Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
44313781282_af7b0bdf20_o

Een succesvolle Engelandreis is een klassieker binnen het zomers reisaanbod van Amarant. We zochten deze keer inspiratie bij het kostuumdrama Downton Abbey, bij de verfilming van talrijke romans van Jane Austen en bij kunst uit de 19de eeuw. Universiteitsstad Oxford en het mooie nabijgelegen Winchester vormen onze uitvalsbasis om ook de wijde omgeving te bezoeken.

We ontdekken paleizen en landhuizen, kerken en musea maar we genieten ook van de charmante straten en pleinen, van het groene landschap en de prachtig aangelegde Engelse tuinen.

Reisprogramma
Zondag 14 juli
Aangekomen in Engeland wordt onze eerste halte een bezoek aan de Watts Gallery in Compton. George Frederick Watts werd in zijn tijd geroemd als de Engelse Michelangelo. Hij stichtte zelf een privémuseum waar je geniet van talrijke schilderijen en beeldhouwwerken maar ook een inkijk krijgt in zijn atelier. Van daar rijden we door naar Winchester waar we een paar nachten verblijven. We wandelen door de stad en brengen een bezoek aan de kathedraal en enkele belangrijke monumenten.

Maandag 15 juli
Op het eiland Wight, op zo’n 35 km van Winchester, staat het buitenverblijf van koningin Victoria en prins Albert: Osborne House. In dit origineel bemeubeld verblijf wordt een groot gedeelte van de privéverzameling van de koninklijke familie bewaard.

Dinsdag 16 juli
We starten de dag in het kustplaatsje Bournemouth. De Russell-Cotes Art Gallery is er een absolute must-see. Sir Russell-Cotes was ooit een bekende hotelier die een machtige privécollectie samenstelde. Zijn villa naast de zee en zijn verzameling bleven bewaard en zijn beslist een bezoek waard.
We lunchen in het slot van Kingston Lacy. Dit was lange tijd het grootste domein ooit verworven door de National Trust. Dit grootse landhuis bezit niet alleen een bijzonder rijke verzameling westerse kunst, maar ook een belangrijke collectie Egyptische oudheden, waaronder de beroemde obelisk die naar het slot is genoemd.

Woensdag 17 juli
Op zo’n 15 km van Winchester ligt Hinton Ampner. We bezoeken niet alleen de collectie van dit bijzonder elegante landhuis. We genieten er ook van de schitterende tuinen. We lunchen ter plaatse en keren daarna terug naar Winchester voor een geleid bezoek aan het gerenommeerde Winchester College. Dit is een privéjongensschool, de oudste school (14de eeuw) van Engeland die onafgebroken in hetzelfde gebouw gevestigd is.

Donderdag 18 juli
Vandaag verlaten we Winchester. Op onze weg naar Oxford houden we eerst halt in Chawton waar we het huis van Jane Austen bezoeken. Jane Austen schreef tal van beroemde boeken, waarvan ook enkelen verfilmd werden. Tweede halte is Sandham Memorial Chapel met beroemde schilderijen van Stanley Spencer. Van daar is het nog slechts een 10tal km voor we Highclere Castle bereiken. Dit landhuis is ondertussen wellicht het beroemdste kasteel van Engeland dankzij de kostuumserie Downton Abbey. Naast de interieurs en de tuinen kan men er ook een kleine Eygptische verzameling bewonderen. Het slot was namelijk ooit de woonst van Earl Carnarvon die samen met Howard Carter het graf van Toetanchamon ontdekte!
We rijden door naar Oxford waar we de komende nachten zullen verblijven.

Vrijdag 19 juli
We brengen de dag door in Oxford. We genieten van deze bijzondere universiteitsstad en brengen een bezoek aan het beroemde Ashmolean Museum, het Keble College, het Oxford Museum en de Oxford Union Society met de beroemde plafondschilderingen van ondermeer Dante Gabriel Rossetti.

Zaterdag 20 juli
Ons programma focust vandaag op de prerafaëlieten. In het dorpje Faringdon staat Kelmscott Manor, het beroemde buitenverblijf van William en Jane Morris. Hier woonde ook Dante Gabriel Rossetti een tijdje. Dit is werkelijk een mekka voor wie van de kunst van de prerafaëlieten houdt. We lunchen er en gaan ook op zoek naar het graf van William Morris in het lokale kerkhof. In de namiddag bezoeken we de collectie van Lord Faringdon in Buscot House. Terecht beroemd is de reeks van schilderijen gewijd aan de schone slaapster van Sir Edward Burne-Jones. Maar er is heel wat meer te zien, waaronder meesterwerken van G. F. Watts en Lord Leighton.

Zondag 21 juli
In de voormiddag bezoeken we in Oxford Rousham House, ondertussen welbekend dankzij tv-series zoals Lewis en Endeavour. Het kasteel bezit een mooie tuin ontworpen door William Kent, de leraar van de landschaps- en tuinarchitect Capability Brown. Na dit bezoek rijden we naar Blenheim Park om het beroemde landhuis van de Hertog van Marlborough te bezoeken. Naast de indrukwekkende architectuur is er ook een museum gewijd aan Winston Churchill die hier geboren werd. Het geheel werd opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Maandag 22 juli
We vertrekken vanuit Oxford richting Dover. Onderweg houden we halt in Rochester. Hier stond een benedictijnerabdij, waar veel broeders uit de Zuidelijke Nederlanden intraden. Aan deze abdij behoorde het Angelsaksische manuscript toe, waarin de regels “Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu” gevonden zijn. Deze 11de-eeuwse pennenproef werd lange tijd beschouwd als de oudst bekende Nederlandse tekst.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie