Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
27196052208_e9a6d8a7b8_o

De belangrijkste Zuid-Duitse expressionisten maakten deel uit van de groep Der Blaue Reiter. Hun postromantisch spiritisme en hun liefde voor de natuur zijn elementen die duidelijk af te lezen zijn van hun doorgaans kleurrijke doeken. Kandinsky, von Jawlensky, Marc, Klee, Münter en de anderen waren actief te München, waar nog steeds de grootste collectie van hun werken bewaard wordt.

Het vroegere woonhuis van Franz von Lenbach, de grootvader van het Münchense modernisme, is een prachtig monument dat tot museum werd omgetoverd en inmiddels grondig gerestaureerd. Het bezit de grootste verzameling Kandinsky’s ter wereld en heel wat sleutelwerken van andere kunstenaars uit de groep. In Murnau, waar Gabriele Münter een buitenverblijf bezat, brachten de kunstenaars heel wat tijd samen door. Zowel het huis als het omliggende landschap – dat overigens zeer de moeite waard is – werden vereeuwigd in de doeken van verschillende kunstenaars.

In München zelf verkennen we het stadscentrum, met een mengelmoes aan gotische, barokke en neogotische architectuur, en gaan op bezoek bij Franz von Stuck, enige tijd de leraar van Kandinsky, om de wortels van de Duitse avant-garde te ontdekken. De stad bezit trouwens een groot aantal prachtige musea: de Alte Pinakothek, met meesterwerken van de middeleeuwen tot de Verlichting, de Neue Pinakothek, met voornamelijk 19de-eeuwse kunst en de Pinakothek der Moderne, met hoofdzakelijk kunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

Reisprogramma
Woensdag 21 november 2018
We arriveren in het hotel, vlakbij de Karlsplatz, kort na de middag. We wandelen naar het stadscentrum en wandelen voorbij een aantal toeristische trekpleisters, zoals de barokke Asamkirche en het charmante Marienplatz. Hierna wandelen we door naar de Residenz waar we een bezoek brengen aan het stadspaleis van de Beierse vorsten en hun bijzonder charmante barokke theatertje. Hierop trekken we naar de Alte Pinakothek, Münchens knappe collectie Oude Meesters.

Donderdag 22 november 2018
In de voormiddag bezoeken we de mooie Galerie Schack, een knappe collectie negentiende-eeuwse romantische kunst. Vervolgens bezoeken we de Villa van Franz von Stuck, een leidinggevende figuur in de Münchense avant-garde beweging Secession en een leraar van Kandinsky. Aan de prachtige historische fin-de-siècle ruimtes is inmiddels ook een museum verbonden waar de werken van de Münchner Secession te zien zijn. In de namiddag reizen we naar Nymphenburg, even buiten de stad, het zomerpaleis van de Beierse keurvorsten om er het paleis te bezoeken en door de prachtige tuinen te wandelen.

Vrijdag 23 november 2018
We nemen voor het eerst de trein en brengen een bezoek aan Murnau en de Blaue Reiter. We bezoeken het huis van Gabriele Münter waar Kandinsky en Marc hun publicatie van de Blaue Reiter voorbereidden. We bezoeken eveneens het Schlossmuseum dat een grote collectie bezit van de werken van Gabriele Mu ünter. Het stadje zelf is bijzonder charmant en is omgeven door het landschap dat door Werefkin, Münter, Kandinsky en Jawlensky talloze malen werd vereeuwigd.

Zaterdag 24 november 2018
We nemen we opnieuw de trein en brengen een bezoek aan het Franz Marc Museum in Kochel am See, ten zuiden van München. Na de middag maken we onze verplaatsing naar het knappe Buchheim museum, prachtig gelegen aan de Starnberger See, waar ook een knappe collectie Expressionisten te zien valt.

Zondag 25 november 2018
Op onze laatste dag bezoeken we het museumkwartier gelegen aan de indrukwekkende Königsplatz, bedacht door Leo von Klenze. We bezoeken er het museum voor moderne kunst en brengen ons lang verwachtte bezoek aan het Lehnbachhaus om er de grootste collectie Zuid-Duitse Expressionsten te bekijken.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie