Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Karnak temple in Luxor, Egypt
Karnak Hypostyle hall columns in the Temple at Luxor Thebes
Karnak Temple, The ruins of the temple,  Embossed hieroglyphs on
Interior view of the ancient tomb of Queen Nefertari, wife of Ph
The Mortuary Temple of Seti I is the memorial temple of the New Kingdom Pharaoh Seti I. It is located in the Theban Necropolis in Upper Egypt, across the River Nile from the modern city of Luxor.
Scene from Pashedu Tomb in Deir el-Medina Village, Luxor, Egypt
Mortuary Temple of Ramesses III
Luxor, Egypt - October 5, 2022: Ramesseum temple round column ba
Interior view of the upper pillared hall in the ancient tomb of
52666802680_6d822f1487_o

Hoogtepunten

Interior view of the ancient tomb of Queen Nefertari, wife of Ph

De fenomenale tombe van Nefertari

Karnak Temple, The ruins of the temple,  Embossed hieroglyphs on

De tempels van Karnak

52666802680_6d822f1487_o-1

Lezingen in de heerlijke tuin van het hotel

Omdat de reis naar Luxor in het najaar van 2023 op een wip volzet was, organiseren we met veel plezier een tweede reis in maart 2024.

Reisleider en Egyptoloog Peter De Smet start de verkenning van dit mooie land met een weekje Luxor. Centraal staat de zogenaamde Ramessiedentijd, de 19de en 20ste dynastie met farao’s zoals Ramses II, Seti I en Ramses III en met koninginnen zoals Nefertari en Tawosret, die zelf op de troon over Egypte regeerde. 

We bezoeken verschillende sites en monumenten, ook enkele die pas recent voor het grote publiek zijn geopend. Denken we maar aan het tempeldomein van de godin Moet en het graf van koning Seti I in de Vallei der Koningen. Het bezoek aan het graf van Nefertari is ook een absoluut hoogtepunt op onze reis.

Peter De Smet geeft in de tuin van het hotel, bij een kop koffie of een aperitief, een aantal lezingen ter voorbereiding van de bezoeken. 

Deze reis wordt genieten met grote G!

Reisprogramma
Donderdag 14 maart 2024
We vliegen rechtstreeks naar Luxor. We installeren ons in het hotel en genieten van een eerste lezing over de geschiedenis van de 19de en 20ste dynastie. Het verhaal van de Ramessieden is opmerkelijk. Het is de tijd van beroemde koningen zoals Seti I, Ramses II en III, maar ook van koninginnen zoals de beroemde Nefertari en de enigmatische koningin Tawosret. ’s Avonds dineren we samen in het hotel.

Vrijdag 15 maart 2024
Vandaag staat het grootse tempelcomplex van Karnak op ons programma. Hier werd er meer dan tweeduizend jaar gebouwd! De machtige architectuur is hier indrukwekkend. We leren meer over de bouwwerken die uit de tijd van de Ramessieden dateren: de enorme zuilenhal en de barkenheiligdommen van Seti II en Ramses III.

Zaterdag 16 maart 2024
In de beroemde Koningsvallei bezoeken we hoofdzakelijk graven uit de 19de en 20ste dynastie. Naast het graf van koningin Tawosret, ontdekken we de graven van Siptah, Seti II, Ramses III, IV, VI en VII. Het graf van Seti I werd recent geopend voor het grote publiek en mogen we dus niet missen! In de hoteltuin staan Seti I en zoon Ramses II centraal in het verhaal.

Zondag 17 maart 2024
We trekken naar de Vallei der Edelen en bezoeken er verschillende privégraven uit de 19de en 20ste dynastie. Hier werden honderden hoogwaardigheidsbekleders in vaak prachtig beschilderde rotsgraven bijgezet. In Dra Aboe el-Naga bekijken wij ondermeer twee pas geopende graven: dat van Raya (TT 159) en dat van Niay (TT 286), beide uit de 20ste dynastie. Ook de beroemde dodentempel van Ramses II, het zogenaamde Ramesseum, staat op het programma. Voor velen is dit één van de mooiste tempelruïnes van Egypte.

Maandag 18 maart 2024
Onlangs werd het tempelcomplex gewijd aan de godin Moet in Karnak opengesteld voor het publiek. Moet was de goddelijke echtgenote van Amon. Ook hier hebben de Ramessieden hun sporen nagelaten, zoals Ramses III die er grote tempel bouwde. Naast de eigenlijke site bewandelen we ook de processieweg en de sfinxenlaan in de buurt van de tiende pyloon. Die verbond Karnak ooit met Luxor. We eindigen met een bezoek aan de tempel van Luxor. Ramses II besloot hier het barkenheiligdom van zijn beroemde voorganger Amenhotep III te vergroten met een grootse poort en machtige voorhof. Op de muren zien we onder andere de beroemde Slag nabij Kadesj toen deze farao tegen de Hettieten vocht.

Dinsdag 19 maart 2024
De dodentempel van Merenptah, zoon en opvolger van Ramses II, werd exemplarisch opgegraven en geconserveerd. We zien er ook reliëfs uit de graftempel van Amenhotep III die zich in de buurt bevindt. Verder bezoeken we vandaag nog de dodentempel van Ramses III, één van de best bewaarde tempels uit het oude Egypte. Men kan er in de ruïnes van het koninklijke paleis wandelen en met verbazing de enorme oorlogstaferelen bewonderen, waaronder de Zeeslag tegen de Zeevolkeren. In de hoteltuin vertelt Peter meer over koninginnen en werklieden.

Woensdag 20 maart 2024
In Deir el-Medineh woonden de arbeiders die verantwoordelijk waren voor ondermeer de meesterlijke koningsgraven. Het is echt uitzonderlijk om een dorp uit de tijd van de farao’s te kunnen bewandelen. Recent werden een paar graven geopend die nog nooit door het publiek konden bezocht worden. Naast het beroemde graf van Senedjem en dat van Inerkhaoe, bezoeken we ook het graf van Pasjedoe en de pas geopende tombe van Irynefer (TT290).

In de Vallei der Koningen liet Ramses III verschillende van zijn jong gestorven zonen begraven, zoals Amonherkhopsjef en Khaemweset. Men ziet er hoe een vader, Ramses III, zijn doden kinderen introduceert in de wereld van de doden. Voor velen zal het fenomenale graf van een echtgenote van Ramses II, koningin Nefertari, een ware ontdekking zijn. We leerden haar al eerder kennen in ondermeer de tempel van Luxor; hier bezoeken we haar laatste rustplaats. Exemplarisch gerestaureerd is dit één van de mooiste monumenten van Egypte, een hoogtepunt op deze reis.

Donderdag 21 maart 2024
Na een schitterende reis vliegen we terug naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie