Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52181398271_7bc16189e6_o
52180373447_cfd828060e_o
52181398071_cc801ff465_o
52181399433_59fb1db762_b

Begin oktober vindt in de Londense Tate een overzichtstentoonstelling plaats over Cézanne. Een ideale gelegenheid om je kennis over deze held van de Moderne Kunst bij te spijkeren. 

De Franse schilder Paul Cézanne, die gedurende zijn leven maar weinig exposeerde en zich in toenemende mate in isolement terugtrok in zijn geboorteplaats Aix-en Provence, wordt tegenwoordig beschouwd als één van de grondleggers van het modernisme in de schilderkunst.

Cézanne was tijdgenoot van de impressionisten, en je merkt een duidelijke invloed in zijn spel met licht en kleur, maar zijn werk loopt al vooruit op het expressionisme, het kubisme en de geometrische abstractie.

De kunstenaar vond het impressionisme te oppervlakkig. Hij zocht naar de wezenlijke grondvormen van de dingen. Bij de impressionisten resulteerde de observatie tot een poging om de vluchtigheid van de natuur te vatten. Cézanne wilde echter de aanwezigheid van de dingen schilderen, niet hun vluchtigheid. Hij zocht als het ware het concept dat aan de grondslag ligt van de voortdurende veranderingen in de natuur. De wet die de natuur ordent moet vertaald worden in de wet die het schilderij ordent. In zijn stillevens, landschappen en portretten creëerde hij vormen en diepte door volle kleurvlakken van verschillende intensiteit naast elkaar te plaatsen. Vorm is kleur, beweerde hij, en men moet de vormen oproepen door de harmonie van de kleuren. 

Met zijn constructieve penseeltoets is Cézanne het vertrekpunt geworden voor de moderne kunst.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Past dit moment niet? Neem dan een kijkje op onze agenda om te zien waar en wanneer deze activiteit nog plaatsvindt!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie