Blijf op de hoogte

* Deze reis is nog in ontwikkeling, data en programma zijn onder voorbehoud.
Heb je interesse, meld je vrijblijvend aan. Wij laten jou als eerste weten wanneer je kan inschrijven.

Interesse

De zuidrand van de Alpen met de grote gletsjermeren van Lombardije en Piemonte behoort tot de oudste bestemmingen van het toerisme. En met recht! Zelden vallen natuur en cultuur zo perfect samen. De dichtheid van belangrijke monumenten is verbluffend, en vaak veredelen ze het omliggende landschap. 

Het fenomeen van de ’Sacri Monti’ werd in 2003 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Hier gaan architectuur, sculptuur, schilderkunst, natuurgevoel en mystiek hand in hand. We bezoeken de mooiste van deze Heilige Bergen, maar versmaden ook de ‘wereldse’ barok- en landschapstuinen niet. We overnachten telkens in stadjes die hun middeleeuwse charme perfect wisten te bewaren.

Een droomreis.

Reisprogramma
Zondag 6 juni 2021
Van de luchthaven rijden we naar ons hotel in Como. Nadat we ingecheckt zijn, wandelen we door het stadje, dat schitterend gelegen is aan het gelijknamige meer. ’s Avonds genieten we van een gezamenlijk diner.

Maandag 7 juni 2021
Vandaag starten we met een aantal bezoeken in Como zelf. Op ons programma staan ondermeer de gotische kathedraal, de romaanse San Fedele en vooral de Sant’Abbondio, een van de belangrijkste romaanse kerken van Noord-Italië.
Het ‘Versailles van Milaan’, zo noemde Stendhal het stadje Varese. We bezoeken er de tuin van het 18de-eeuwse paleis van de familie Este. In het nabijgelegen dorp Bisuschio genieten we van de 16de-eeuwse Villa Cigogna Mozzoni, ook voorzien van een prachtig park. Na een vrije lunch in het centrum van Varese, klimmen we met de funicolare naar de berg boven het stadje. We ontdekken onze eerste Sacro Monte. Acht van deze verbluffende ensembles werden in 2003 opgenomen in de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Elke Sacro Monte vormt een perfecte match tussen cultuur en natuur. Hier in Varese werden tussen 1605 en 1680 over een afstand van twee kilometer 14 kapellen opgericht waarin met verschillende kunsttechnieken de Rozenkrans-mysteriën werden uitgebeeld. ’s Avonds keren we terug naar Como.

Dinsdag 8 juni 2021
We starten de dag met een eerste stop bij de vroeg-romaanse kerk en doopkerk van Galliano, gesticht in 1007. De kerkmuren zijn bekleed met prachtige fresco’s.
We rijden verder naar het dorp Civate en beklimmen het laatste stuk van de de heuvel te voet tot het uitzonderlijke ensemble van San Pietro al Monte. De hoofdkerk San Pietro zou nog teruggaan tot de Langobardische periode. Het San Benedetto-heiligdom is een romaans pareltje uit de 11de eeuw. Het geheel is versierd met fresco’s en zeldzaam stucwerk. Vervolgens bereiken we langs het Meer van Lecco het door de goden gezegende dorp Bellagio, gelegen precies op het snijpunt van de twee armen van het door hoge bergen omringde Meer van Como. We bezoeken er de tuinen van de neoklassieke Villa Melzi.

Woensdag 9 juni 2021
In de mooie vallei van de Olona bezoeken we twee schilderachtige dorpjes, die ware openluchtmusea blijken te zijn: Castiglione Olona en Castelseprio. In het eerste bezitten zowel de hoofdkerk als het stadspaleis muurschilderingen uit de renaissance, waaruit grote aandacht voor het landschap spreekt. We houden ook halt in Torba, een kleine plek met een prachtig middeleeuws klooster voorzien van muurschilderingen en fresco’s. Na een gezamenlijke lunch bezoeken we het Rocca di Angera, een middeleeuws kasteel gelegen op een kalkstenen rots hoog boven het Lago Maggiore. Het was ooit in handen van de Visconti’s; vandaag is het eigendom van de familie Borromeo. Aan de overzijde van het meer, in Arona, staat het enorm grote, koperen standbeeld van Carlo Borromeo uit de 17de eeuw. De kardinaal, aartsbisschop van Milaan, was een van de helden van de contrareformatie, en werd reeds in 1610 heilig verklaard. De Sacro Monte die rond het beeld zou verrijzen, werd echter nooit voltooid. We rijden verder naar het mooi gelegen stadje Stresa, waar we de dag afsluiten met een vrij diner en een avondwandeling langs het meer.

Donderdag 10 juni 2021
Vandaag brengen we de dag door op het meer. Net voor de kade van Stresa ligt de eilandengroep der Isole Borromee. Die bestaat uit drie eilanden, die we alle drie bezoeken. Op Isola Madre bezoeken we de beroemde botanische tuin in landschapsstijl, op Isola Bella het barokpaleis met de rijke kunstcollectie en de baroktuin. Op Isola dei Pescatori ligt een dorpje, uitermate geschikt voor de vrije lunch. Per boot varen we naar het op de tegenoverliggende oever gelegen stadje Verbania. Hier bezoeken we het park van de Villa Taranto, aangelegd een eeuw geleden door de Schotse eigenaar die het domein in 1939 aan de Italiaanse staat schonk. Het park bezit wereldfaam door de dahlia-collectie. ’s Avonds keren we terug naar Stresa en eindigen de dag met een vrij diner.

Vrijdag 11 juni 2021
We rijden naar het meer van Orta, het kleinste van de Piemontese Alpenmeren. Op een schiereiland bezoeken we onze tweede Sacro Monte, ditmaal gewijd aan Franciscus. In 20 kapellen werd vanaf 1590 het leven van de heilige uitgebeeld. We varen naar het eilandje San Giulio, een juweeltje van een dorp met een romaanse kerk en mooie paleizen. De vrije lunch is voorzien in Orta. Langs de voet van de Alpen bereiken we het stadje Biella. In de voorstad Candelo bezoeken we het ‘Ricetto’, een uniek middeleeuws ommuurd depot voor landbouwproducten. Biella zelf is een verrassend stadje met twee gezichten. Beneden in de vallei getuigen enkele imposante constructies van het industriële verleden, waar vooral textiel geproduceerd werd. De bovenstad (bereikbaar met tandradbaan) is een goed bewaard middeleeuws ensemble. We overnachten in Biella en sluiten de dag af met een vrij diner.

Zaterdag 12 juni 2021
In Oropa, op zo’n 15 kilometer van Biella, maar op 1180 meter hoogte, bezoeken we de derde Sacro Monte. Het zeer monumentale ensemble werd door de koninklijke familie van Savoie in de loop der eeuwen uitgebouwd als een nationaal heiligdom. Vervolgens nemen we de beroemde panoramische weg aangelegd door de textielmagnaat Ermenegildo Zegna. We lunchen samen in het eveneens panoramische Bielmonte. Nabij Trivero bezoeken we de vallei van de rhododendrons. Tenslotte arriveren we in het charmante bergstadje Varallo. We logeren er in het oude stijlvolle hotel Italia.

Zondag 13 juni 2021
We bezoeken Varallo, met onder andere verbluffende muurschilderingen van omstreeks 1520 in de San Gaudenziokerk. Maar Varallo bezit ook, hoog op een heuveltop gelegen (en gelukkig bereikbaar per kabelbaan), de oudste en mooiste Sacro Monte. In 45 kapellen verbeelden 140 beelden in terracotta en meer dan 500 geschilderde personages het leven en de Passie van Christus. Een plek van een zeldzame schoonheid. Er is tijd voor een vrije lunch in Varallo. Daarna keren we terug naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie