Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51576924283_825bcecc68_o-1

Als land tussen twee rivieren die het Nabije Oosten volledig doorkruisen vormt Mesopotamië één van de pijlers van de westerse beschaving. Deze regio kende het ontstaan van de landbouw en van het schrift, maar ook van het pottenbakken, van de sociale organisatie en van de religieuze praktijken. 

De Mesopotamische mens zag zichzelf als deel van een stedelijke beschaving. De resten van tempels, paleizen en woningen, in steden die vaak groter zijn dan 100 hectaren, zijn daar de fascinerende getuigen van. Hier werd niet alleen geëxperimenteerd met de eerste vormen van democratie maar ook met totale centralisatie van de macht in één persoon: de koning. Handelaars doorkruisten het gebied van de Fenicische steden aan de Middellandse Zee tot op de Iraanse hoogvlaktes op zoek naar ertsen, hout of dat ene unieke siervoorwerp. 

Het was een landbouweconomie die ondersteund werd door een enorme organisatie op het vlak van irrigatie, een bijna ongeëvenaard administratief systeem en vaak een onvoorstelbare toevloed van oorlogsbuit. Hier groeiden dan ook de eerste wereldrijken van de Babyloniërs, de Assyriërs, de Perzen en de Parthen tot uiteindelijk ook de Grieken en de Romeinen hun stempel op het gebied drukten.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie