Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52177103473_391475b1c5_o

De geschiedenis is bevolkt met vrouwen die een machtige positie bekleedden in hun tijd. Niet altijd echter is het beeld dat ons doorheen de tijden bereikt heeft even positief. Ofwel werd hen eerzucht en machtswellust aangerekend, ofwel werden ze afgedaan als zachte, sensuele en eerder leeghoofdige wezens.

Haar frivole naam alleen al herinnert aan een zorgeloos tijdperk van galante sensualiteit, geurende rozen, lachende gezichten en flink veel roze. En toch werkte deze vrouw zich te pletter. Als ‘premier maîtresse en titre’ van de Franse koning Louis XV had deze markiezin een meer dan voltijdse job. Niet in het minst ontpopte zij zich tot een officieuze minister van cultuur die schrijvers en filosofen patroneerde, componisten aan het werk zette en grote doeken bestelde bij prominente kunstschilders, in die mate zelfs dat de “stijl Louis XV” het verdient om “Pompadour stijl” te worden genoemd. Ze werd op die manier zeker een van de meest kleurrijke vrouwen in de Franse geschiedenis.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks 'Vrouwen en Macht' waarin we zes markante vrouwen uit verschillende tijdsperken, een open platform geven. We tonen hen als diplomates, krijgers, staatsvrouwen, minnaressen, moeders en bovenal kinderen van hun tijd. In de marge krijg je ook de verhalen van passie, bloed en intriges. Passeren de revue: Hatsjepsoet, Helena van Troje, Catharina de Grote, Livia, Maria van Hongarije en Madame de Pompadour.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie