Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.

In 1561 kreeg de Brugse schilder Pieter Pourbus de opdracht tot het schilderen van een grote kaart van Brugge en het omliggende gebied. Zijn geschilderde kaart van het Brugse Vrije geldt als één van mooist uitgewerkte handgeschilderde kaarten ooit en is de aanleiding voor de tentoonstelling ‘Pieter Pourbus, master of maps’ in het Groeningemuseum. Tijdens deze masterclass verdiepen we ons in de unieke bijdrage van de kunstenaars uit de 16de eeuw aan de cartografie. 

 

In de voormiddag, tijdens de lezing bestuderen we uitgebreid de kaart Van Pieter Pourbus uit de tentoonstelling. Vervolgens plaatsen we ze in de bredere context van cartografische productie door kunstenaars tijdens de 16de eeuw. Pourbus is immer slechts één voorbeeld van een schilder die een dergelijke opdracht kreeg. In de Nederlanden waren ook Jan Provoost, Jan Van Scorel of Mercator gecontacteerd voor gedetailleerde kaarten die zich bevinden op het snijvlak tussen kunst en wetenschap. Dit gebeurde niet enkel omwille van de esthetische kwaliteiten die een schilder kon toevoegen aan een kaart, maar vanaf de 16de eeuw beschikten vele kunstenaars ook over voldoende kennis over triangulatie en complexe geometrie om deze kaarten te produceren. Daarom kijken we ook naar de ontwikkeling van deze technische kennis in humanistische artistieke milieus. 

In de namiddag brengen we een begeleid bezoek aan de tentoonstelling ‘Pieter Pourbus, master of maps’ waar we veel van de besproken werken kunnen bewonderen. Je ontdekt esthetische pareltjes die een beeld geven van de pioniersrol van deze kunstenaars-cartografen.

Het inkomticket voor het Groeningemuseum is niet inbegrepen in de deelnameprijs. Je kan je ticket online via de website van het Groeningemuseum of ter plaatse aankopen.

Gratis voor Museumpasshouders.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie