Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53349704037_b48c0eab9d_o

In 2024 wordt de honderdste verjaardag van het surrealisme in de kijker gezet.

Zowel Bozar als KMSKB spelen in op deze opmerkelijke beweging. In Bozar krijg je een beeld van de opkomst en bloei van het surrealisme in België. In KMSKB ligt de focus op de link tussen symbolisme en het surrealisme bij internationale vertegenwoordigers. Over beide invalshoeken kan je een masterclass, een lezing en/of een rondleiding volgen.

Tip: Bij elke activiteit krijg je onderaan de pagina een overzicht van de andere activiteiten rond 100 jaar surrealisme. Zo kan je voor jezelf een pakket op maat samenstellen.

  

Masterclass: Het Internationale Surrealisme

In de masterclass over ‘Het internationale Surrealisme’ start je met een kaderende lezing die je vervolgens combineert met een participatieve rondleiding in de expo ‘Surrealism, 100 years of weirdness’. Op die manier krijg je een verrassende en grondige inleving!

 

10u30 tot 12u30: lezing

 

Tijdens deze masterclass confronteren we de opvattingen van symbolisme met die van het surrealisme door concrete werken naast elkaar te plaatsen. Wat zijn de raakvlakken tussen kunstenaars als Redon, Magritte, Khnopff, Ernst, Rops, De Chirico, Degouve de Nuncques, Giacometti, Spilliaert, Klee, Picasso, Miro of Dali.

André Breton omschrijft in 1930 het surrealisme als volgt: “Alles zet ons aan om te geloven dat er in de geest een punt bestaat van waaruit het leven en de dood, de werkelijkheid en het denkbeeldige, het verleden en de toekomst, het zegbare en onzegbare, het hoge en het lage niet langer als tegenstrijdig waargenomen worden. Men zal in de surrealistische activiteit tevergeefs een andere drijfveer zoeken dan de hoop dit punt te bereiken.” 

De symbolistische dichter Stéphane Mallarmé definieert in 1891 de poëtische daad: “In het benoemen van de dingen ontneem je driekwart van de vreugde van een gedicht dat er precies uit bestaat langzaam te gissen. Suggereren, dat is de droom. Beetje bij beetje een voorwerp oproepen om een gemoedstoestand te tonen. Of omgekeerd, een voorwerp uitkiezen en er een gemoedstoestand uit ontcijferen." 

Hoe kunnen we het onzegbare en de suggestie herkennen in hun kunst?

 

14u – 16u30: Rondleiding in de expo Surrealism!, 100 years of weirdness

Tijdens de rondleiding ga je samen met Marianne Knop aan de slag om de inzichten uit de lezing toe te passen en verder uit te dagen, aan de hand van gerichte vragen en observatieoefeningen.

KMSKB brengt met Surrealism! een uitzonderlijke reizende tentoonstelling die in nauwe samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) ontstond. De tentoonstelling viert de honderdste verjaardag van het surrealisme binnen een optimale Europese context. Aan de hand van schilderijen, sculpturen, assemblages en foto’s ontdek je de raakvlakken en verwantschappen, maar ook de breuklijnen tussen het surrealisme en met zijn voorloper, het symbolisme.

 

 

 

 

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie