Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53215375608_70efc8846f_o

In het najaar brengt het KMKG in Brussel de retrospectieve tentoonstelling ‘Josef Hoffmann, In de ban van schoonheid’. De masterclass, waarin je een kaderende lezing over deze Weense architect en ontwerper combineert met een rondleiding in de expo, zorgt voor een verrassende en grondige inleving!

 

10u-12u30: lezing

Docent: Deeviet Caelen

Rond de eeuwwisseling start Josef Hoffmann als architect bij de Wiener Secession van Gustav Klimt. Hij ontwikkelt hier al snel een eigen beeldtaal die opgebouwd is uit geometrische vormen en waarbij vooral zijn vierkanten van zwarte en witte vlakken zijn handelsmerk worden.

Samen met Koloman Moser sticht Hoffmann in 1903 de Wiener Werkstätte: een coöperatieve van artiesten en ambachtslui met een uitgesproken herkenbare identiteit. Als reactie tegen de toenemende industrialisatie wordt alles ontworpen en met de hand gemaakt door de leden van de groep. Ze zijn actief in alle mogelijke domeinen: architectuur, meubels, keramiek, glas, boeken, posters, ansichtkaarten, tapijten, sieraden en mode. De WW houden hun zo herkenbare stijl vol in elke ontwikkelingsfase van een product – van het concept tot de marketing. Vandaag de dag worden originele gebruiksvoorwerpen van Hoffmann nog steeds te koop aangeboden op kunstbeurzen en worden sommige ontwerpen nog steeds geproduceerd door Alessi.

We bespreken zijn ontwerpen en gaan onder andere op zoek naar zijn inspiratiebronnen, die reiken van Japan tot in Glasgow. We besteden verder uitgebreid aandacht aan zijn belangrijkste architecturale realisaties zoals het Fledermaustheater, het Purkersdorf sanatorium en uiteraard het legendarische Palais Stoclet, het sluitstuk van de jugendstil. Daarvoor gebruiken we origineel beeldmateriaal uit het archief van het Weense Museum für Angewandte Kunst.

 

14u-15u30: rondleiding in de tentoonstelling

Gids: Deeviet Caelen

Tijdens de rondleiding in de retrospectieve tentoonstelling ‘Josef Hoffmann, In de ban van schoonheid’ krijg je de unieke gelegenheid om een kunstenaar te ontdekken voor wie schoonheid een absolute vereiste was voor individuele en sociale transformatie.

Hoffmann was een spilfiguur in het Weens Modernisme en de Wiener Werkstätte. De tijdloze schoonheid van zijn creaties toont niet enkel zijn belang als historische figuur, maar ook als bron van inspiratie. Elk onderdeel van de tentoonstelling is opgebouwd rond een of meer maquettes die dienstdoen als voorbeeld en referentiepunt voor constellaties meubelstukken, voorwerpen, ontwerpen, textiel en documenten.

Zo ontdek je de divers aspecten van de artistieke productie van Hoffmann – architectuur, design, decoratieve kunsten, scenografie, schrijfkunst of onderwijs – en krijg je meer inzicht in zijn idealen met aandacht voor de ideologische en sociale omstandigheden waaronder ze tot stand kwamen.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie