Blijf op de hoogte
Aerial view of Lady of Mount Carmel church, St.Paul's Cathedral in Valletta city, Malta.
Decorated street in old town of Valletta, Malta
Mgarr port de pêche et de ferry à Gozo, Malte
Grand Harbour landscape, Valletta, Malta.
Details of Mnajdra megalithic temples of Malta (Qrendi)
Panorama of the town of Mdina fortress aerial top view in Malta.
Marsaxlokk, Malta - Luzzu boats
Winter Solstice at Mnajdra Temple in Malta
Blue Grotto, Malta one of natural landmarks
Aerial Landscape view of Mdina city - old capital of Malta count

Hoogtepunten

Top Down view of Ggantija Gozo

Het eiland Gozo met de tempel van Ggantija

Street of Valletta town

De kleurrijke hoofdstad Valletta

53287419695_b66b3a3119_o

Het Hypogeum van Hal Saflieni, UNESCO Werelderfgoed

De archipel van Malta ligt op een kruispunt tussen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het is dan ook niet te verwonderen dat elk van deze regio’s zijn stempel heeft weten te drukken op deze boeiende eilanden. Laat u dus niet misleiden: dit kleine land kent een grote geschiedenis. 

Zo’n 5000 jaar geleden bouwen de neolithische Maltezers imposante megalithische tempelcomplexen zoals Hal Tarxien en Ggantija. Die behoren tot de oudste architecturale wonderen van de wereld. Hun omvang, complexe plattegronden en verfijnde geometrische versieringen getuigen van een hoogontwikkelde cultuur. Het ondergrondse complex van Hal Saflieni is hier een absoluut hoogtepunt; er worden amper 80 bezoekers per dag toegelaten om dit verbluffende monument te beschermen. 

Na deze periode volgt een periode van relatieve stilte tot Malta weer in de schijnwerpers komt te staan als het strijdtoneel tussen Grieken, Feniciërs en Romeinen. Het zijn de Romeinen die aan het langste eind trekken. De indrukwekkende catacomben zijn een blijvende getuigenis van hun aanwezigheid en vormen een verplichte stop bij een bezoek aan de eilanden. Onder Romeins bewind vindt de introductie van het christendom plaats, waarbij zelfs de apostel Paulus hier volgens overlevering zou hebben verbleven. Het eiland komt achtereenvervolgens in handen van de Arabieren, Normandiërs en uiteindelijk de Hospitaalridders. 

Met het beleg van 1565 door de Ottomaanse Turken is de legende van de Orde van Malta geboren. Gedurende tweeënhalve eeuw bloeien Malta en de omliggende eilanden op onder het bewind van de Hospitaalridders wat resulteert in een weelderige uitbarsting van barokkunst die nog steeds bewondert kan worden in steden als Valletta en Mdina. Een bezoek aan de Sint-Janscokathedraal en het Grootmeesterpaleis mag dan ook niet ontbreken.

Deze reis biedt een onmisbare kans om alle facetten, inclusief de diepblauwe zee en steile kliffen, van dit buitengewoon boeiende en vaak nog onontdekte land te verkennen. 

Reisprogramma
Vrijdag 25 oktober 2024
Met een directe avondvlucht bereiken we vlot onze bijzondere bestemming, Malta. Hotel La Falconeria in de bruisende hoofdstad Valletta wordt onze thuis de komende week, we verblijven daarmee midden in de geschiedenis van Malta.
Valletta, vernoemd naar de legendarische grootmeester van de Johannieter ridderorde Jean de la Valette, is een schitterend voorbeeld van een mediterrane stad die volledig is opgetrokken volgens het barokke ideaalbeeld uit die tijd. Onze ontdekking kan beginnen…

Zaterdag 26 oktober 2024
We starten de dag met een verfrissende stadswandeling door Valletta en een bezoek aan het Archeologisch Museum. Hier laten we ons voor het eerst onderdompelen in de intrigerende tempelcultuur van het prehistorische Malta. Een absoluut hoogtepunt is de ‘sleeping lady of Malta’, een prachtig beeldje dat terecht een prominente plek in het museum inneemt. Dit 5000 jaar oude beeldje werd ontdekt in het Hypogeum, een plek die we later deze week zullen verkennen. Daarna mogen we in de imposante barokke Sint-Janscokathedraal een van Caravaggio’s beroemdste schilderijen bewonderen: ‘De onthoofding van Johannes de Doper’. We sluiten de dag in de adellijke sfeer van Casa Rocca Piccola, een eeuwenoud stadspalazzo dat nog steeds de thuis is van een trotse familie van markiezen.

Zondag 27 oktober 2024
Op zondag gaan we op ontdekking buiten de stadsmuren. Een must-see is de Fenicische toren, een van de zeldzame overblijfselen van deze erg belangrijke cultuur voor Malta. Daarna wagen we ons naar de indrukwekkende Dingli Cliffs en de beroemde karrensporen. Die hebben iets weg van een rangeerstation uit de prehistorie, maar treinen bestonden uiteraard nog niet. Wat dan wel hun functie was, blijft tot op de dag van vandaag een onopgelost mysterie.
We rijden verder naar Ghar Dalam, een grot die duizenden jaren lang diende als schuilplaats voor mens en dier, en die een intrigerende blik werpt op de vroegste geschiedenis van Malta. Het pittoreske vissersdorpje Marsaxlokk is een heerlijke plek om even te genieten en vormt meteen de ideale uitvalsbasis voor een boottocht naar een van de vele prachtige kalksteengrotten langs de kust, met de adembenemende Blue Grotto als hoogtepunt. De dag sluiten we af in schoonheid met een uitgebreid bezoek aan de prehistorische tempels van Hagar Qim en Mnajdra, temidden van indrukwekkende kliffen en het azuurblauwe water van de Middellandse Zee.

Maandag 28 oktober 2024
Malta bestaat uit verschillende eilanden, vandaag steken we de wateren over naar het charmante en kleinere Gozo. Na een snelle overtocht met de ferry neemt de bus ons mee naar het westen dat bekend staat om zijn indrukwekkende rotsformaties. We stappen nadien letterlijk terug in de tijd en bezoeken de uitstekend bewaarde megalithische tempels van Ggantija, die sinds 1980 terecht erkend zijn als UNESCO-Werelderfgoed.
In de namiddag verkennen we de Gozitaanse hoofdstad Victoria met zijn imposante citadel. Hier bezoeken we de kathedraal en het lokale Archeologisch Museum waar een kleine sarcofaag uit de Islamitische periode ons de perfecte gelegenheid biedt om even stil te staan bij de Moorse overheersing van de Maltese archipel.

Dinsdag 29 oktober 2024
Het prachtig gerestaureerde Palazzo Parisio is een landhuis van de Maltese adel en mag niet op ons programma ontbreken. Hierna volgt een onvergetelijk bezoek aan een van de absolute hoogtepunten van onze Malta-reis: het Hal Saflieni Hypogeum. Deze ondergrondse begraafplaats met tempel is met de hand uitgehouwen in de zachte rotsbodem. Een labyrint van gangen en kamers strekt zich uit tot een diepte van bijna 11 meter. Na deze bijzondere ervaring nemen we een kijkje bij de nabijgelegen tempel van Tarxien. Hoewel deze misschien niet zo goed bewaard is als de andere tempels, bieden allerlei architectonische details een uitstekend inzicht in de samenleving die ze gebouwd heeft.

Woensdag 30 oktober 2024
Tijd om de Romeinse erfenis op Malta te ontdekken! Ons eerste bezoek brengt ons naar de Domus Romana, een museum dat opgebouwd is rond de prachtige mozaïeken van een imposante Romeinse villa. We worden teruggevoerd naar de tijd waarin de Romeinen hun stempel drukten op het eiland. Vervolgens verkennen we de nabijgelegen Paulus- en Aghatacatacomben, die een fascinerende inkijk geven in het uitgestrekte netwerk van catacomben dat overal op Malta te vinden is.
In de namiddag verkennen we Mdina, ooit de versterkte hoofdstad van Malta toen Valletta niet meer was dan een rotsvlakte met een bescheiden fort. We wandelen door de smalle, kronkelende straatjes en nemen een moment om de kathedraal te bewonderen. We bezoeken het onlangs vernieuwde Palazzo Falson, dat een helder beeld geeft van het leven achter de hoge stenen muren.
Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om te genieten van een heerlijke ‘afternoon tea’ op de stadswallen, met een prachtig uitzicht over de Maltese velden en wijngaarden.

Donderdag 31 oktober 2024
We sluiten onze reis af in schoonheid in het Grootmeesterpaleis van Valletta, een meesterwerk dat tot op de dag van vandaag functioneert als machtscentrum. Als kers op de taart bezoeken we als allerlaatste het Manoel Theater, een van de oudste nog functionerende theaters van Europa dat indertijd gebouwd werd op kosten van de ridderorde.
In de laten namiddag vliegen we huiswaarts. Malta heeft ons betoverd met haar geschiedenis, prachtige landschappen en warme gastvrijheid. Een reis die nog lang in onze gedachten zal nazinderen.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie