Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
27417457679_48edac5526_o

De warme en lumineuze uitstraling die tuinen krijgen in deze periode van het jaar, is een ware ode aan het impressionisme, een stroming die tot volle bloei komt tijdens het fin de siècle. Deze reis in Frankrijk brengt ons naar het kasteel van Compiègne, het summum van 19de-eeuwse paleisdecoratie, en naar het charmante Gerberoy. In dit ‘mooiste dorp van Frankrijk’ haalde schilder Henri Le Sidaner zijn inspiratie. Hier genieten we van een impressionistische lunch in het unieke historische kader van Le Jardin des Ifs. We flaneren door de tuin van Monet in Giverny en staan in bewondering voor Le Bois des Moutiers waar Gertrude Jekyll dankzij haar veelzijdige opleiding in kleurenleer, schilderkunst en architectuur, tuinieren als pure expressieve kunst beoefende. Haar ideeën over tuinarchitectuur zijn tot op vandaag van grote invloed. Het spelen met kleur en textuur vinden we ook in heel wat eigentijdse tuinen in de regio, zoals Le jardin Plume, Le jardin de Constanze, de tuinen van Maizicourt en Vasterival.

Aan sfeer en belichting geen gebrek op deze reis, het is beslist een aanrader!

Reisprogramma
Donderdag 20 september 2018
We houden halt in de buurt van Kortijk voor een koffiepauze en een bezoek aan een eerste interessante privétuin. We zetten meteen de toon van deze reis. Van hier gaat het verder naar het kasteel van Compiègne. Dit droomdecor illustreert perfect het burgerlijk leven van de 19de eeuw. Met haar prachtige interieurensembles behoort dit kasteel tot de best bewaarde officiële residenties van Frankrijk. Hier vinden we ook alles terug waartegen het impressionisme en de Arts & Crafts beweging zullen reageren. Na een gezamenlijk diner overnachten we in Compiègne, op wandelafstand van het kasteel.

Vrijdag 21 september 2018
Na het ontbijt vertrekken we naar het meest impressionistische dorp van Frankrijk, Gerberoy, waar schilder Henri Le Sidaner woonde en werkte. We bezoeken het dorp, de voormalige residentie van de prefect en ‘Le Jardin des Ifs’, een tuin die ons overweldigt met zijn 400 jaar oude taxussen. De taxus werd in 2017 verkozen tot mooiste boom van Frankrijk. Voor we genieten van een impressionistische lunch op deze historische locatie, brengen we ook nog een bezoek aan de tuin van Henri Le Sidaner waar rozen de hoofdtoon voeren.
In de namiddag staat de tuin van Monet in Giverny op het programma. Hier merken we hoe de impressionistische schilder speelde met licht en bewust vaste planten volgens welbepaalde kleurschema’s en kleurcontrasten samenbracht om deze dan bij gepast licht te verwerken in zijn schilderijen. Deze tuin vormt een absoluut hoogtepunt onder het gouden licht van september!
’s Avonds overnachten we in Vernon.

Zaterdag 22 september 2018
Het impressionistisch tuinieren inspireerde ook heel wat hedendaagse tuineigenaren tot wonderbaarlijk creaties. We houden halt in Auzouville-sur-Ry voor een bezoek aan ‘Le Jardin Plume’, een must-see op deze reis. Hier toveren grassen en bloeiende vaste planten een voormalige weide met vruchtbomen om tot een waar schilderij. Over de middag lunchen we in het pittoreske kustplaatsje Varengeville-sur-Mer.
Daarna gaat het verder naar ‘Le Vasterival’, een unieke tuin van prinses Sturdza die gekend staat als een legendarische tuindame. Ze selecteerde heel wat planten die vandaag deel uitmaken van ons vaste aanbod aan tuinplanten. De tuin van Constance Mallet Stevens mag ook niet ontbreken op ons programma. Het is een charmante en intieme tuin van een tuindame met klasse. Ze kan zelden bezocht worden; voor ons is het de ideale plek om de dag af te sluiten met een drankje. We nemen de bus naar ons hotel in de buurt van Dieppe. We dineren er samen in de omgeving.

Zondag 23 september 2018
Het best bewaarde Arts & Crafts ensemble staat niet in Engeland, maar in Varengeville. We bezoeken zowel het interieur als de tuin van het Bois des Moutiers. De prachtige doorzichten naar de zee zijn hier uniek. Nadien vatten we de terugweg aan. We lunchen onderweg in de buurt van Abbeville en sluiten af bij de Manoir de Maizicourt. Hier ontdekken we een tuin waar bloeiende planten en snoeivormen in diverse wintergroene planten tot een boeiend geheel gecombineerd zijn. Een mooie afsluiter van een boeiende tuinreis!
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie