Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51972965631_624af3679e_o
51973038838_ef2762170e_o

De geschiedenis is bevolkt met vrouwen die een machtige positie bekleedden in hun tijd. Niet altijd echter is het beeld dat ons doorheen de tijden bereikt heeft even positief. Ofwel werd hen eerzucht en machtswellust aangerekend, ofwel werden ze afgedaan als zachte, sensuele en eerder leeghoofdige wezens.

In de geschiedschrijving wordt Maria van Hongarije doorgaans overschaduwd door haar broer Karel V. Toch zat ze bij tal van sleutelmomenten in de 16de eeuw op de eerste rij. Als koningin van Hongarije ondervond ze de opmars van het Ottomaanse rijk aan den lijve. Als landvoogdes der Nederlanden moest ze het hoofd bieden aan veelvuldige Franse invallen en Lutherse opstandelingen. Ondanks die moeilijke omstandigheden ontpopte ze zich tot belangrijk kunstmecenas en invloedrijk politica.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks 'Vrouwen en Macht' waarin we zes markante vrouwen uit verschillende tijdsperken, een open platform geven. We tonen hen als diplomates, krijgers, staatsvrouwen, minnaressen, moeders en bovenal kinderen van hun tijd. In de marge krijg je ook de verhalen van passie, bloed en intriges. Passeren de revue: Hatsjepsoet, Helena van Troje, Catharina de Grote, Livia, Maria van Hongarije en Madame de Pompadour.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Jullie ervaringen
"Jonas Roelens spreekt met passie, met een gepaste dosis humor, en met een zeer grote kennis van zaken."
– Bruno Vandenbussche (Deelnemer)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie