Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53328879351_0044a122f5_o-3
Picture of Paul Delvaux (1897-1994) was a Belgian painter noted
René Magritte, The Son of Man, 1964, Restored by Shimon D. Yano

In 2024 wordt de honderdste verjaardag van het surrealisme in de kijker gezet.

Zowel Bozar als KMSKB spelen in op deze opmerkelijke beweging. In Bozar krijg je een beeld van de opkomst en bloei van het surrealisme in België. In KMSKB ligt de focus op de internationale vertegenwoordigers. Over beide invalshoeken kan je een masterclass, een lezing en/of een rondleiding volgen.

Tip: Bij elke activiteit krijg je onderaan de pagina een overzicht van de andere activiteiten rond 100 jaar surrealisme. Zo kan je voor jezelf een pakket op maat samenstellen.

  

Masterclass: Het Surrealisme in België.

In de masterclass over het ‘Surrealisme in België’ start je met een kaderende lezing die je vervolgens combineert met een rondleiding in de expo ‘ Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België’, in Bozar. Op die manier krijg je een verrassende en grondige inleving!

 

10u 30 -13u: lezing

Locatie: KMSKB, Brussel ( op wandelafstand van Bozar)

Docent: Deeviet Caelen

De focus van deze lezing ligt op het Belgisch surrealisme met als kern de schilderkunst van de onvermijdelijke Paul Delvaux en René Magritte. Die laatste werd omringd door schrijvers als Irène Hamoir en Louis Scutenaire, die meteen de link met de literatuur duidelijk maken. Daarom plaatsen we de ideeën uit het manifest van André Breton uit Parijs naast de poëzie van Paul Nougé uit Brussel. Met de expo ‘Gekooid verlangen’ kwam er in 2002 meer aandacht voor vrouwelijke surrealistische schilders uit ons land zoals Jane Graverol en Rachel Baes.

Daarnaast onderzoeken we de raakvlakken met het magisch realisme, waarmee het surrealisme nauw verwant is. Denk daarbij aan schilderijen van Carel Willink en Pyke Koch en aan romans van Hubert Lampo en Johan Daisne. 

Naast de schilderkunst hebben we ook aandacht voor surrealistische aspecten in fotografie, film en de literatuur van de jaren ‘30 tot vandaag. 

14u30- 16u: Rondleiding in de expo ‘ Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België’

Locatie: Bozar, Brussel

Gids Deeviet Caelen en Isabel Vermote ( 2 groepen)

Tijdens de rondleiding diep je, samen met Deeviet Caelen of Isabel Vermote, de inzichten uit de lezing verder uit aan de hand van gerichte vragen en grondige analyse van de werken.

Bozar viert 100 jaar surrealisme met een tentoonstelling rond de beroemde avant-gardestroming in België over een periode van maar liefst 60 jaar. 1924: net als in Parijs starten ook in ons land de surrealistische activiteiten met gedurfde pamfletten van onder meer dichter Paul Nougé. De eigenzinnige surrealisten in België gaan voorbij aan het louter esthetische – ze willen de wereld transformeren met hun subversieve kunst. In Histoire de ne pas rire schenken we extra aandacht aan hun internationale contacten, de politiek-historische achtergrond en belangrijke vrouwelijke kunstenaars. Met werk van o.a. Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux en ook Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dalí, Georgio de Chirico en vele anderen.

In de voormiddag verzamelen we in de inkomhal van KMSKB. De lezing vindt plaats in auditorium B.

In de namiddag verzamelen we in de inkomhal van Bozar.

In

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie