Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
44059084924_3cb086348b_o

Haussmann realiseert in de jaren 1850-60 de droom van Napoleon III om van Parijs een coherente, mooie en luchtige stad te maken door de aanleg van grote assen met pleinen, parken en monumenten. Het is een gouden tijd voor beeldhouwers. Rodin blaast deze discipline nieuw leven in door haar te bevrijden van academische regels. Rond de eeuwwisseling geniet hij internationale bekendheid en is hij omringd door een schare medewerkers. In het spoor van de meester ontwikkelen gewezen praticiens zoals Bourdelle een persoonlijke artistieke stijl.

Na 1900 komen vele kunstenaars – vaak van Oost-Europese joodse origine – naar Parijs waar ze in alle vrijheid kunnen werken. La Ruche in het 15de arrondissement wordt een legendarische plek waar Zadkine, Modigliani, Léger, Soutine, Chagall en vele anderen hun toevlucht vinden. Het nabijgelegen Montparnasse is de artistieke scene van onder meer Brancusi, Giacometti, Marie Vassilieff en Chana Orloff.

Vandaag worden in Parijs, omwille van de kleine behuizing enerzijds en de behoefte aan ademruimte anderzijds, veel nieuwe groene ruimten gecreëerd. Zo moet de stad ook in de toekomst leefbaar blijven. Tijdens deze driedaagse gewijd aan beeldhouwkunst hebben we ook oog voor deze belangrijke nieuwe evolutie.

Reisprogramma
Vrijdag 17 mei 2019
Bij aankomst in Parijs installeren we ons in het hotel. Na een vrije lunch starten we ons programma met een bezoek aan het bijzondere atelier van Brancusi. Het atelier van de Roemeens-Franse beeldhouwer, gelegen tegenover Centre Pompidou, werd met veel respect gereconstrueerd door architect Renzo Piano. Sculpturen maar ook tekeningen, schilderijen en fotografische glasplaten worden er gepresenteerd in een intieme setting. Daarna trekken we naar het 15de arrondissement voor een wandeling via prachtige, recent gecreëerde groenzones langs de mythische 'La Ruche'. Hier begon de carrière van Brancusi maar ook van kunstenaars als Chagall, Modigliani, Léger en Soutine. We ontdekken enkele bijzonder charmante, idyllische straatjes.

Zaterdag 18 mei 2019
We starten de dag aan Parc Montsouris met een wandeling langs beroemde ateliers. We houden halt bij het atelier van Chana Orloff, een Israëlische beeldhouwster van de 'Ecole de Paris'. Het is een unieke plek gebouwd door August Perret, die slechts heel uitzonderlijk te bezoeken is. Vandaar gaat het verder naar Musée Bourdelle. Dit bijzonder goed bewaarde atelier ademt nog de sfeer van de meester die als geen ander de knepen van het vak kende door zijn jarenlange ervaring bij Rodin. We wandelen nog even langs Villa Vassillief waar enkele ateliers gevestigd zijn die herinneren aan het Montparnasse van voor de oorlog als bruisend artistiek wereldcentrum. In de namiddag trekken we naar Meudon. Daar kocht Rodin in 1895 'la villa des Brillants', mooi gelegen op een heuvel. Na de wereldtentoonstelling van 1900 liet hij er zijn ‘pavillon de l’ Alma’ heropbouwen voor het tentoonstellen van zijn werk en voegde hij nieuwe ateliers toe. Veel meer dan hôtel Biron in Parijs biedt deze plek een goed inzicht in de organisatie van zijn atelier. In de aangrenzende woning bracht Rodin zijn collectie oudheden onder en ontving hij vrienden en klanten. Deze plek geeft een intiemer beeld van wie de kunstenaar was.

Zondag 19 mei 2019
De atelierwoning waar rasbeeldhouwer Ossip Zadkine en zijn vrouw, schilderes Valentine Prax, woonden en werkten, is vandaag een klein museum. Zadkine was een meester in de techniek taille directe (rechtstreeks in het materiaal houwen). Dat blijkt uit de prachtige houten en stenen beelden uit zijn vroege periode en maakt een bezoek aan dit museum tot een wel heel bijzondere ervaring. Aansluitend maken we een wandeling door de nabijgelegen Jardin de Luxembourg, met een schat aan beelden. We gaan verder richting de geanimeerde buurt bij Odéon. In het hart van het Quartier Latin waar nog enkele pittoreske straatjes een middeleeuwse sfeer uitstralen, voorzien we een vrije lunchpauze. In de namiddag staat de zeer recent geopende Fondation Giacometti op het programma. In het voormalige huis van de art deco interieurinrichter Paul Follot is het atelier van de beroemde kunstenaar zorgvuldig gereconstrueerd. Kleine tentoonstellingen belichten er telkens andere facetten van Alberto Giacometti en zijn entourage. Een uniek bezoek, dat deze reis helemaal af maakt!
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie