Blijf op de hoogte
Hot air balloons in Luxor at sunrise
Karnak Tempel in Luxor
Hieroglyphics on the roof inside the Temple Of Esna  Egypt
Traditional spices bazaar with herbs and spices in Aswan, Egypt.
Karnak temple in Luxor, Egypt
Hieroglyphic carvings in ancient egyptian temple
Temple of Khnum. The temple of Esna, dedicated to the god Khnum. Egypt.
Mortuary Temple of Ramesses III
52666802680_6d822f1487_o

Hoogtepunten

Dendera temple or Temple of Hathor. Egypt. Dendera, Denderah, is a small town in Egypt. Dendera Temple complex, one of the best-preserved temple sites from ancient Upper Egypt.

De indrukwekkende Hathortempel van Dendera

53527230510_fafddfa628_o

De schitterende site van el-Tod

Temple of Hatshepsut

De bekende Dodentempel van Koningin Hatsjepsoet

Reisleider en Egyptoloog Peter De Smet keert in het najaar van 2024 terug naar Egypte met een nieuw programma. Deze keer staat het Eerste Millennium V.C. in Luxor centraal. We ontdekken de intrigerende cultuur en geschiedenis van Libiërs, Nubiërs, Assyriërs, Perzen, Grieken en Romeinen die bijna 1500 jaar lang de scepter zwaaiden. Van de 21ste tot en met de 30ste dynastie, de Perzische overheersing, de komst van Alexander de Grote, de heerschappij van de Ptolemaeën tot de Romeinse invloed – ze hebben allen een onuitwisbare indruk nagelaten die tot op de dag van vandaag zichtbaar is in de regio.

We laten ons graag betoveren door de overblijfselen van deze rijke geschiedenis. Op ons programma staan verschillende sites en monumenten, waaronder de Hathortempel van Dendera, de site van el-Tod en de Dodentempel van Koningin Hatsjepsoet. Enkele sites werden recent gerestaureerd of net geopend voor het grote publiek, zoals de tempel van Esna of de Isistempel van Deir el-Sjelwit.

Peter De Smet geeft in de tuin van het hotel, bij een kop koffie of een aperitief, een aantal lezingen ter voorbereiding van de bezoeken in en om Luxor.

Reisprogramma
Donderdag 21 november 2024
We vliegen rechtstreeks naar Luxor. We installeren ons in het hotel en genieten in de mooie tuin van een eerste lezing over de fascinerende geschiedenis van het Eerste Millennium voor onze tijdrekening, meteen ook het thema van onze reis. In deze periode verliest Egypte haar onafhankelijkheid en komt het land in handen van verschillende veroveraars met diverse en boeiende kunstuitingen als gevolg. ’s Avonds dineren we samen in het hotel. Een perfecte start van onze ontdekkingsreis door de rijke geschiedenis van Luxor!

Vrijdag 22 november 2024
Vandaag verkennen we het tempeldomein van Amon-Re, een site die bezaaid is met diverse monumenten uit het Eerste Millenium. Hier ontdekken we onder andere de Hof der Boebastieden, de verschillende kapellen van de Goddelijke Aanbidsters van Amon en de imposante Tempel van Ptah. Tijdens dit uitgebreide bezoek aan dit indrukwekkend tempeldomein nemen we ook de tijd om op eigen initiatief op ontdekkingstocht te gaan. We lunchen samen in de buurt, een ideaal moment om de opgedane indrukken met elkaar te delen.

Zaterdag 23 november 2024
In de buurt van Luxor brengen we een bezoek aan twee bijzondere tempels. We beginen bij de onlangs gerestaureerde Tempel van Esna, mogelijks de laatste tempel die ooit in Egypte is gebouwd. Deze tempel vormt meteen ook het bewijs dat zelfs tijdens de latere Romeinse Tijd de Egyptische godsdienst nog steeds diepgeworteld was.
Daarna rijden naar el-Tod, een verrukkelijke locatie met prachtig gelegen tempelruïnes en een Sfinxenlaan naar de Nijl. Dit juweeltje is nog bij velen onbekend maar herbergt een schat aan geschiedenis. Hoewel de oorsprong van de tempels teruggaat tot het Middenrijk, zien we voornamelijk overblijfselen uit de tijd van de Ptolemaeën. Ook de Grieks-Macedonische heersers van de Nijlvallei hebben hier hun sporen nagelaten. We sluiten de dag af in de tuin van het hotel voor een boeiende lezing over de geplande bezoeken aan Deir el-Bahari en Assasif, die morgen op het programma staan.

Zondag 24 november 2024
Vandaag steken we de majestueuze Nijl over om de betoverende sites van Deir el-Bahari en Assasif te verkennen. De wereldberoemde dodentempel van koningin Hatsjepsoet is een absoluut hoogtepunt, en dat is niet zonder reden. Hoewel de tempel dateert uit het Nieuwe Rijk, kreeg deze in de Grieks-Romeinse Tijd een bijzondere rol als centrum voor genezing. Aan de voet van dit indrukwekkend bouwwerk bevinden zich de graven van Assasif, sommige behorend tot de 25ste en 26ste dynastie die tot de allergrootste van Egypte worden gerekend. Hier rusten beroemde figuren waaronder burgemeester Montoeëmhat, een tijdgenoot van de Assyrische veroveraar Assurbanipal. Na de lunch ter plaatste keren we in de late namiddag terug naar het hotel voor een nieuwe, interessante lezing.

Maandag 25 november 2024
Deze voormiddag genieten we van vrije tijd, op eigen initiatief in te vullen met een extra museumbezoek, een vroege ballonvaart of wat rust in het hotel. Tegen de middag staat een bezoek aan de tempel van Luxor op de planning. Hoewel dit monument vooral werd opgericht ten tijde van Amenhotep III en Ramses II, hebben ook latere machthebbers er hun stempel op gedrukt met toevoegingen. In de Romeinse Tijd transformeerde de tempel zelfs tot een groot fort. Tijdens de rondleiding zal Peter De Smet ons wijzen op die interessante latere constructies maar is er voldoende tijd om ook de rest van de tempel te verkennen. Nadien snuiven we de sfeer op in de plaatselijke soeks en brengen we een bezoek aan enkele bijzondere Koptische kerken. Een perfecte mix van geschiedenis, cultuur en couleur locale om onze dag mee af te sluiten!

Dinsdag 26 november 2024
We steken opnieuw de Nijl over om in Deir el-Sjelwit het prachtige, recent gerestaureerde tempeltje gewijd aan Isis te ontdekken. De reis er naartoe over een piste is op zich al een bijzondere ervaring. Dit cultusgebouw dateert uit de Grieks-Romeinse periode en is pas onlangs opengesteld voor het grote publiek. Hoewel het niet spectaculair is, vult het wel ons beeld aan van het Eerste Millennium V.C. in Luxor.
In de eeuwenoude kerk van het nabijgelegen nonnenklooster ontdekken we herbruikte blokken afkomstig van de tempelsite van Medinet Haboe, een site die we na de lunch bezoeken. Want ook hier, in de buurt van de dodentempel van Ramses III, werden door Libiërs, Nubiërs, Grieken en Romeinen verschillende fascinerende gebouwen opgetrokken. Denk maar aan de grafkapellen van de Goddelijke Aanbidsters en de tempel van Amon-Re-Ka-Metef waar tot in de tweede eeuw, onder keizer Antoninus Pius, aan werd gewerkt.

Woensdag 27 november 2024
Vandaag trekken we naar de schitterende site van Dendera. Hier vinden we indrukwekkende bezienswaardigheden zoals het gigantische cultusgebouw gewijd aan Hathor, de Tempel van Isis en de twee geboortehuizen. De bouw van de grote tempel werd gestart door Ptolemaeus XII Neos Dionysos, de vader van de beroemde Kleopatra VII. We zien haar hier trouwens reusachtig afgebeeld op de tempel, samen met haar zoon Ptolemaeus XV. Recentelijk werd de Hathortempel deels gereinigd waardoor de oorspronkelijke kleurenpracht opnieuw schitterend zichtbaar is!

Donderdag 28 november 2024
Na het ontbijt is er de gelegenheid om op eigen houtje de prachtige collectie Egyptische kunst van het Museum van Luxor te bezoeken. Rond het middaguur vertrekken we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie