zijn we dat al? 

De termen posthumanisme en transhumanisme worden vaak gebruikt om aan te geven dat de mens verandert als gevolg van verschillende culturele, wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Sommigen beweren dat deze verandering ook invloed heeft op het humanisme als waardenstelsel en als cultureel-historisch mensbeeld. In deze cursus bespreken we de evolutie en het verschil tussen beide termen en doen we dat aan de hand van het werk van Donna Haraway, een Amerikaanse filosofe.

Donna Haraway is bioloog, filosoof en wetenschapshistoricus. Een van haar bekendste werken is "A Cyborg Manifesto" (1985). Haraway beschouwt cyborgs niet als sciencefiction, omdat we dat volgens haar al zijn. We zijn namelijk niet alleen fysiek verbonden met technologie (denk aan kunstheupen en pacemakers), maar worden er ook op een bredere manier door beïnvloed. 

Dit roept interessante vragen op over waar deze evolutie ons plaatst in relatie tot het buitenmenselijke en hoe het zich verhoudt tot de mens zoals we die tot nu toe hebben gezien als soort. 

Met deze cursus beogen we de complexe veranderingen in onze mens- en wereldbeeld te duiden zodat cursisten de problematiek beter kunnen begrijpen en versterkt aan debatten kunnen deelnemen. We zullen voldoende tijd nemen voor een vraag- en antwoordmoment tijdens de cursus. Als je al vragen hebt die je wilt doorsturen naar de docent zodat hij ze kan meenemen in de cursus, stuur ze dan door naar info@amarant.be!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie