Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
26196549727_a3f71d174b_o

Portugal is een absolute must voor iedereen die houdt van kunst en cultuur. Maak op deze 10-daagse reis kennis met de pracht van Lissabon, Setubal en Coimbra maar ook van Sintra, Belém en Evora. Wandel mee in de voetsporen van zeevaarders en ontdekkingsreizigers. Leer meer over Hendrik de Zeevaarder, over de handel in specerijen, goud, suiker, zijde en zelfs slaven, over de rijkdom die mee zorgde voor de typische architecturale Manuelstijl. Verwonder je over adembenemende kloosters en kerken. Kuier door aangename straatjes van pittoreske dorpen en proef de Portugese wijn.

De mooie hotels waar we logeren, geven de hele reis net dat tikkeltje extra. Zo verblijven we in Lissabon in het fantastische Palácio do Governador*****, eens de residentie van de gouverneur van Belém, nu een stijlvol hotel bij de Taag dat ook een Romeinse site integreert. Het binnenzwembad is gevestigd in de oude thermen.

Reisprogramma
Vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober 2018 (Lissabon)
We beginnen de reis in het ooit heftig kloppende hart van het koloniale rijk van Portugal: Lissabon, uitverkoren bruid van de Atlantische Oceaan. Het bezoek aan de monumenten die in belangrijke mate gewijd zijn aan dit koloniale verleden staat hier centraal. Het Maritiem Museum, het Hiëronymietenklooster en de toren van Belém concurreren er moeiteloos met de zgn. Markeersteen van de Ontdekkingen en het Museum van het Oosten. Het zou echter een hoofdzonde zijn, mochten we de schatten van het Museum voor Oude Kunst - met o.m. een magistrale Bosch naast prachtige Oosterse kunstvoorwerpen - en de bekoringen van enkele oude stadsdelen links laten liggen. Ook aan deze architecturale en andere kunstschatten droegen de investeringen van kapitaal en edelmetaal, gewonnen uit de activiteiten in de overzeese gebieden, immers doorgaans bij.
Op onze eerste avond in Lissabon plannen we een ritje per tuk tuk om van de stad te genieten.

Zondag 28 en maandag 29 oktober 2018 (Sintra)
Daarna gaat het richting Sintra, lust- en rusthof van een drukke havenstad. We bezichtigen de gekende must sees maar geven er ook meer diepte aan: het nationaal paleis, een waar centrum van politieke intrige, het imposante kasteel van de ‘Moren’ en het ietwat bevreemdende Palacio da Pena. We komen tot rust in de groene omgeving van het kurken klooster van de kapucijnermonniken.

Dinsdag 30 en woensdag 31 oktober 2018 (Evora)
Op naar het oeroude stadje dat misschien nog het best de melancholieke, katholieke en intense ziel van Portugal weerspiegelt: Evora. Een politiek geladen Romeinse tempel contrasteert er met een even beladen kathedraal. In het lokaal museum bevindt zich een prachtig veelluik uit het atelier van Gerard David. Een zorgvuldig gerangschikte collectie menselijke beenderen bezorgt er ons snel nog even dat vanitasgevoel Dit alles gaat evenwel niet zonder eerst nog een bezoek aan de havenstad Setubál. De plaats waar Filips II een imposant fort liet installeren om de Portugese kust te vrijwaren van piraterij en kaapvaart, maar wellicht ook om er zijn nieuw verworven macht over het Iberisch schiereiland te manifesteren. We genieten in Evora niet alleen van een fadoconcert na ons diner; er is ook een wijnproeverij gepland bij het wijnhuis Cartuxa.

Donderdag 1 november 2018 (Coimbra)
Nog zo’n schitterend voorbeeld van de verbluffend goed bewaarde, middeleeuwse ziel van Portugal: Coimbra. Deze stad herbergt naast een middeleeuwse universiteit en een eeuwenoude bibliotheek ook een voornamelijk nog Romaanse kathedraal. We lopen er ook zeker het Nationaal Museum Machado de Castro binnen om er werken van Quinten Metsys, verbluffende moslimkeramiek en prachtige stukken uit de kolonies en China te bewonderen. Het klooster van het Heilige Kruis, rustplaats van de eerste koningen van Portugal, vormt een zeer evenwichtig amalgaam van stijlen. Het koorgestoelte is van de hand van de Vlaamse Meester Machim en getuigt van een uiterst zeldzame uitvoering in Manolijnse stijl.

Vrijdag 2 november 2018 (Batalha en Alcobaça)
Daarna richting de onovertroffen triade van middeleeuwse kloosters, emblemen van een even opportunistische als doorleefde verstrengeling tussen kerk en staat. Eerst komt Batalha aan de beurt. Het vormt de prachtige, maar helaas onafgewerkte pasmunt die koning João I betaalde in ruil voor zijn onverwachte overwinning in de slag van Aljubarrota op een veel groter Castiljaanse leger. Ook het overweldigende Cisterziënzerklooster van Alcobaça werd gebouwd om een nog veel oudere belofte in te lossen. Die van eerste koning en tevens stichter van Portugal, dom Alfonso Henriques aan Sint Bernardus voor diens spirituele bijstand in de beslissende slag tegen de Moren. De praalgraven die we er aantreffen, worden beschouwd als de mooiste van Portugal.

Zaterdag 3 november 2018 (Tomar)
We sluiten de reis af in Tomar, een nederzetting en klooster opgericht door de Orde van de Tempeliers, heroveraars van een aanzienlijk deel van Portugal. In de zeer eclectische uitvoering zien we de hand van verschillende leden van de koninklijke familie. De werken werden immers gestart in opdracht van de alliantie tussen Alfonso Henriques, de veroveraar, en Gualdim Pais, de Grootmeester van de Tempeliers.

Zondag 4 november 2018 (Lissabon)
Vanuit Lissabon vliegen we in de late namiddag terug naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie