Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51653796951_4d8796bea1_o-1
Architectural Photography
48356423456_75b329f593_o
51654466609_c615da66b0_o
48356546977_cd9186f0c7_o
48356630362_2df9d5b5f5_o
Hudson Yards, New York's Newest Neighborhood, Official Opening Event
51654465299_a497522185_o
48018454583_bf40208e98_o
51654467019_c22869e52e_o

Op deze citytrip in het bruisende New York City staat de Amerikaanse kunst en architectuur van de voorbij honderd jaar centraal, met bijzondere belangstelling voor het aller-recentste. Want dat de stad nooit slaapt, daarvan getuigen de vele nieuwe bouwwerken en stedenbouwkundige ingrepen. Ondernemers en verzamelaars stellen collecties open, sponsoren indrukwekkende architectuur en veranderen soms zelfs het hele karakter van een buurt. Denken we maar aan de zogeheten High Line, een schitterend stadspark dat werd aangelegd op een oude goederenspoorlijn. 

Frank De Groeve neemt je mee langs prachtige bouwwerken en laat je kennismaken met adembenemende architectuur doorheen de verschillende wijken van Manhatten. Hoe vernieuwend de recente architectuur van een Santiago Calatrava, Frank Gehry of Zaha Hadid wel is, kunnen we aftoetsen aan de klassiekers uit het modernisme van grootmeesters als Frank Lloyd Wright en Mies Van der Rohe. 

New York is uiteraard ook de stad van de grote musea. Samen met David Vergauwen ontdekken we de sublieme kunstcollecties van het vernieuwde Whitney Museum, hét museum voor het Amerikaans modernisme, van het MoMA, het Guggenheim en The Metropolitan Museum. We brengen ook een bezoek aan de collectie van Estée Lauder in de Neue Galerie waar flink veel werk van Klimt en Schiele te zien is.

Kortom: geef je ogen de kost, geniet en laat je meeslepen door alles wat deze geweldige Amerikaanse metropool je te bieden heeft!

Reisprogramma
Vrijdag 9 september 2022
We vliegen in de voormiddag richting New York waar we landen in de vroege namiddag plaatselijke tijd. Vandaar worden we per bus naar het hotel gebracht.

Zaterdag 10 september 2022 – East River
Met de Roosevelt Island Tramway (een kabelbaan!) vertrekken we vanuit Midtown naar het merkwaardige eiland op de East River, Roosevelt Island. Eeuwenlang voorbehouden voor zieken en gekken, werkt het eiland nu aan een heropleving. De aanzet was het Four Freedoms park, dat architect Louis Kahn reeds in 1973 – één jaar voor zijn dood - voor de zuidelijke tip van het eiland ontwierp en postuum, in 2012, werd gerealiseerd. Met de waterboot gaat het daarna richting Queens. We gaan verder op ontdekking langs East River waar nieuwe parken (Gantry Plaza State Park) en architectuurprojecten (Hunters Point Library – architect Steven Holl) industriële sites vervangen en de zichten op Manhattan maximaal uitbuiten. Met de East River Ferry keren we van Hunters Point South terug naar Manhattan en genieten van die prachtige zichten.
Van hieruit wandelen we naar het Rock Observation Deck (Rockefeller Center) om tegen valavond NY van bovenuit te bewonderen. Onderweg groeten ons de United Nations en Philip Johnson met hun opmerkelijke projecten.

Zondag 11 september 2022 – Central Park
‘Iconisch’, nog voor er van iconische architectuur sprake was: Frank Lloyd Wrights’ Guggenheim Museum (1959) laat de hele bebouwde omgeving van Manhattan achter zich en focust zich op wat er tegenover staat, de natuur van Central Park: “Nature, I spell it with capital N”. Geïnspireerd op de wetmatigheden van de natuur ontwerpt Wright een spiraalvormige hellingbaan waarlangs moderne kunst haar plaats zoekt. Het gebouw behuist een permanente collectie Europese schilderkunst uit de late 19de en vroege 20ste eeuw. De meeste stukken komen uit de privécollectie van Solomon R. Guggenheim.
We bezoeken nadien het nieuwe - sinds 2016 gerestaureerde- paradepaardje van het Metropolitan Museum: the Met Breuer. Marcel Breuer bouwde hier in 1966 een opmerkelijk museum – destijds het ‘Whitney-museum’ – dat net als zijn voorganger een 10-tal jaren terug (het Guggenheimmuseum) zich niets lijkt aan te trekken van het orthogonale Manhattan grid. De gevel breekt uit het ritme, is donker en dreigend, maar binnen ontvouwen zich prachtige ruimtes gewijd aan de kunst. Hoe precies de binnenzijde afwijkt van de buitenkant, zullen we spoedig ontdekken.
Het laatste museum dat we op Fifth Avenue bezoeken is de Neue Gallerie. Dit museum werd in 2001 geopend. De collectie is ondergebracht in een prachtige Historismewoning en het interieur ademt de sfeer van het fin-de-siècle. Het museum is gewijd aan de vroeg-20ste-eeuwse kunst uit de Duitstalige landen. De collectie is eigendom van Ronald S. Lauder en bevat werk van Kandinsky, Kirchner, Feininger en Schiele en werd in 2006 uitgebreid met Gustav Klimts portret van Adèle Bloch Bauer, vast en zeker het hoogtepunt van dit museum.

Maandag 12 september 2022 – Lower Manhattan
In de voormiddag is er mogelijkheid om op eigen initiatief de stad te bezoeken.
Na de lunch spreken we af aan het meest besproken station ter wereld, verbeeld in gracieuze vleugels: de World Trade Center Transportation Hub van Santiago Calatrava. Hier vertrekt onze wandeling en zal ze ook eindigen. In een stevige lusvormige wandeling trachten we het prille begin van Manhattan te koppelen aan de nieuwste stedenbouwkundige ontwikkelingen. Van de eerste architecturale landmarks (Woolworth Building-1914) tot de nieuwste (Beeckman Tower van Frank Gehry en 56 Leonard Street van Herzog & De Meuron - 2017) dwarsen we downtown op zoek naar vernieuwing. We keren terug via het vernieuwde Battery Park, het Battery Park City project en het 9/11 Memorial en zoeken we opnieuw dekking onder de vleugels van Calatrava.
Tenslotte scheren we de hoogste toppen met een avondbezoek aan het adembenemende uitkijkplatform van de One Tower.

Dinsdag 13 september 2022 – Soho
Gedurende bijna 25 jaar woonde Donald Judd in het prachtige hoekpand aan Spring Street in Soho. Hij verzamelde unieke meubels, kunstwerken en vervaardigde er een deel van zijn eigen oeuvre. De renovatie van het pand is recent afgewerkt en heel de setting ademt de geest van Donald Judd. We ondernemen een exclusief bezoek aan deze woning in de voormiddag.
We wisselen dit bezoek af met een wandeling doorheen Soho en ontdekken ze hoe deze wijk van een alternatief kunstenaarsmilieu geëvolueerd is tot een miljoenenkwartier waar de nieuwste generatie architecten hun creativiteit mogen botvieren in exclusieve realisaties. Tadao Ando, Rem Koolhaas, Jean Nouvel en Sanaa tonen hun talenten in winkels, musea en appartementsgebouwen.
In de namiddag trekken we naar het New Museum op de grens met China Town, een opmerkelijk gebouw – een ‘stapeling’ van dozen - ontworpen door de Japanse architecten Sanaa. Het museum organiseert wisselende tentoonstellingen van voornamelijk hedendaagse Amerikaanse kunstenaars. Daar schuin tegenover bevindt zich inmiddels het vernieuwde fotografiemuseum dat een overzicht geeft van de geschiedenis van de fotografie met een bijzondere aandacht voor de relatie tot de Verenigde Staten.

Woensdag 14 september 2022 – High Line
Vroeg uit de veren voor High Line: wat een idee om een oude spoorwegviaduct om te toveren tot een park en op niveau +1 door de stad te laten slingeren. Maar het werkt zo goed dat we beter op tijd aan de wandeling beginnen! We starten aan Hudson Yards waar de recent geopende ‘The Shed’ van architecten Diller+Scofidio samen met het nieuwe kunstwerk van Thomas Heatherwick de aandacht vangt. Als een echte slagader heeft High Line een heel gebied in New York nieuw leven ingeblazen. Promotoren en architecten hebben hierop ingespeeld: Zaha Hadid, Frank O’Gehry, Jean Nouvel,…. We staan stil bij een hele reeks nieuwe realisaties. Niet elk gebouw kan iconisch zijn maar ze doen hier toch flink hun best. De wandeling eindigt bij het New Whitney Museum van Renzo Piano. Het volledig hernieuwde museum biedt onderdak aan een prachtige collectie Amerikaanse kunst uit de 20ste eeuw, beginnend bij de werken van Edward Hopper, over Mark Rothko en Jackson Pollock naar vandaag.

Donderdag 15 september 2022 – The Met
Een van de grootste en meest indrukwekkende musea op Fifth Avenue is vast en zeker The Metropolitan Museum. De collectie is zowel in de breedte als in de diepte zeer rijk en uitgebreid. We nemen je mee langsheen een aantal hoogtepunten, bezoeken enkele deelcollecties in het bijzonder en passeren ook voorbij enkele minder bekende en verborgen parels. Uiteraard wordt er ook voldoende vrije tijd voorzien om dit imposante museum volgens de eigen interesses te verkennen, of om te genieten van wat vrije tijd in de stad. Tegen de avond staat er een wandeling op het programma langs Billionaire Row of 57th Street: van west naar oost doorkruisen we werk van BIG architects, Diller+Scofidio en Christian de Portzamparc.

Vrijdag 16 september 2022 – MOMA
Het Museum of Modern Art kan niet ontbreken op onze reis. Het museum bezit zonder meer een groot aantal hoogtepunten uit de geschiedenis van de avant-garde kunst. Naast ‘Les demoiselles d’Avignon’ van Picasso, de sterrenhemel van Van Gogh en de vastberadenheid van het geheugen van Dali, staan we ook even stil bij enkele imposante werken van James Ensor. Daarnaast biedt het museum ook een knap overzicht van de na-oorlogse Amerikaanse kunst met werken van Pollock, Rothko, Warhol, Lichtenstein en Johns.
We nemen een avondvlucht naar Brussel waar we de volgende dag in de vroege ochtend landen.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie