Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Fondazione Prada

Een wit wooncomplex van Aldo Rossi, een gouden Prada complex van Rem Koolhaas, een groen verticaal bos van Stefano Boeri, het duister en zwart interieur van hangar Bicocca, het magisch blauwe licht van Dan Flavin in de… Chiesa Rossa en het rode… van La Scala. Een Milaan vol kleur staat klaar.

Fris, hip en modieus betasten we het sobere Mudec (Museo delle Culture) van architect David Chipperfield en kuieren we langs de nieuwste flagshipstores van Gucci en Valentino. Reflecties over design in het Atelier Castiglioni en over architectuur in Villa Necchi (1935) horen thuis in deze stad van stijl en klasse.

Niet ver van het oude centrum groeit het nieuwe Milaan rond Porta Nuova in de vorm van parken ontworpen door Petra Blaisse en torens van Zaha Hadid en Arata Isozaki. Het nieuwe stadsdeel is nog niet klaar maar zoals steeds blikken we vooruit.

Reisprogramma
Donderdag 2 mei 2019
In een eerste wandeling doorheen het centrum van Milaan, biedt zich alles aan wat ook de volgende dagen op ons programma zal staan: blitse mode, stijlvol design, statige architectuur en ontwapenende binnenkoeren.
Kris kras wandelen we vanaf het hotel door de stad van Verdi, van Leonardo Da Vinci, van Gucci. Kuierend langs vitrines van architecten David Chipperfield en Vincent Van Duysen, winkels van Norman Foster en Gio Ponti, ondergaan we het drukke en hippe Milaan.
Nieuwe families als Armani of Gucci hebben de plaats ingenomen van het mecenaat van de Visconti’s of de Manzoni’s. Mode en mecenaat is nergens zo verweven als in Milaan en het is in deze handelsstad nooit anders geweest. Vandaar hebben we op deze wandeling evenveel aandacht voor de historiek van Casa Manzoni als voor de nieuwste Apple Store.

Vrijdag 3 mei 2019
Na de drukte van de binnenstad is het plezierig Milaan van binnenuit te ontdekken. Hoe en wie woonde hier? Op loopafstand van het hotel bevindt zich de Villa Necchi, een villa uit de jaren 1935. Het gestileerde rationalisme waar Mussolini’s voorkeur naar uit ging, was populair in aristocratische kringen en de Villa Necchi is hier een prachtig voorbeeld van. Decadent, bourgeois en luxueus, maar oh zo stijlvol, afgelijnd en harmonieus.
Na de lunch vertrekken we me de metro naar de Milanese wijk Brera, een wijk ten westen van het centrum van Milaan. Fondazione Castiglioni doet de deuren voor ons open en nodigt ons uit in een huiselijke sfeer omringd door designiconen van topontwerper Achille Castiglioni. Dwars door Brera begeleiden patio’s en groene binnenruimtes ons terug naar het hotel.

Zaterdag 4 mei 2019
Wat met het nieuwe Milaan? Il Bosco Verticale van architect Stefano Boeri is de eerste groene woontoren in Europa en situeert zich in de nieuwe stedenbouwkundige omgeving rond Stazione Centrale waarin Milaan zich duidelijk wil profileren als architectuurvernieuwer: Zaha Hadid, Arato Isozaki en Petra Blaisse gieten hun toekomstvisie in gebouwen en pleinen tot realiteit.
Toekomstvisies vragen soms tijd. In 1972 was de woonwijk van Gallaratese, ontworpen door Aldo Rossi, ook vernieuwend, we gaan kijken wat ervan geworden is.
Milaan werkt sterk aan ontwikkelingen en reconversies buiten het centrum. Twee van die plekken staan in de namiddag op het programma: Fondazione Prada en Gucci Hub. Prada heeft aan haar huisarchitect Rem Koolhaas gevraagd een gindistillerij uit 1910 om te bouwen tot een dynamische cultuurpool in het industriële zuiden van Milaan. Gucci kon niet achterblijven en heeft de luchthavengebouwen van Caproni laten ombouwen tot haar nieuwe hoofdkantoor.
In het duistere avondlicht wacht tenslotte een spirituele afsluiter: nog meer perifeer, maar te mooi om het links te laten liggen is de kerk waarin kunstenaar Dan Flavin in 1999 zijn kunstzinnig licht liet schijnen: la Chiesa Rossa.

Zondag 5 mei 2019
Op zondagvoormiddag ondernemen we een wandeltocht vanaf de nieuwe cultuurpool Mudec (architect David Chipperfield) doorheen het artistieke zona Tortona en residentiële zona Solari. We kruisen onderweg het werk van architect Gio Ponti en drinken een espresso of cappuccino aan het water.
Na de lunch zoeken we een laatste keer het perifere Milaan op. Pirelli Hangar Bicocca organiseert wisselende hedendaagse kunstexposities. Alvast een permanente installatie van Anselm Kiefer wacht op onze hongerige blikken.
Nadien is het tijd om voldaan en begeesterd terug huiswaarts te keren.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie