Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
26196550427_b8e1ae479e_o

De metropool van Zuid-Italië is niet alleen een bruisende havenstad met een unieke ligging aan de meest bezongen baai ter wereld. Het is vooral een rijke, maar miskende kunststad met een geschiedenis die teruggaat tot in de Griekse oudheid. Elke periode liet zijn sporen na, telkens in topwerken. We maken een reis door de tijd, met bezoeken aan het Romeinse Ercolano, de vroegchristelijke Santa Restituta, de romaanse, met muurschilderingen versierde, Sant’Angelo in Formis en het gotische Castel Nuovo.

We bekijken de Titiaans, Rafaels en Brueghels in de pinacotheek, het Renaissance Palazzo Reale, de barokke kloostertuin van Santa Chiara, het rococoporselein van Capodimonte en de eclectische villa’s van Mergellina. Ook het fascistische Hoofdpostgebouw en de hedendaagse kunst in de metro staan op het programma. Het paleis en het park van Caserta vormen een logische aanvulling.

Op de excursie naar Capri zoeken we de minder bekende, maar spectaculaire zuidkust op.

Reisprogramma
Dinsdag 23 oktober
Bij aankomst in Napels worden we opgewacht door de bus en rijden door de Flegreïsche Velden, het merkwaardige vulkanische gebied ten westen van de stad, zeer rijk aan archeologische sites. We bezoeken in Cuma de verblijfplaats van de beruchte Sibille. Vanop de heuvel Posilippo genieten we van het postkaart-zicht op de stad, de baai, de eilanden en de vulkaan. Langs het lange strand van Mergellina bereiken we het hotel. Na het inchecken maken we een kleine avondwandeling naar het restaurant voor een gezamenlijke maaltijd.

Woensdag 24 oktober
De eerste dag in Napels is gewijd aan het ontstellend rijke patrimonium van de binnenstad. Onder de imposante gotische San Lorenzo bezoeken we het Grieks-Romeinse marktplein. De grafkapel van de familie Sansevero herbergt wellicht het rijkste en tevens ook het meest bizarre funeraire sculpturale ensemble dat de 18de eeuw naliet. De veel bezongen kloostertuin van Santa Chiara is een oase van citroen temidden van blauw en geel email. De typisch contrareformatorische kapel van de Broederschap van de Misericordia bezit een van de rijkste werken van Caravaggio. We doorlopen de wijk die helemal in het teken staat van de vervaardiging van kerststallen, een Napolitaanse obsessie. Per kabelbaan beklimmen we de Vomero-heuvel. Aan de rand van deze elegante wijk, met schitterend uitzicht over de stad, bezoeken we de Kartuis van San Martino, een barok totaalkunstwerk.

Donderdag 25 oktober
We vertrekken om 8u per autocar voor een dagexcursie naar de Campania Felix, het vruchtbare gebied ten noorden van de stad. Hier bouwden de Bourbonkoningen in de 18de eeuw hun eigen Versailles: het paleis van Caserta, met immense parken en een delicate Engelse Tuin. Voor de vrije lunchpauze trekken we naar het hooggelegen middeleeuwse dorp Caserta Vecchia, waar we meteen ook de romaanse kathedraal bezoeken. Enkele dorpen verder pronkt de eveneens romaanse abdijkerk Sant’Angelo in Formis met het rijkste ensemble 11de-eeuwse muurschilderingen van Italië.

Vrijdag 26 oktober
Vandaag vertrekken we opnieuw voor een ganse dag, ditmaal over zee naar het sprookjeseiland Capri. De kabelbaan brengt ons naar het beroemde dorpsplein, maar we ontvluchten de toeristische drukte van de Piazzetta en bewandelen de rustige maar zeer spectaculaire zuidkust van het eiland, met o.a. zicht op de modernistische villa van Malaparte waar de geest van Brigitte Bardot nog rondwaart. Na de vrije lunch gaat het naar het andere dorp van het eiland, Anacapri. In dit mooie dorp bewonderen we het barokke pavimento van de kerk en bezoeken de Villa San Michele, de luxueuze residentie van de arts-auteur Axel Munthe. Ook hier biedt de tuin één van de allerbekendste panorama’s ter wereld. Het Stendhal-syndroom loert om de hoek...

Zaterdag 27 oktober
We vervolgen het bezoek aan de stad. Het 18de-eeuwse paleis Capodimonte herbergt een uitzonderlijk rijke pinakoteek, met als basis de collectie die de familie Farnese eeuwenlang verzamelde. Topwerken van Titiaan, Rafael, Masaccio, Botticelli, Parmiggianino en alle grote Italiaanse barokmeesters, maar ook twee werken van Pieter Bruegel de Oude, Brusselse tapijten, sculpturen van Canova...
De toegangspoort tot het gotische Castel Nuovo vormde de allereerste uiting van de renaissance in Zuid-Italië. De slotkapel herbergt mooie beelden uit dezelfde periode. In het immense 17de-eeuwse Koninklijk Paleis bekijken we vooral de trap, de theaterzaal en enkele opvallende kunstwerken. We genieten van een gezamenlijk avondmaal in een traditioneel restaurant.

Zondag 28 oktober
De autocar brengt ons naar de luchthaven voor de middagvlucht terug naar België, maar geeft ons ruim de tijd voor een bezoek aan Herculanum, de Romeinse stad die in 79 door de uitbarsting van de Vesuvius werd verstikt. De stad is compacter dan haar illustere collega Pompei, en in menig opzicht archeologisch rijker.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie