Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
50641000461_dc5032426e_o-1

Opera is een bijzonder gecompliceerde, controversiële, problematische en vooral dure kunstvorm. Ze bestaat dankzij de kruisbestuiving van zang, muziek, theater, architectuur, dans, schilderkunst en literatuur.

In het eerste deel van een ambitieuze lessenreeks over de geschiedenis van de opera buigen we ons over het ontstaan van het genre en haar ontwikkeling tijdens de barokperiode. We hebben het over grootmeesters als Monteverdi, Lully, Händel, Rameau, Gluck en Mozart, maar ook over minder bekende namen als Cavalli, Vinci, Jommelli, Hasse en Galuppi. 

Dat de muziek een centrale rol speelt, spreekt voor zich. Maar ook de literatuur, de decors, de machines en de kostuums krijgen voldoende aandacht. De geschiedenis van de opera wordt bovendien steeds gekaderd in een sociaal-culturele context, met aandacht voor de economie van het theater, de relatie tot opdrachtgevers, de machtsverhoudingen en de politiek-ideologische ondertonen.

Dit is het verhaal van een spectaculair genre. Er is geen kunstvorm te vinden die meer verscheurd en verknipt is en tegelijk zo kan overdonderen en emotioneren!

Past het uur niet? Dan kan je deze cursus ook 's avonds volgen! Bekijk ook het volledige overzicht van onze basisreeksen.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie