Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
26564365658_a68dfcfe4e_o

Na de economische groei van de jaren 1860 en 1870 kon men van Noorwegen niet langer zeggen dat het een geïsoleerd land aan de rand van Europa was. Nadat deze natie eeuwenlang cultureel en politiek gedomineerd werd vanuit Denemarken en later Zweden, kropen de Noren tijdens de drie laatste decennia van de negentiende eeuw uit hun isolement. Schilders namen het impressionisme ter harte en Componisten pikten de Duitse klassieke traditie op.

Toch bleef men er over waken dat de kunst die er werd gemaakt niet te Frans of te Duitse werd (en al zeker niet Deens of Zweeds). Deze zoektocht naar een eigen karakter resulteerde in de unieke stem van Edvard Grieg en de al even unieke vormentaal van Edvard Munch. Pas in 1905 volgde de volledige onafhankelijkheid.

Op deze reis gaan we op zoek naar de typisch Noorse producten die deze strijd om culturele en politieke onafhankelijk moesten begeleiden. We bezoeken daarbij de twee voornaamste steden, Oslo en Bergen en hun prachtige musea, maar voorzien ook tijd om het platteland in ons op te nemen. Juist dat landschap met heuvels en fjorden was wat deze kunstenaars “thuis” noemden.

string(2153) "25784848547_7ac853f10f_o"
Reisprogramma
Donderdag 26 juli 2018
Bij onze aankomst in de namiddag staat eerst en vooral een wandeling door het stadscentrum van de Noorse hoofdstad op het programma. We wandelen voorbij het koninklijk paleis, het parlement en het Nationaltheatret. We zien tevens enkele staaltjes van de nieuwbouwontwikkeling nabij de Oslofjord met het nieuwe spectaculaire operagebouw van Løvaas & Wagle, bekleed met glas, graniet en carraramarmer en de nieuwe bibliotheek en het nieuwe Munchmuseum, beiden nog in aanbouw. Bij deze wandeling vinden we meteen ook een gelegenheid om te spreken over de politieke relevantie van Oslo, haar kunstenaars en haar artistieke uitstraling. Tevens vallen ons ook al enkele motieven op die terugkeren in het werk van Edvard Munch.

Vrijdag 27 juli 2018
Op de tweede dag nemen we de boot naar Bygdoy waar heel wat musea met betrekking tot de Noorse cultuur te bezoeken zijn. Een absoluut hoogtepunt is het Vikingskiphuset waar drie van de best bewaarde 8ste- en 9de-eeuwse Vikinschepen te bezichtigen zijn. In de namiddag brengen we een bezoek aan het Norsk Folkemuseum, een openluchtmuseum dat het leven van het landelijke Noorwegen illustreert.

Zaterdag 28 juli 2018
Hier staat de figuur van Edvard Munch centraal. Een bezoek aan de Nasjonalgalleriet brengt ons oog in oog met sommige van zijn beroemdste werken. Er is ook voldoende werk van de avant-gardegroepen rond Munch te zien, zodat het werk van de meester meteen in perspectief kan worden geplaatst. In de namiddag staat een bezoek gepland aan het Munch-Museet, de voornaamste plaats waar de werken van Edvard Munch worden geëxposeerd. Het museum is eigenaar van meer dan 2000 schilderijen van deze avant-gardist. De dag sluiten we af in het beeldenpark van Gustav Vigeland, een van Munchs concurrenten in Oslo.

Zondag 29 juli 2018
De volgende dag brengen we door in de natuur. De treinrit met de “Bergenbaan” staat bekend als de mooiste treinrit van Skandinavië. Zo leren we het landschap kennen waar de Noorse schilders zo vertrouwd mee waren. Het tempo op deze excursie ligt laag, maar de reis zelf is lang en de uitzichten adembenemend. De treinrit wordt enkel onderbroken bij het doorvaren van de Naeroyfjord en de daarop volgende busrit over de berg, waarna de trein ons verder naar Bergen brengt.

Maandag 30 juli 2018
Bergen, de tweede stad van Noorwegen, heeft haar oude Hanzekarakter weten te behouden. We brengen er een bezoek aan de fijne collecties van het Kunstmuseum, waar we opnieuw de werken van Edvard Munch en zijn tijdgenoten op het spoor komen. Ook de collectie negentiende eeuw en het werk van Nikolai Astrup is er zeer de moeite.

Dinsdag 31 juli 2018
Opnieuw trekken we het platteland in op zoek naar Troldhaugen (Trollenheuvel), de woonplaats van Edvard Grieg. De Noorse componist bracht heel wat tijd door in de Noorse natuur en ligt dan ook begraven op een plaats met een wel bijzonder uitzicht. Een museumbezoek en een lichte lunch worden gevolgd door een lunchconcert. Het tweede deel van de namiddag in Bergen is vrij in te vullen.

Woensdag 1 augustus 2018
Rond elf uur wordt de terugreis aangevat.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie