Blijf op de hoogte
Cathedral Saint Jean and Basilica Notre-Dame de Fourviere, iconi
Cour des Voraces, old Lyon, France
confluence
Halle Tony-Garnier à Lyon
View of Confluence district in Lyon, France
Bordeaux , Aquitaine  France - 06 06 2023 : Bouchons Lyonnais re
Color houses at the Saone river bank, Lyon, France
Rathaus von Villeurbanne (1930), Frankreich
Cité médiévale de Pérouges (Ain).

Hoogtepunten

Old medieval courtyard Traboules in Lyon France

Le vieux Lyon

LYON, FRANCE : Museum of Confluences, Museum of natural history,

Het spectaculaire Musée des Confluences

The drone aerial view of The Basilica of Notre-Dame de Fourvièr

De heuvel van Fourvière

Met zijn eeuwenoude geschiedenis en bruisende stadsleven is Lyon een schitterende bestemming die je niet mag missen. De tweede stad van Frankrijk is al lang niet meer slechts een tussenstop op weg naar het Zuiden. De uitzonderlijke ligging op heuvels, doorsneden door de majestueuze rivieren Rhône en Saône, maakt het bovendien ook een fijne wandelstad.

Samen met Stefan Van Camp ontrafel je de geheimen van Lyon, van de rijke musea tot de sfeervolle wijken en gezellige pleinen. De stad ademt geschiedenis met zijn unieke erfgoed en moderne architecturale ingrepen die van Lyon een relevante en boeiende bestemming maken. Ook op culinair vlak kom je hier tijd te kort.

Laat je dus verrassen door de veelzijdigheid en charme, de geschiedenis en hedenaagse flair van Lyon want deze stad heeft het allemaal!

Reisprogramma
Woensdag 4 september 2024
Bij aankomst in Lyon bezoeken we enkele mooi gerestaureerde architecturale pareltjes gelegen in de stadswijken ten oosten van de Rhône. We bezoeken het centrum van Villeurbanne met de typische ‘wolkenkrabbers’ uit het interbellum. Vervolgens het ‘quartier des Etats-Unis’, een ideale stad uit dezelfde periode ontworpen door de cultarchitect Tony Garnier en opgesmukt met reusachtige muurschilderingen. En tenslotte de wijk Gerland met nog meer beklijvende gebouwen van Garnier, nu omringd door een smaakvol aangepast hedendaags kader. We dineren in een typisch restaurant in de buurt van het hotel.

Donderdag 5 september 2024
Deze voormiddag exploreren we de oude stad, gelegen op de beide oevers van de Saône. Het is de meest uitgestrekte van het land, met een onuitputtelijk aantal woningen uit de middeleeuwen en de renaissance. Bijzonder zijn de ‘traboules’ of verborgen dwarsverbindingen doorheen de huizenblokken. De gotische kathedraal bezit schitterende glasramen. Na de vrije lunchpauze beklimmen we – met de tandradbaan – de heuvel van Fourvière. In een parkachtig aangelegd landschap met uitzicht over het hele stadsgebied, liggen de indrukwekkende overblijfselen van het Gallo-Romeinse theater en odeion. De heuveltop wordt bekroond door de reusachtige basiliek uit 1870, een toppunt van kitsch maar tevens zeer rijk aan symboliek.

Vrijdag 6 september 2024
Ook het lange, smalle schiereiland tussen Rhône en Saône verbergt achter een grotendeels 19de-eeuws decor heel wat oudere én moderne parels. Zoals de gotische Franciscanenkerk, het renaissance stadhuis, het grote ziekenhuis in classicistische barokstijl, en het hedendaagse operagebouw van Jean Nouvel. We nemen uitgebreid de tijd voor het Museum van Schone Kunsten, een van de rijkste van het land, geïnstalleerd in een voormalig klooster. Na de vrije lunchpauze gaan we opnieuw klimmen, nu met de metro, naar de heuvel van La Croix-Rousse. Hier staat alles in het teken van de zijdenijverheid waarvan Lyon al vijf eeuwen lang de onbetwiste hoofdstad is. Tijdens de lange afdaling, ook weer gedeeltelijk langs ‘traboules’ en andere passages, staan we ondermeer stil bij enkele opmerkelijke muurschilderingen. De in Lyon gestichte kunstenaarsvereniging ‘Cité de la Création’ ligt aan de bakermat van deze originele vorm van stadsverfraaiing.

Zaterdag 7 september 2024
We nemen de tram naar het splinternieuwe Musée des Confluences, gebouwd in een futuristische architectuur – uiteraard pal op de samenvloeiing van Rhône en Saône. Zoals in talloze Europese steden werden de oude haveninstallaties in de omgeving voorbeeldig omgebouwd tot woon- en recreatiegebied. Na de vrije lunchpauze nemen we de bus naar het pittoreske plaatsje Pérouges, waar binnen de stadsmuur de tijd leek stil te staan. Het vormde het gepaste decor voor talloze mantel- en degenfilms. We sluiten af met het spectaculaire treinstation, ontsproten aan het genie van Calatrava, alvorens we terug naar België sporen.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie