Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
27196051878_f360763dd2_o

Historisch en hedendaags – ‘O passado e o presente’ – zijn niet noodzakelijk tegenstrijdige begrippen. Het is de titel van een film uit 1972 van de Portugese filmregisseur Manoel de Oliveira en het is de leidraad voor onze reis naar Porto. Porto plaatst het hedendaagse en historische ongegeneerd naast elkaar.

In Porto wonen en werken twee architecten die traditie en vernieuwing in elk project trachten te verzoenen: Alvaro Siza en Edouardo Souto de Moura. Beiden bouwen ondertussen over de hele wereld maar in hun eigen stad gaan we op zoek naar hun sterkste realisaties waaronder het Serralves Contemporary Art Museum, de Leça Swimming Pool en Torre do Burgo.

Wandelingen door de historische kern van Sé en langs de Douro zijn een verademing. Subtiele stedenbouwkundige ingrepen vernieuwen de stad met respect voor haar verleden: we bekijken de heraanleg van Avenida dos Aliados of Praça de Lisboa en de stilistische aanpak van de nieuwe metrostations. Porto blijft fris en hip juist door een precieze vermenging van oud en nieuw.

Tenslotte rest er nog de haven en het hinterland van Porto. Eén dag reserveren we voor de kust aan Matosinhos, het havengebied, waar we op zoek gaan naar het stokoude vissershuisje maar ook naar de splinternieuwe cruiseterminal. De andere dag duiken we het binnenland in, naar Santo Tirso, een half uur van Porto, voor een bezoek aan het Museu Municipal Abada Pedrosa, een project van Siza èn De Moura. De architecten verbeelden hier treffend het adagio van onze reis: traditie versus moderniteit.

Reisprogramma
Dinsdag 3 juli 2018
We komen aan in Porto, checken in in ons hotel en genieten daarna van een eerste kennismaking met de stad. 's Avonds dineren we samen.

Woensdag 4 juli 2018
Porto, haar markten, stegen, straten, zichten en pleinen, omhoog en weer omlaag…, de eerste dag laten we er ons helemaal door overrompelen. We wandelen in de voormiddag door de oude stadskern Sé via een zigzagparcours, van de authentieke Bolhao markt naar de vernieuwde Praça de Lisboa. Meermaals ontmoeten we de huisarchitecten van Porto: Alvaro Siza en Eduardo Souto de Moura (metro Campo 24 de Aosto, Avenida dos Aliados). We eindigen in een park onder de olijfbomen. Of is het geen park? Het is het dak van een shoppingcentrum, annex bibliotheek, annex parking, annex restaurant. Van een verloederde wijk is het nu omgevormd tot één van de nieuwe trekpleisters van Porto: Praça de Lisboa.
Na de middag brengen we een bezoek aan het Serralves Contemporary Art Museum (1999). Het museum is een project van Alvaro Siza, gelegen in het Serralves Park, naast de Serralves Villa een art deco gebouw uit de jaren 1930. Witte volumetrie, eenvoudige materialen en verrassende lichtinvallen zijn het handelsmerk van Siza. Nadien passeren we langs het Vodafone-gebouw (Barbosa & Guimarães) en langs Torre do Burgo (Edouardo Souto de Moura).

Donderdag 5 juli 2018
In de voormiddag kuieren we aan de Atlantische oceaan in Foz do Douro. Het oude havenstadje is pittoresk en het park Jardim do Passeio Alegre biedt even verpozing vooraleer we langs de kust richting Matosinhos stappen. Jardim da pergola, Jardim do Homem do Leme, Jardim da Avenida de Montevideo en het Parque da Cidade do Porto volgen elkaar op als een nieuwe urbane strip. Het is een fikse wandeling langs de oceaan die uitmondt aan de spectaculaire nieuwe cruise terminal, een ontwerp van architect Luis Pedro Silva.
Na de middag bezoeken we de Mercados Municipal de Matosinhos. De markthal dateert van 1936 en bestaat volledig uit gewapend beton, onlangs gerenoveerd door ARS Arquitectos. Verderop bekijken we twee projecten uit de beginjaren van Alvaro Siza: de Leça Swimming Pool en het Boa Nova Tea House. Hier merken we dat Siza inspiratie zoekt bij zowel Frank Lloyd Wright als Alvar Aalto. Het Boa Nova Tea House bezoeken we onder leiding van een plaatselijke gids.

Vrijdag 6 juli 2018
Santo Tirso, op een half uur rijden van Porto, heeft zich ontwikkeld rond het San Bentoklooster, dat teruggaat tot in de 8ste eeuw. Naast het eeuwenoude klooster hebben architecten Souto de Moura en Alvaro Siza samen een nieuw museum ontworpen voor hedendaagse beeldhouwkunst, Museu Municipal Abada Pedrosa. De plaatselijke kunstenaar Alberto Carneiro en het stadsbestuur hebben dit museum samen tot stand gebracht. Ze hebben ook beeldhouwers van over heel de wereld uitgenodigd om in de stad hun kunst te integreren. Het hele project nam 10 jaar in beslag en sinds 2016 is het museum officieel geopend.
Hoe gaat een architect om met een religieus bouwwerk in de 21ste eeuw? De kerk die Alvaro Siza ontwierp in Marco de Canavezes is van een ongewone eenvoud. De Santa Maria kerk ligt op een klein uur rijden van Santo Tirso. Het bouwwerk heeft een zeer eigen ruimtelijke beleving, gedicteerd door het licht dat indirect de ruimtes tot leven wekt. Op onze terugweg naar Porto stoppen we langs de Mosteiro de Paço de Sousa, een romaans klooster langs de Sousavallei. De Romaanse architectuur kende in deze regio een ongewoon hoogtepunt door de belangrijke Portugese adellijke families die er hun residentie hadden. Kerken, kloosters en kapellen, maar ook bruggen, kastelen en torens van romaanse oorsprong zijn daarvan het resultaat.

Zaterdag 7 juli 2018
Misschien wel één van de meest besproken gebouwen van de laatste decennia: Casa da Musica van Rem Koolhaas. De laatste namiddag houden we vrij om onder begeleiding van een plaatselijke gids dit gebouw van binnen en van buiten te leren kennen. Twee andere opmerkelijke realisaties in de omgeving zijn de Bom Succeso Markt, een markthal uit de jaren 1930 recentelijk gerenoveerd en de sociale woningen ontworpen door architect Alvaro Siza.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie