Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
45643628494_97369d181b_o

Er bestaan weinig plaatsen op deze wereld waar de concentratie aan Europese kunst zo prachtig exuberant is als Madrid. In de 16de en een groot deel van de 17de eeuw was de stad de bestuurlijke navel van het grootste wereldrijk ooit. In de 20ste eeuw telde Spanje een uiterst getalenteerde generatie moderne kunstenaars; tegelijkertijd was de rijke industrieel magnaat Thyssen Bornemisza een verwoed kunstverzamelaar. Zijn collectie werd verkocht aan de Spaanse staat en resulteerde in het schitterende, gelijknamige museum. Het vormt samen met het Prado en het Museo Reina Sofía de heilige drievuldigheid aan kunstcollecties.   

Daarnaast zoeken we de 16de-eeuwse rusteloze Castiliaanse ziel en rede op. Vlakbij Madrid ligt het strakke Escorial, ode aan de rede en de ingetogen spiritualiteit. Het bruisende Toledo, UNESCO Werelderfgoed en een van de oudste Spaanse steden, vormt daarmee een interessant contrast. Een stadsbezoek aan Madrid zelf en enkele verdiende vrije momenten in het centrum laten ons toe de geschiedenis van de stad beter aan te voelen en te begrijpen. 

Reisprogramma
Maandag 28 oktober 2019
Na onze check-in in het hotel genieten we samen van een Spaanse lunch en zijn we helemaal klaar voor een uitgebreid bezoek aan een van de boeiendste musea van Madrid. Het Prado staat garant voor een indrukwekkend overzicht van de niet-moderne westerse kunstgeschiedenis, met ondermeer topstukken van Vlaamse en Spaanse meesters.

Dinsdag 29 oktober 2019
Vandaag verdiepen we ons in het Spaanse verleden en trekken we naar Toledo, ten zuiden van Madrid. Daar bezoeken we christelijke imponerende monumenten zoals de kathedraal en het koninklijk Franciscanerklooster van San Juan de los Reyes, maar ook de ‘synagoge del transito’ met zijn verfijnde pracht en de ‘moskee van Christus van het licht’ met zijn intieme eenvoud. Terzelfdertijd maken we kennis met het genie van de enigmatische kunstschilder El Greco, wiens werken we bewonderen in het aan hem gewijde museum en in de kerk van de heilige Tomas waar zijn magistrale ‘Begrafenis van de graaf van Orgaz’ hangt.

Woensdag 30 oktober 2019
De industriëlen Heinrich en Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza waren verwoede kunstverzamelaars. Hun veelzijdige kunstcollectie vormde de basis voor het legendarische en boeiende museum dat hun naam draagt. Meesters uit de 13de eeuwse Italiaanse stadstaatjes vinden er naadloos aansluiting bij werken van Karel Appel en Lucian Freud. Ook alles wat zich daartussen afgespeeld heeft, is ruim en dikwijls op verrassende wijze vertegenwoordigd. In de namiddag trekken we de stad in voor een fijne wandeling en bezoeken we het Koninklijk Paleis als symbool van de Spaanse tanende maar toch nog steeds belangrijke macht na de bloei van de 16de en begin van de 17de eeuw.

Donderdag 31 oktober 2019
Deze dag is gewijd aan de fragiele, imperiale macht van Spanje, ooit centrum van wellicht het grootste wereldrijk op aarde. We bezoeken het monumentale maar tezelfdertijd ingetogen kloosterpaleis van Filips II, el Escorial. Dit grote complex, erkend als UNESCO Werelderfgoed, is een meesterwerk van de Spaanse renaissance. Het is een kasteel, abdij en koninklijk mausoleum in één, omgeven door prachtige tuinen.

Vrijdag 1 november 2019
Een bezoek aan Madrid is niet compleet zonder bezoek aan het museum voor hedendaagse en moderne kunst Reina Sofia. Het vormt samen met het Prado en het museum Thyssen-Bornemisza de zogenaamde Gouden DriehoekVele lievelingen van de Spaanse moderne kunst, zoals Juan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Juan Grís en José Gutiérrez Solana, zijn er ruim vertegenwoordigd. Hier vinden we ook het iconische werk Guérnica van Pablo Picasso. In de vroege avond vliegen we terug naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie