Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51830147391_a85a931d58_o

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bezitten sinds 1893 het meesterwerk "De moord op Marat" (1793) van Jacques Louis David.

De expo ‘Marat en co’ biedt een nooit eerder geziene benadering van Davids werk door een combinatie van historische, wetenschappelijke en hedendaagse inzichten.

In deze masterclass bespreekt Marianne Knop, verbonden aan het KMSKB, tijdens de lezing en aansluitende rondleiding uitvoerig de historische context van het schilderij en de protagonisten van het afgebeelde drama. Vervolgens belicht ze drie invalshoeken die je in staat stellen Davids werk op een nieuwe manier te begrijpen.

In het eerste, wetenschappelijke deel worden de resultaten gepresenteerd van het materiële en technische onderzoek dat is uitgevoerd op de "De moord op Marat", waarbij voor het eerst de onderliggende tekening van het meesterwerk is blootgelegd. Dit onderzoek is gebaseerd op het gebruik van wetenschappelijke beeldvormingstechnieken en niet-invasieve fysisch-chemische analyses.

In een tweede maak je kennis met kopieën en ateliervarianten die bewaard gebleven zijn in Reims, Dijon, Parijs en Versailles, en met een versie die toebehoort aan een Franse particuliere verzamelaar. Tenslotte ontdek je in een derde benadering, hedendaagse interpretaties van kunstenaars als Thomas Houseago, Gavin Turk, Jean-Luc Moerman, of een werk van Rachel Labastie, die de focus verlegt van Marat naar Charlotte Corday, de afwezige protagonist in Davids voorstelling. 

 

De deelnameprijs voor deze masterclass omvat de lezing en rondleiding met Marianne Knop en de inkomprijs voor de tentoonstelling.

De timing ziet er als volgt uit:

10:30 – 13:00: lezing in auditorium B van het KMSKB

14:00 – 15:30: rondleiding in de tentoonstelling ‘Marat en Co’

 

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie