Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
46010376441_fd1beaaa7c_o

Aan de kruising van de Saône en de Rhône ligt de Franse stad Lyon die de Biënnale van Lyon tweejaarlijks huisvest. Het initiatief zet in op actuele tendensen. Artistiek leider Jean de Loisy en een team jonge curatoren van het Parijse Palais de Tokyo zorgen voor de invulling van een feestelijke 15de editie. Ze zullen de conventionele grenzen van kunst verlaten en inzetten op de creatie van minstens 60 werken met een "préférence locale pour la fabrication des oeuvres”. Kunstenaars krijgen de kans om nieuwe en ambitieuze werken te vervaardigen voor een biënnale die zich als een landschap voor de toeschouwer ontvouwt. Hiervoor nemen de organisatoren het middeleeuwse "Il ne scet rien qui ne va hors” van de Franse hofdichter Eustache Deschamps als uitgangspunt. Dit belooft alvast geen kale, maar sprankelende hedendaagse kunstreis.

Reisprogramma
Donderdag 17 oktober 2019
Na onze aankomst per TGV en de transfer naar het hotel, trekken we de stad in voor een verkenning. De historische binnenstad Vieux Lyon staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het stadsbeeld wordt sterk bepaald door twee heuvels: Fourvière en La Croix-Rousse die van elkaar gescheiden zijn door een enge Saône. In de 19de eeuw werden ze de “biddende” en “werkende” heuvel genoemd. Op de Fourvière staat namelijk de basiliek van Fourvière. De heuvel van Croix-Rousse daarentegen telt heel wat oude werkmanshuisjes en ateliers waar zijde werd bewerkt. In Vieux-Lyon en Croix-Rousse bestaan er bovendien nog talrijke “traboules” die we eveneens nemen en verkennen. We passeren enkele belangrijke kerken en monumenten. Een tochtje met de funiculaire bijgenaamd “ficelle” mag ook niet ontbreken. Met een gemeenschappelijke maaltijd sluiten we onze eerste dag af.

Vrijdag 18 oktober 2019
Na een wandeling naar het Musée des Confluences, treffen we het punt waar Rhône en Saône samenvloeien. We bestuderen het exterieur van het museum voor wetenschap en samenleving van de Coop Himmelbau Architects en ontdekken de symboliek in hun architectuur. We bezoeken vervolgens de expo-site rond La Sucrière / Les Docks bij de kaaien van de Saône in de wijk Confluence. Opgetrokken in de jaren 1930 in de dokken van Lyon-Confluence fungeert deze gerenoveerde plek vandaag als één van de weinige historische gebouwen in deze buurt. Het voormalige suikerfabriek werd tot in de jaren 1990 vooral gebruikt als depot. Het is inmiddels een vaste stek van deze biënnale. We bezoeken er uitgebreid een eerste deel kunstwerken en realisaties van deze editie.

Zaterdag 19 oktober 2019
We trekken naar een andere hoek van de stad en bezoeken macLYON voor een volgend luik van de biënnale. Het gebouw werd ontworpen door Renzo Piano. Het ligt op de site van de Cité Internationale van Lyon nabij het Parc de la Tête d’Or. De feestelijke opening vond plaats in december 1995 ter gelegenheid van de derde Biënnale van Lyon. Het gebouw biedt een expositieruimte van 3000 vierkante meter over meerdere verdiepingen. Het museum staat volledig in het teken van kunstenaars en hun werk en maakt gebruik van moduleerbare platforms die bij elke tentoonstelling een andere scenografie en een ander parcours mogelijk maken. Buiten de stad ligt het Institut d'art contemporain in Villeurbanne. Hier vinden geassocieerde presentaties plaats. Ook daar nemen we een kijkje.

Zondag 20 oktober 2019
We brengen op onze laatste dag een bezoek aan het Musée des Beaux-Arts van Lyon. Naast een prachtig gebouw, herbergt het een collectie fascinerende Egyptische antiquiteiten tot elegante postmoderne werken. We genieten vervolgens van wat vrije tijd en vatten in de late namiddag onze terugreis per TGV aan.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie