Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Cathédrale de Nantes

De historische hoofdstad van Bretagne is een grote, aangename en ruim aangelegde stad aan de Loire. Het middeleeuwse kasteel en de kathedraal herinneren aan de tijd van de hertogen, en vooral aan de intrigerende laatste hertogin Anne de Bretagne. Nantes draagt echter vooral de stempel van de 17de en de 18de eeuw, toen ze de draaischijf was van de Franse overzeese handel. Het oude havengebied bulkt van originele artistieke projecten. Het onlangs helemaal vernieuwde museum bezit, zoals alle Franse regionale musea, een zeer mooie collectie met enkele onverwachte topwerken. 

Deze reis laat je niet alleen kennismaken met Nantes maar brengt je ook naar het romantische Clisson met haar zomerverblijven, naar het gaaf bewaarde oude centrum van Le Mans en naar Angers met haar feodale slot met wereldberoemde wandtapijten.

Reisprogramma
Donderdag 5 september 2019
Na onze treinreis rijden we in Le Mans verder naar de voet van de heuveltop aan de Sarthe. Van deze strategische plek hadden de Kelten reeds gebruik gemaakt. De Romeinen omwalden hem met een vrij gaaf bewaarde muur. In de 12de eeuwse abdijkerk van Couture maken we voor het eerst kennis met de zogenaamde Angevijnse gewelven. Boven het weidse Place des Jacobins troont machtig het gotische koor van de kathedraal, met de beroemde gaffelvormige luchtbogen. Rondom het plein is er gelegenheid tot lunchen.
De kathedraal is een mustsee. Het gotische koor verbergt een romaans schip, dat kwalitatief niet in gebreke blijft. Het bezit enkele van de oudste glasvensters van Frankrijk en een inkomportiek met uitbundig beeldhouwwerk. Het decor van de hooggotische Mariakapel is uiterst geraffineerd en staat helemaal in het teken van de muziek. Ten zuiden van de kathedraal lopen we door de schilderachtige oude stad, een wirwar van straatjes met woningen uit het ancien régime, meestal nog met middeleeuwse muurresten. In het archeologisch museum bewonderen we de 12de eeuwse emailplaat die misschien oorspronkelijk de grafplaat vormde voor Geoffroy Plantagenêt. Vanuit Le Mans brengt de autocar ons naar Nantes waar we onze intrek nemen in het hotel. We dineren vanavond samen.

Vrijdag 6 september 2019
Vandaag verkennen we het stadscentrum van Nantes te voet. We bezoeken eerst het historische hart van de stad, een voormalig eilandje van minder dan één vierkante km, gelegen in de rivier de Erdre net voor de samenvloeiing met de Loire. In de imposante laatgotische kathedraal schittert het grafmonument dat Anne, de laatste hertogin van Bretagne, voor haar ouders liet oprichten. Het kasteel van de hertogen getuigt van het belang dat ze aan hun voornaamste residentiestad gaven. De museale inrichting focust op de lokale geschiedenis. De wijk rondom bezit heel wat charme. Het rijke Museum van Schone Kunsten werd prachtig gerestaureerd, en bezit ook belangrijke werken uit de Nederlanden. Na de vrije lunch richten we ons op het patrimonium uit de 17de en 18de eeuw toen, onder impuls van Colbert, Nantes zich ontwikkelde als de grote Franse Atlantische haven, spil van de koloniale expansie en helaas ook van de slavenhandel. De reders bewoonden luxueuze panden op het Feydeau-eiland, dat zijn uitstraling behield ook al werden de armen van de Loire dichtgegooid. Ook de wijk rond het hotel is erg aantrekkelijk, met de 19de eeuwse Opera, een wandelboulevard en de legendarische Passage Pommeraye, vereeuwigd in de films van Jacques Demy. Een laatste wandeling voert ons naar de toekomst. Op het Ile de Nantes, een voormalig industrieel gebied, verrijst een splinternieuwe wijk met gebouwen en kunstwerken van belangrijke hedendaagse ontwerpers.

Zaterdag 7 september 2019
We gaan op excursie, gedeeltelijk door het wijngebied van Maine-et-Sèvre ten zuiden van Nantes. De zuidelijke voorstad Rezé bezit één van de Cités Radieuses van Le Corbusier. Temidden van het wijngebied ligt het pittoreske stadje Clisson, rond een middeleeuwse kasteelruïne. In de 19de eeuw verrezen er landhuizen van ondernemers uit Nantes, die hun inspiratie voor architectuur en tuinaanleg in Italië haalden. We bezoeken het meest indrukwekkende van deze parken, het Domaine de la Garenne-Lemot. Na de vrije lunch rijden we verder door het land van Retz, waar de beruchte kompaan van Jeanne d’Arc, Gilles de Rais, thuis was. Via Tiffauges gaat het naar de indrukwekkende karolingische kerk van St-Philibert-Grandlieu. Bij het binnenrijden van Nantes houden we halt bij het fresco dat het verhaal van de Acadiens uitbeeldt.

Zondag 8 september 2019
Per autocar vertrekken we naar Angers, de oude hoofdstad van het hertogdom Anjou, gelegen aan de Maine, op enkele kilometers van de samenvloeiing met de Loire. Hoogtepunt van de dag én van de reis is de 14de eeuwse tapijtenreeks gewijd aan de Apocalypse, voorbeeldig gepresenteerd in het 13de eeuwse versterkte kasteel, dat overigens nog andere middeleeuwse tapijten exposeert. De nabijgelegen kathedraal St. Maurice, overwelfd met Angevijnse gewelven, bezit rijk beeldhouwwerk, glasramen en tapijten. Na de vrije lunch bezoeken we in het romaanse Sint-Janshospitaal de overweldigende reeks wandtapijten uit 1957 naar ontwerp van Jean Lurçat, een waardige aanvulling van de middeleeuwse Apocalypse. In de late namiddag vertrekken we vanuit Angers richting Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie