Hoe de vroegste muziek ooit geklonken heeft weten we niet, maar de kans is groot dat er spontaan gezongen werd. Ook onze muzieknotatie ontstond vanuit het gezongen repertoire. Boven psalmteksten werden allerhande lijnen getekend om het melodisch verloop van het gezang aan te duiden. Via het gregoriaans ontwikkelde het notenschrift zich tot hoe we het vandaag nog altijd gebruiken, ook voor muziek zonder tekst.
Aan de hand van de relatie tussen muziek en tekst overschouwen we een groot stuk van de muziekgeschiedenis, van gregoriaanse melodieën tot eigentijdse experimenten. We ontdekken dat er wel eens discussie bestond over wie nu de baas moest zijn: de tekst of de muziek (prima le parole, of eerder prima la musica?). Je mag natuurlijk mee discussiëren!
We luisteren naar madrigalen uit de renaissance maar ook naar liederen van Schubert en merken hoe sommige woorden door de eeuwen heen verklankt werden. We vergelijken muziek in het Duits met muziek in het Frans of andere talen. Klinkt Bartóks opera beter in het Hongaars dan in het Duits? Ook wanneer er geen woorden weerklinken, kan muziek toch door een verhaal gestuurd worden, zoals in de symfonische gedichten van Richard Strauss of Franz Liszt. Geen enkele uithoek van het grote repertoire is taboe, de innige band tussen muziek en woord is overal te vinden.