Tarieven:

  • 45,00 €
  • 39,00 €

Voorsteden bezoek je best per fiets. Te voet zijn de afstanden te groot, per auto is het te ingewikkeld, je kan niet overal door en je kan vooral nergens stoppen om rond te kijken.

Wat architectuur betreft is Rotterdam ongetwijfeld de boeiendste stad van Nederland. Niet gehinderd door een uitgestrekt, beschermd historisch centrum zoals de meeste andere steden, is de havenstad sedert de heropbouw na de Tweede Wereldoorlog steeds een experimenteel gebied geweest voor nieuwe stedenbouwkundige ideeën en bouwvormen. Ondertussen heeft deze vernieuwingsdrang ook de ruime omgeving aangetast. Het ruime gebied langs de grote rivieren – Nieuwe Maas, Hollandsche IJssel, Lek en Noord – tussen Hoek van Holland en Dordrecht is één chaotisch kluwen van opvallende kantoortorens, originele woonvormen en imposante infrastructuurrealisaties, maar wel afgewisseld met verrassend veel groen en historische sites.

We beginnen met een tocht door Dordrecht, Hollands oudste stad, en nemen de veerpont naar de Alblasserwaard, een in de middeleeuwen ontstaan poldergebied. Het geeft een kik om onder de beroemde rij windmolens van Kinderdijk (Unesco-werelderfgoed) te fietsen. na opnieuw een veerpont – over de Lek – volgen we de oude dijken langs de Maas. We bereiken Rotterdam langs de niet door de oorlog geteisterde residentiële wijk Kralingen. Hiervan getuigen enkele opmerkelijke gebouwen uit de belle époque, in art nouveau, art deco of modernistische stijl. Aan de Kralingse Plas is gelegenheid tot lunchen.

In het stadscentrum bewonderen we de vele recente realisaties zoals de elegante Maasbruggen, de Markthal, het Blaakse Bos, het glitterende Depot van Boymans-van Beuningen. In het historische haventje Delfshaven houden we een koffiestop. Over de Erasmusbrug betreden we de Kop van Zuid. Wat ooit een sinister havengebied was, is nu een gewaardeerde nieuwe, groene en erg leefbare stadswijk geworden. Zelfs de wijk Katendrecht, ooit berucht voor de bordelen en de Chinese opiumketen, metamorfoseerde tot een ideale woonwijk. Ter hoogte van Feijenoord nemen we de waterbus die ons met de fiets op een uurtje terug naar Dordrecht brengt.

Locatie / datum & uur

Dordrecht / Parking Weeskinderendijk / Weeskinderendijk 21
Je brengt je eigen fiets mee. Tocht van ca 50 km over vlak terrein. De bedoeling is niet om grote sportieve prestaties neer te zetten, maar om het stadslandschap beter te leren kennen. We vertrekken aan het ruime Parkeerterrein Weeskinderendijk, onder de aanloop naar de brug over de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht. Afrit 21 ‘Dordrecht-Centrum’ op de snelweg A16. Op 2 km van het station Dordrecht. Er wordt een stop voorzien voor een vrije lunch. Terugkeer op dezelfde plek omstreeks 19u. Inbegrepen zijn begeleiding van Stefan Van Camp, tickets voor de veerponten en de waterbus.
  • za, 09/07/2022: 10:00 - 19:00
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie