Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Nedersaksen, gelegen op de Noord-Duitse Laagvlakte, is land dat door buitenlandse toeristen misschien wat minder wordt bezocht, maar dat wemelt van het culturele erfgoed. Op deze reis bezoeken we idyllische plaatsen, zoals het renaissancestadje Wolfenbüttel en het achttiende-eeuwse Bückeburg. Hoewel we grote steden vermijden, is een kort bezoek aan de landshoofdstad Hannover onvermijdelijk. Daar bezoeken we het Sprengel Museum met haar indrukwekkende collectie avant-gardisten en de collectie Kurt Schwitters. Het modernisme komt tevens aan bod bij ons bezoek aan de Fagusfabriek van Walter Gropius, een icoon van het Duitse modernisme.

Geniet van de rust en de sfeer van een onbekend stukje Duitsland!

Reisprogramma
Woensdag 23 juni 2021
Op onze reis naar het Oosten houden we halt in Osnabrück. Nadat we onze intrek hebben genomen in het hotel, genieten we van de stad en bezoeken we het Felix Nussbaum-Haus. Deze Duits-Joodse kunstenaar had een interesse in expressionisme en surrealisme, maar is vooral bekend omwille van zijn artistiek ooggetuigenverslag van de holocaust. Nussbaum verdween in 1944 in Auschwitz-Birkenau. 's Avonds genieten we van een gezamenlijk diner.

Donderdag 24 juni 2021
Een bezoek aan het Sprengel Museum in Hannover is een paradijs voor de liefhebber van het modernisme. De meest in het oog springende kunstenaar is er Kurt Schwitters, de gangmaker van het dadaïsme in Hannover, maar het museum herbergt ook tamelijk wat werk van expressionisten (zoals Emil Nolde), kubisten (zoals Léger en Picasso) en uiteraard surrealisten, zoals Max Ernst en Paul Klee.
Die namiddag begeven we ons naar de voormalige zomerresidentie van de keurvorsten van Hannover in het district Herrenhausen. Vooral de baroktuinen zijn erg de moeite en het museum vertelt ons de geschiedenis van Hannover en haar dynastie. We rijden door naar Hannover, waar we de komende nachten verblijven.

Vrijdag 25 juni 2021
Met haar bijna 80.000 inwoners is Wolfenbüttel een kleine provinciestad. Het barokke slot laat bezoekers tegenwoordig toe de pracht en praal te ervaren van het leven aan het hof van de achttiende-eeuwse vorsten von Braunschweig-Wolfenbütteler. Een bijzonder hoogtepunt vormgt de Bibliotheca Augusta, een bibliotheek van de hertogen die al legendarisch was vanaf de zestiende eeuw. Leibniz en Lessing waren er bibliothecaris. We lunchen samen. In de namiddag kunt u genieten van de binnenstad die bestaat uit honderden typische vakwerkhuizen in Weserrennaissancestijl.

Zaterdag 26 juni 2021
Aangezien we logeren in Hildesheim, spreekt het voor zich dat een bezoek aan de UNESCO-site met de kathedraal en de Michaelerkirche niet kan ontbreken. De kerk is een van de ultieme voorbeelden de romaanse bouwkunst onder de Ottonen in Duitsland. Een kleine excursie brengt ons tevens naar de Fagusfabriek in Alfeld, gebouwd tussen 1911 en 1913 door Walter Gropius. Het bouwwerk staat bekend als een van de vroegste voorbeelden van modernistische architectuur in Duitsland.

Zondag 27 juni 2021
Op onze laatste dag verplaatsen we ons naar het iets meer heuvelachtige Bückeburg, tot aan de Tweede Wereldoorlog hoofdplaats van het autonome vorstendom zu Schaumburg-Lippe. We bezoeken de residentie van de graven die vandaag nog steeds in het slot resideren en leren het kleine stadje dat enkele jaren op rij als gezelligste stadje van Duitsland werd uitgeroepen, beter kennen. We lunchen samen.
Op de terugweg naar België houden we nog even halt bij het lustslot Benrath, gebouwd door Karl Theodor Wittelsbach.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie