Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52977708437_f1454e214b_o
52978765388_da0bd6c115_o
52978765493_f95bb6aa7d_o

Marina Abramović is een van de toonaangevende figuren binnen de body art, een vorm van performancekunst die opkwam in de vroege jaren '70. Dit najaar brengt de Royal Academy, Londen, de door Corona uitgestelde, langverwachte retrospectieve van haar werk.

Abramović kiest er bewust voor om haar eigen lichaam als het belangrijkste middel van artistieke expressie te gebruiken. In haar performances verkent ze de grenzen van het lichaam, vaak extreem uitputtend, op het randje van gevaarlijk. In deze lezing kan je kennismaken met haar oeuvre, op het scherp van de snee.

Ze hecht veel waarde aan de betrokkenheid van het publiek bij haar optredens. Denk maar aan haar legendarische uitvoering ‘The artist is present’. Voor deze performance, die ze af en toe herneemt, zit de kunstenaar gedurende de openingstijden van een tentoonstelling in stilte op een stoel in het atrium van het museum. Bezoekers kunnen op een stoel tegenover Abramović plaatsnemen om haar in stilte recht in de ogen te kijken zo lang als zij zelf willen. Dat levert heel intense en confronterende momenten op.

In latere jaren verschuift het agressieve en performatieve aspect geleidelijk aan naar de achtergrond en verruimt haar artistieke praktijk zich naar video's, sculpturen, installaties en foto's, steeds met eenzelfde aandacht voor uitwisseling en contact met het publiek.

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie